2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ergenlik:Beni Anla
MAKALE #5626 © Yazan Psk.Nesteren GAZİOĞLU | Yayın Ekim 2010 | 5,064 Okuyucu
Bebek, Çocuk, Ergen, Yetişkin, Yaşlı…
Yaşam döngüsü hızla devam ederken, fiziksel ve ruhsal değişimlerin en çok hissedildiği dönem ergenlik dönemidir. Adım adım yaklaşan ergenlik süreci hem yetişkinliğe doğru ilerleyen birey açısından, hem de çocuk olarak mı yoksa yetişkin olarak mı davransak diye kafası karışan ebeveynler açısından oldukça hassas bir dönemdir.
Bir ayrışma ve bireyselleşme söz konusudur, ebeveynler bu ayrışmaya ne kadar hazırdır?
Çocuklar ise bireyselleşmeye ne kadar hazırdır?
Bir bahçe düşünün… Bu sizin minik bahçeniz, onunla ilgili bir sürü hayalleriniz var; rengarenk çiçeklerle dolu olsun, birkaç ağaç ekelim, kenarlara menekşeler serpiştirelim, her yıl biraz daha geliştirelim…
Bu minik bahçe sizin çocuğunuzdur. Bebeğiniz henüz annenin karnındayken tasarımlara ister istemez başlarsınız. Kimimiz isteklerimizi taleplerimizi daha çok yansıtır, bazımız ise sessiz bir şekilde tasarımların gerçekleşmesinin keyfini çıkartır ya da hayal kırıklıklarını gizli gizli yaşar.
Benim oğlum doktor olacak, kızım mimar olsun, piyano çalsın, gitar çalsın, dersleri iyi olsun yeter, okul birincisi olsun... bu tarz tasarımları mutlaka duymuşsunuzdur.
İşte bu şekilde tasarımlar sürer gider…
Tasarımlar ve isteklerimiz doğrultusunda bahçemize gül ektik, laleler ektik, çok güzel botanik ağaçlar ektik, kıymetli çiçeklerle bezedik…
Bahçemizi korumak için etrafına güzel çitler çektik… Günlerden bir gün, nasıl olduysa, kontrolümüz dışında yandaki bahçeden koca bir mermer parçası geldi bahçemize düştü. Nasıl geldi, kim fırlattı bilmiyoruz ama çiçeklerimizin bir kısmının zarar gördüğü kesin.
Mermeri oradan kıpırdatmaya çalıştık olmadı, itmeye çalıştık başaramadık…. En iyisi biz onun üstünü biraz toprakla örtelim ve çiçeklerle yeniden süsleyelim. Mermer altta üstte çiçekler bahçe bakımına devam….
Bu mermer çocuğun hayatta karşılaştığı ve bastırdığı travmalardır…
Bahçeden sahipleri memnun, bahçe gelişiyor, güzelleşiyor ama günlerden bir gün bahçe kendi kendine bakıyor ve bazı şeylerin kendi istediğinden farklı olduğunu anlıyor…
Tamam! İşte bu kadar… Çekin artık elinizi ayağınızı benden, ben artık kendi kendime bakarım, kendimle ilgilenirim, dedi bahçe!
Bahçe sahipleri üzgün, telaşlı… Bahçeyi sakinleştirmek için ellerinden geleni yapmaya hazırlar… İçten içe bahçenin bu baş kaldırmasına öfkelenseler de durum onlar için oldukça şaşırtıcı, üzücü. Bahçe elden gidiyor. Kendilerini çaresiz hissediyorlar…
Daha fazla çaba göstermek, bahçenin kalbine ulaşmak istiyorlar… Her hamleleri yeni bir çit, tel, demir kapı olarak onlara geri dönüyor. Kendilerini daha da uzaklaştırılmış hissediyorlar…
Gel gelelim bahçenin içerisine… Bahçe o ana kadar konmuş olan bütün dekorları, süsleri, çiçekleri aranjmanları yıkıp yerle bir ediyor; çok heyecanlı, artık kendi kendini organize edecek , gücü var, karşı koyabiliyor, esaret sona erdi… istediği gibi bir bahçe olacak.
Etraftaki çiçekleri kaldırırken zemindeki gizli üstü kapalı mermerleri fark etmiyor, bazen de fark ediyor ama üstünün kapalı kalması daha uygun geliyor…
Travmalar üstü kapalı olarak yani ergen bahçede onunla devam ediyor…
Şimdi en eğlenceli kısım, yeniden bahçeyi tasarlamak..
Biraz gül fena olmuyordu esasında, şu sahiplerimin gülünden biraz ekelim… Senelerdir ekmek istediğim ama onların ekmediği begonvilden de biraz katalım… Bakalım arkadaş bahçelerde neler var, biraz ondan biraz çevreden derken bahçe kendini tamamlar…
Ergen bulunduğu çevre, arkadaşları, hayatına göre şekillendirir bahçesini.. kimi zakkum koyar, kimi papatya, kimi kaktüs, kimisi de hiç çiçek ekmez, bazısı labirentler döşerken, kimisi toprağın üzerine asfalt döker.
Süreç her iki taraf için de yenidir.
Ebeveynlerin süreci kabullenmesi, ergeni anlaması, kendi bahçesini tasarlamasına izin vermesi, bireyselleşmeyi desteklemesi ya da ayrışmayı ertelemesi… hepsi sürecin akışını değiştiren etmenlerdir…
Çocuklarınızın ve sizin keyif aldığınız bahçe süreçleri & anlayış dolu bir ergenlik dilerim.

Psk. Nesteren Gazioğlu
Yazan
Psk.Nesteren GAZİOĞLU
 
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ergenlik:Beni Anla" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Nesteren GAZİOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Nesteren GAZİOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Nesteren GAZİOĞLU
Psikolog
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Nesteren GAZİOĞLU'nun Yazıları
► Aynala Beni! Psk.Hazan ŞAHNAOĞLU
► Tamamla Beni Psk.Dnş.Ümran ÖRKÜN
► ' Beni Kimse Anlamıyor ' Psk.Kevser MAZI ARSOY
► "Çocuğum Beni Dinlemiyor!" Psk.Sibel ŞEN
► Eşim Beni Aldatıyor Dr.Psk.Dnş.Kadir Burak SALİMOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Ergenlik:Beni Anla' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:37
Top