2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus Nedir? Belirtileri Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
MAKALE #5621 © Yazan Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU | Yayın Ekim 2010 | 9,973 Okuyucu
Vajinismus cinsel birleşme sırasında kadında vajeni çevreleyen kasların istem dışı olarak kasılması sonucunda ilişkiye izin vermemesi veya ilişkinin çok zor olmasıdır. Kadın korku, kaygı ve endişelerinden dolayı vajinal kaslarının kasılmasının önüne geçemez ve cinsel ilişkiye izin vermez. Günümüzde vajinismusun % 100 tedavisi mümkün.

Vajinismusda yaşanan kasılmalar refleks olarak gelişir ve istem dışıdır, asla kadının kontrolünde değildir. Kadın eşini çok sevdiğini söylese ve onunla cinsel birlikteliği istese de bunu başaramaz.

Cinsel birleşme sırasında yaşanan bu kasılmalar aslında kadının bilinç dışı olarak kendisini korumaya yönelik bir savunmasıdır. Sadece vajinal bölge kaslarında değil, tüm pelvik ve vücut kaslarında da bilinç dışı bu kasılmalar olur ve kadın eşini bilinç dışı redderek cinsel ilişkiye izin vermez.

Her kadında vajinismus farklı boyutlarda seyredebilir. Bazı hastalar, jinekolojik muayene sırasında bacaklarını kapatıp vajinal bölgenin görüntülenmesine bile izin vermeyebilir. Bazı hastalar ise kendi parmağı veya tamponla bile vajina girişine temas edemez.

Neden vajinismus gelişir?

Kadının kendini kasması aslında bilinçaltında kötü birşeye karşı kendini savunmasıdır. Vajinismuslu kadınların cinselliğe yönelik yoğun kaygı ve endişeleri vardır. Çocuklukdan itibaren kadına cinselliğin kötü ve ona zarar verebilecek birşey olarak öğretilmesi; ilişki sırasında tepkisel olarak istemsiz şekilde vajinal kasları ve bazen de tüm vücut kaslarının kasılmasına neden olmaktadır. Bu kasılmalar sonucu cinsel ilişki son derece ağrılı ve imkansız hale gelmektedir.

Geçmişde yaşanan kötü cinsel tecrübeler (taciz, tecavüz veya ilk cinsel birlikteliğin çok ağrılı olması veya cinsellikle ilgili kulakdan duyma yanlış ve eksik bilgilendirmeler) vajinismusa zemin hazırlamaktadır.

Katı toplumsal kuralların egemen olduğu ve cinselliğin ayıp, günah ve yasak düşüncesinin yerleştiği toplumlarda vajinismus ve diğer cinsel problemlerle çok sık karşılaşmaktayız. Benzer nedenlerden dolayı, bizim toplumsal yapımızda da kızlık zarının korunulması gereken çok önemli bir yapı olarak öğretilmesi, vajinismusun alt yapısını oluşturmaktadır.

Kadının cinsellikle ilgili kötü bir tecrübe veya inanışı olmasa da bazen kötü bir jinekolojik muayene, doğum veya kürtaj hikayesi de kadınlarda sonradan (sekonder) vajinusmus gelişmesinin en sık nedenlerinden birini oluşturmaktadır.

İlk cinsel birliktelik
le ilgili yanlış veya eksik bilgilendirmeler, penisin vücuda zarar vereceği ile ilgili inanışlar, kızlık zarının bozulması sırasında aşırı kanama ve ağrı olacağı korkusu veya gebe kalma endişesi vajinismusa yolaçmaktadır.

Vajinismuslu kadının bilinçaltında cinselliğe yönelik yoğun endişe ve korkuları vardır. Vajinismus kadının bu korkulara karşı geliştirdiği bir savunma mekanizmasıdır. Kadın pelvik, perineal veya tüm vücut kaslarını kasarak kendisini bu duruma karşı koruma altına alır.

Vajinismus kadın genital organ yapısal bozukluğu ile ilgili midir?

Vajinismus kadın genital organ yapısal bozukluğu ile ilgili değildir. Vajinismuslu hastalar çoğu zaman vajinasının ileri derece dar ve küçük olduğu için ilişkiye giremediklerini düşünürler. Oysa bu düşünce tamamen yanlıştır. Çünkü vajina son derece esnek yapıda bir organdır. Doğum sırasında bebeğin başını çıkaracak genişliğe kadar ulaşabilir. Cinsel birliktelik sırasında da son derece gevşek bir kıvama gelebilir.

Vajinismuslu hastalar ve eşleri neler hisseder?

Vajinismus toplumumuzda çok sık görülmesine rağmen çiftler tedaviye çok geç başvururlar. Bu sorunu sadece kendileri yaşadıklarını düşünürler ve kimseyle paylaşamazlar. Vajinismusun kendiliğinden zaman içinde iyleşeceğini sanırlar ve tedaviyi ertelerler. Zamanla kadın kocasına karşı suçluluk hisseder. Vajinismus nedeniyle kendine olan güvenini kaybeder ve kendini yetersiz bulur. Bir süre sonra çift cinsel ilişkiyi denemekden vazgeçer. Erkekde cinsel isteksizlik ve ek cinsel problemler başlar. Aileler de sorunu biliyorsa bu durum çift üzerinde ciddi bir baskı oluşturur. Toplumuzda çiftler, vajinismus tedavisine çoğu zaman çocuk istekleri olduğu için başvurduklarını ifade ederler.

Vajinismusda tedavi mümkün müdür?

Günümüzde vajinismusun % 100 tedavisi mümkün. Türk toplumunda her 10 kadından birinde vajinismus olsa da, tedaviye çok geç başvurulması veya bilimsel olmayan tedavi yöntemleri ile sorunun çözülmeye çalışılması, çiftlerin ilişkilerinin bozulmasına ve aile kurumunun parçalanmasına neden olmaktadır.

Ayrıntılı olarak kişisel bilgileri, ailesel yapıları sorgulanır ve cinsel öyküleri alınır. Daha sonra yapılan jinekolojik muayene ile vajinismusun derecesi belirlenir ve hastaya özel tedavi planı oluşturulur. Çift konuyla ilgili detaylı olarak bilgilendirilir. Kaç seansda ve hangi uygulamalarla sonuca ulaşılacağı anlatılır.

Vajinismusda jinekolojik muayenenin önemi nedir?

Vajinismuslu bir hasta, tedaviye başlamadan önce mutlaka bir jinekolog tarafından muayene olmalıdır çünkü vajinismus oluşumunda % 10 oranında anatomik veya organik kökenli faktörler etkili olabilir.

Kızlık zarı yapısının kişiden kişiye farklı yapıda olması ve kızlık zarının pek çok varyasyonunun olması cinsel ilişkiye engel olabilmektedir. Kliniğimizde basit bir jinekolojik muayene ile teşhis konarak anatomik defektlere yönelik cerrahi işlemler uygulanmaktadır.

Kızlık zarı yapısı ileri derece kalın veya septalı ise lokal anestezi ile yaklaşık 15- 20 dakika süren hymenektomi (kızlık zarı çıkartılması) operasyonu yapılmaktadır.
Eğer hastanın vulvar vestibulit sendromu veya PID gibi ağrılı cinsel ilişkiye neden olan organik bir problemi varsa bu durum vajinismusla karışabileceği için yine vajinismus tedavisi öncesi mutlaka jinekolojik muayene uygulanmalıdır.

Vajinismus tedavisinde hangi yöntemler uygulanmaktadır?

Vaginismus hastalarının bilinçaltında cinselliğe yönelik gereksiz korku ve endişeleri vardır. Öncelikle bu korku ve endişeyi yenebilmeleri için rahat ve huzurlu bir ortam oluşturulmalıdır.

Kadın genital sistemi ve cinsellikle ilgili genel bilgiler hasta ile paylaşılır. Hipnoz yardımıyla rahatlatılan hastalarda amaç cinsel terapi ile istemsiz olarak kasılan kaslarının, kadının isteği dahilinde kasılıp gevşemesi üzerine çalışmalar yapılır. Bilişsel Davranışçı Terapi uygulanır. Cinsel terapi sırasında kayganlaştırıcı jellerden faydalanılır.

Vajinismus tedavisi ortalama kaç seansda çözüme ulaşır?

Vajinismusun derecesine göre birkaç seansdan 10 seansa kadar uzayabilir ama kliniğimizde ortalama 3- 4 seansda % 100 başarıya ulaşmaktayız.

Vajinismus tedavisinde Hipnoz tek başına başarılı olur mu?

Hipnoz asla tekbaşına vajinimus tedavisinde uygulanamaz. Hipnoz ile hastaya uygulanan tedavinin etkinliği artırılır ve tedavinin kolay uygulanabilmesi sağlanır.

Vajinismus tedavisine eşler katılmak zorunda mıdır?

Vajinismus tedavilerinde eşlerin katılması zorunlu değildir. Ancak tedavi sırasında lerin pozitif desteği ve ilgisi terapistin işini oldukça kolaylaştıracaktır. Temel anlamda vajinismus çiftlere yönelik tedavi planlanlansa da, partnerleri olmayan bekar bayanlarda da vajinismus tedavisi uygulamaktayız.

Vajinismus tedavisinde başarıyı etkileyen en önemli faktör
nedir?

Vajinismus tedavisinde başarıyı etkileyen en önemli faktör hastanın kendisine ve doktoruna olan güveni ve sonuna kadar tedavinin başarısına olan inançlarıdır.

Unutmayın!... tedaviye karar vermek ve ilk adımı atabilmek sonraki hayatınızdaki mutluluğunuz için çok önemli!... vajinismusa çok kısa sürede KALICI ve KESİN çözüm mümkün...Vajinusmus tedavinizi daha fazla ertelemeyin!...
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinismus Nedir? Belirtileri Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ebru ZÜLFİKAROĞLU Fotoğraf
Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi149 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU'nun Yazıları
► Hemoroid Nedir?Nasıl Tedavi Edilir Op.Dr.Ramazan Tarık ÜNSAL
► Vajinusmus Nedir Nasıl Tedavi Edilir Dr.Mehmet Levent SOYLU
► Dış Gebelik Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? Op.Dr.Bülent ATASEVER
► Guatr Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Vajinismus Nedir? Belirtileri Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?' başlığıyla benzeşen toplam 67 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Vajinismus ve Gebelik Eylül 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:13
Top