2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kardeş Kıskançlığı ve Hamilelikte Çocuğunuzu Yeni Doğacak Kardeşi İçin Hazırlamak
MAKALE #5612 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN | Yayın Ekim 2010 | 10,453 Okuyucu
Kardeş Kıskançlığı ve Hamilelikte Çocuğunuzu Yeni Doğacak Kardeşi İçin Hazırlamak

İkinci ya da diğer sayıdaki bebek için gün sayan anneler babaların en çok zorlanma yaşadığı durumlardan birisi kardeşin yeni doğacak olan bebeğe nasıl davranacağıdır. Bu durum beraberinde “acaba çocuğum yeni doğacak bebeğimizi kıskanır mı? – Yeni doğacak bebekten dolayı diğer çocuğumun psikoloji bozulur mu? Sorularını da getirmektedir.

Anne babalar bu soruları kendilerine sorarlarken aslında daha önceden doğmuş olan çocuğun da kendisine ve dünyaya sorduğu çeşitli sorular da olabilir. İşte kardeş bekleyen çocukların kendi kendilerine sorduğunu gözlediğimiz bazı sorular aşağıda sıralanmıştır:

1. Annem ve babam kardeşim doğduğunda beni daha az severler mi?
2. Annem ve babam beni sevmedikleri için mi yeni bir bebek istediler yoksa ben yalnız kalmayım diye düşündükleri için mi onu dünyaya getirecekler?
3. Yeni kardeşim doğduğunda evdeki ortam çok fazla değişir mi?
4. Yeni kardeşim de beni sever mi?
5. Annem ve babam onunla ilgilenirken beni unutabilirler mi?
6. Evimizde daha önceden bana ait olan eşya ve mekanlarda çok değişiklikler olur mu?
7. Kardeş demek tam anlamıyla nasıl bir şey?
8. Babam mı yoksa annem mi onu daha çok severler?
9. Eve gelen misafirler artık hep onu mu sevecekler?
10. Kardeşimin olması bana nasıl faydalar sağlar?
11. Kardeşim olmasaydı her şey daha mı iyi olurdu?
12. Benim eşyalarımın hepsini kardeşime verirler mi?

Bu ve bunlara benzer sorular yeni kardeş bekleyen çocuklarımızın merak ettikleri noktalar olabilir. Çoğu zaman yeni doğacak olan bebekle ilgili endişelerin giderilmesi çocuğun rahatlamasını sağlayabilir. Kardeş bekleyen çocukla birlikte ailenin sergilediği tutumlar da evdeki ortamı önemli derecede etkileyebilmektedir. Bu nedenle eğer sağlıklı bir süreç izlenmesi önemseniyorsa uzman yardımı almak sorunun rahat bir şekilde çözülmesine destek olabilir.

Peki çocuğunuzun yeni doğacak kardeşine ilişkin olumsuz duyguları olabileceğini anlayabilmenizi sağlayabilecek ip uçları nelerdir?

a. Doğumun yaklaşmasıyla birlikte sürekli kardeşle ilgili sorular sorması çocuğun yeni doğacak kardeşiyle ilgili endişeleri olduğunu gösterebilir.
b. Çocuğunuzun eskiye oranla uyku düzeninin bozulması ya da daha önceden yaşanmayan değişiklikler olması çocuğunuzun yeni doğacak kardeşi hakkındaki fikirlerinden kaynaklanıyor olabilir.
c. Çocuğunuzun eskiye oranla daha agresif veya saldırgan tavırlar sergilemesi de bir ip ucu olabilir.
d. Yaşına uygun olmayan bir şekilde bebeksi tavırlar sergilemesi yeni gelecek olan kardeşle ilişkili görülebilir.
e. Hareketlilik düzeyinde artış ya da azalma, yeme düzeninde değişiklik, başarı düzeyindeki ani değişimler de yine çocuğunuzun endişeleriyle ilişkili görülebilir.

Tüm bunlardan da anlaşılabileceği gibi ev içerisinde hamile bir bireyin olması belki de en çok evde bulunan ve yeni kardeş bekleyen çocuğu etkileyebilmektedir. Özellikle de ortaya çıkabilecek sorunların çocuğun yaşıyla da çok ilişkili olduğu unutulmamalıdır. Çocuğun büyük olması durumunda genellikle yaşanılan sorunlar daha az olabilmekte iken yaşın küçülmesiyle birlikte giderek sorunların hem çocuk hem de aile için arttığı görülebilmektedir. bu durum bizlere hamile annelerin ve eşlerinin evdeki çocuğu yeni kardeşe hazırlarken o çocuğun yaş düzeyine uygun psikolojik yardım almasına özen gösterimeleri gerektiğini de beraberinde getirir. Açıklayacak olursak iki yaşında bir çocuğun yeni doğacak kardeşe hazırlanması ile 4 yaşındaki bir çocuğun yeni doğacak kardeşe hazırlanmasının oldukça farklı olduğundan söz edebiliriz. Benzer şekilde farklı yaşlarda çok daha farklı bir hazırlama sürecinden de bahsedilebilir.

Fatma KIRIMLI TAŞKIN
Uzman Psikolojik Danışman

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kardeş Kıskançlığı ve Hamilelikte Çocuğunuzu Yeni Doğacak Kardeşi İçin Hazırlamak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma KIRIMLI TAŞKIN Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi219 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Kardeş Kıskançlığı ve Hamilelikte Çocuğunuzu Yeni Doğacak Kardeşi İçin Hazırlamak' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Güven Haziran 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:32
Top