2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Estetik Burun Ameliyatlarınde İstenilen Şekli Elde Etmek Mümkün Müdür ?
MAKALE #563 © Yazan Dr.İlker MANAVBAŞI | Yayın Ocak 2008 | 7,147 Okuyucu
Burun, aynı oranda fonksiyonel ve estetik öneme sahip belki de vücuttaki tek organdır. Bu da, herhangi bir amaçla burun ameliyat yapmak isteyen cerrahların iki kere düşünmesini gerektirir. Maalesef, estetik amaçlı burun ameliyatı olan kişilerde burundan nefes almanın bozulması sık karşılaşılan bir durum olmaktadır. Aksine, nefes almanın düzeltilme çabaları çoğu zaman burun şeklinde istenmeyen bozukluklara yol açmaktadır.

Son on yılda elde edilen anatomi bilgileri ve burun ameliyatlarına bakış açısındaki değişiklikler yukarda bahsettiğim " temel " hataların azalmasını sağlamıştır. yapılan düzenlemeler :

- burun ameliyatlarında, fazlalık oluşturduğu düşünülen kıkırdak ve kemik yapıların çıkarılıp atılmasına son verilip, elde edilen bu malzemelerin, ameliyat sebebiyle burunda oluşan yapısal zayıflığın giderilmesinde kullanılmaya başlanması,
- burundan nefes almanın, sadece burnun iç yapısına bağlı olmadığının anlaşılması,
- aşamalı ameliyat ( önce burun içine yönelik operasyon, ardından, 6 ay sonra estetik operasyonun yapılması) uygulamasına son verilmesi,
- burun ameliyatının, tek bir cerrah tarafından gerçekleştirilmesi ( eskiden uygulanan, KBB hekimi tarafından burun içi düzeltilmesi, aynı seansta plastik cerrah tarafından şeklinin düzeltilmesi)
- ameliyatlı burun görüntüsünden uzaklaşılmaya çalışılması,
- bilgisayar kullanımının yaygınlaşması ile ameliyat öncesi tasarlanan burun şeklinin kolaylıkla ortaya konması,
- açık teknik olarak bilinen ameliyat yönteminin yaygınlaşmasıdır.

Tüm bu ilerlemeler ve gelişlemelere rağmen burun ameliyatlarında arzulanan sonuçları almak her zaman mümkün olmamaktadır. Cerrahın tecrübe ve bilgisine bağlı olarak belirli oranlarda düzeltici ( revizyon ) ameliyatlar kaçınılmaz olmaktadır. Dünya standartlarında başarılı bir cerrah için bu oran % 10 civarında olmaktadır.

Burun ameliyatlarını bu kadar zor yapan faktörler;
- yüzün tam ortasında yerleşimi sebebiyle, kusurlarının çok belirgin olması,
- fonksiyonunun, şekli ile yakından ilişkili olması,
- anatomisinin, pekçok küçük yapının bir araya gelmesi ile oluşması,
- cerrahi eğitiminin uzun zaman alması,
- ameliyat sonrası oluşan en küçük yanlışlığın dahi saklanamayışı,
- her insanın kendine has bir burun yapısı olup, herkes için uygulanabilecek standart bir ameliyatın bulunmayışı,
- ve herşeyden önemlisi, her ameliyat titizlikle planlanarak kişiselleştirilmelidir, başarılı bir ameliyat için herkese uygulanacak üniversal bir reçete yoktur. Çoğu ameliyat sonucu, hastanın doktoru ile kararlaştırdığı şekilden epeyce uzak olmaktadır. Bu durum, ikinci bazen de üçüncü kez yapılan düzeltici burun ameliyatlarına sebep olmaktadır.

Evet, olmayan bu formülü bulmak amacı ile uygulamaya başladığımız çalışmalarımız sonuçlarını vermeye başlamıştır. Bu yazımızın amacı siz hastalarımıza, estetik burun ameliyatlarındaki en önemli sorunlardan birinin üstesinden geldiğimizi bildirmektir. Tekniğin anatomik detayları oldukça ayrıntılı ve sıkıcı olacağından, temel olarak hastalarımı bilgilendirdiğim genel kavramlardan bahsetmeyi uygun buldum.

Her ne amaç için olursa olsun her türlü burun ameliyatında belirli ölçülerde burun şeklinde değişiklik yapılır. Bu durum ise bize iki soru olarak yansır.
- hangi anatomik yapıları değiştirelim ?
- bu anatomik yapılarda ne kadar değişiklik yapalım ?

Tüm bu soruların cevapları, cerrahın hasta ile yapacağı görüşme ve muayenelerde açıklığa kavuşmaktadır. Burun şeklinde yapılacak değişikliğe mutlaka hasta-doktor beraberce karar vermelidir. Bu aşama günümüzde artık bilgisayar önünde, hasta resmi üzerinde olmaktadır. Aksi tutumlar, hemen her zaman, ameliyat sonrasında hasta hoşnutsuzluğu olarak karşımıza çıkmaktadır. Ameliyat sonucu doktor gözü ile iyi dahi kabul edilse, hasta yeni burnundan memnun olmayabilir. Bu tatsız durumları ortadan kaldırmakiçin hasta isteklerini belirtmeli ( burun ucunun ne kadar kaldırılacağı, burun sırtının düz mü , oyuk mu olacağı, vs ), cerrah ise bunların ne kadarının mümkün olabileceğine karar vermelidir. Bu aşamada doktor, yönlendirici olmalıdır. Uyguladığımız teknikte yapılan değişiklikler hasta resmi üzerinde kaydedilir. Ardından hasta resmi üzerinde yapılan hesaplamalarla yapılacak değişiklikler sayısal olarak tespit edilir. Bu rakamlar ameliyat sırasında bize yol göstermektedir.

Bütün bu süreç içerisinde, en hayati etmen, hasta resmi ve bilgisayarda yapılan ayarlamalar olmaktadır. Pratiğimizde, bilgisayar çalışması, sadece hasta ve doktor arasındaki iletişimi sağlama aracı olmaktan çıkmış, ameliyat planının temel aracı olmuştur.

Tecrübelerim göstermiştir ki, burun alçısının alındığı birinci hafta sonunda dahi burun şekli planlanan şekille tama yakın benzerlik göstermektedir. Bununla birlikte, her burun ameliyatında olduğu gibi ödemlerin büyük bir kısmının kaybolduğu altıncı aydan sonra yapılan değerlendirmeler, çok daha doğruyu yansıtmaktadır.

saygılarımla,
dr. ilker manavbaşı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Estetik Burun Ameliyatlarınde İstenilen Şekli Elde Etmek Mümkün Müdür ?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.İlker MANAVBAŞI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.İlker MANAVBAŞI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlker MANAVBAŞI Fotoğraf
Dr.İlker MANAVBAŞI
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi53 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.İlker MANAVBAŞI'nın Makaleleri
► Fibromiyalji Nedir? Tedavisi Mümkün Müdür? Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ
► Estetik Burun Ameliyatı Dr.Muhammet ERKAN
► Estetik Burun Ameliyatı Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT
► Estetik Burun Ameliyatı Doç.Op.Dr.Yavuz KEÇECİ
► Rhinoplasti: Burun Estetik Ameliyatı Prof.Dr.Selçuk ONART
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Estetik Burun Ameliyatlarınde İstenilen Şekli Elde Etmek Mümkün Müdür ?' başlığıyla benzeşen toplam 57 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:36
Top