2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okula Başlarken : Çocuğunuz Artık Büyüdü
MAKALE #5639 © Yazan Psk.Dnş.Fahreddin GÜRBÜZ | Yayın Ekim 2010 | 5,646 Okuyucu
ÇOCUĞUNUZ ARTIK BÜYÜDÜ

Çocuk için okula başlamak yeniden dünyaya gelmek gibi bir şeydir. Eğer okula başlayan ilk çocukları ise çocukla birlikte anne ve baba da ikinci kez okula başlar.
Okula başlayan çocuğunki gibi anne babanın da kalbi pır pırdır. Acaba çocuğum okula uyum sağlayacak mı? Öğretmenini sevecek mi? Öğretmeni nasıl biri? Çocuğumla iletişimi nasıl olacak?

Çocuğum başarılı olacak mı? Arkadaşlarıyla anlaşabilecek mi? vs. vs.
Sevgili anne babalar, çocuklar için sevgi öğrenilebilir. Çocuklara kimi güzel anlatırsanız onu severler ve kim onları severse çocuklar da o kişiyi sever.
Anne baba, okula ve öğretmene değer verdiğini çocuğuna hissettirirse, çocukta öğrenme arzu ve isteği artacaktır. Ayrıca çocuğunuzu okula gönderirken neşeli ve güler yüzlü olmanız, onun okul çalışmalarında uyumlu ve başarılı olmasında önemli bir rol oynar.

AİLEDE YENİ DÜZEN

Çocuğunuz okula başladığında, artık ilgi olanları ve günlük yaşantısı farklılaşacağından, ailedeki günlük yaşantı da otomatik olarak bundan etkilenecektir.
Yeni bir düzen oluşturmak ve buna alışmakta zaman ister. Bu da ailedeki tüm bireylerin samimi çabasıyla olur. Özellikle eşler arasındaki uyumun, duygu alış verişinin ve diyaloğun çok iyi olması gerekir. Eşlerin duygu ve düşüncelerini birbirlerine güzel ifade etmeleri elzemdir.

ÇOCUĞA FAZLA YÜKLENMEYİN

Çocuğun okula başlaması önceki mutlu hayatının sonu olmasın. “Artık okula başladın, çocuk değilsin, böyle davranma. Eskisi gibi özgür olamazsın” gibi sözleri sarf etmeyin. Çocuk hayatında kısa sürede çok hızlı değişikliğe tepki gösterir.

ÖĞRETMENLE İŞ BİRLİĞİ YAPIN

Ana baba çocuğun sağlıklı gelişmesi için öğretmenle sıkı iş birliğine girmelidir. Neleri nasıl uygulamalı, problemleri nasıl çözmeli, başarıya nasıl ulaşmalı gibi.
Öğretmenin yönlendirmesi olmadan- “çocuğum geride kalmasın ya da daha önden gitsin düşüncesiyle daha fazla ders yaptırma ” (1 sayfa yazdırma yerine 2 sayfa yazdırma gibi.) yoluna gitmemelidir. Ya da öğretmenin verdiği ödevi fazla bulup yapmasan da olur gibi tutumlar sergilememelidir.

Okulda öğretmenin verdiği talimata evde anne ve baba uymazsa çocukta güvensizlik ve kızgınlık hissi uyanır. Güvensizlik ve kızgınlık yüklü duygular hisseden çocuğun bu psikolojik durum ile aile içi ilişkileri bozulur. Çocuk çatışma yaşar ve öğrenim süreci zedelenir.

Çocuk okulda ve evde birbirini bütünleyen hedefler doğrultusunda desteklenmeli ve yönlendirilmelidir.

Yeni eğitim döneminizde muvaffakiyetler dileklerimizle…

ARKADAŞLAR OKULA HAZIR MIYIZ?

Pırıl pırıl güneşli yaz tatilinden sonra bilgi yuvası, genel kültür beşiği okullarımız yeniden açıldı. Derslerimiz başladı.

Bizler bilgi ve teknolojinin hızla geliştiği bir dönemde, ‘Bilgi Çağı”nda yaşıyoruz. Bu çağ, insanı pek çok yönden donanımlı olmaya zorluyor. Bizler yeni bilgilerle, aktivitelerle, deneyimlerle, arkadaşlıklarla hayatımızı zenginleştirmeye ve güzelleştirmeye devam edeceğiz. Tatil bitti diye üzüleceğimize okul döneminde hayatımıza anlam katabilmek için neler yapabileceğimize odaklanacağız. Çünkü her geçen gün, bizim hayatımıza yepyeni yenilikler ve güzellikler katmaya devam ediyor.
Artık derslerimize iyi hazırlanmamız gerekiyor. Bunun birinci derecede sorumlusu biziz. Kendimizi doğru yönetmekte bizim elimizde. Kendimizi şaşırtalım ve bu yıl her zamankinden daha verimli olacağımıza söz verelim. Ve etkin çalışalım. Bakalım o zaman kendimizi nasıl hissedeceğiz...
Güzel gören, güzel düşünür. Güzel düşünen hayatından lezzet alır.
Sevgi ve başarı dileklerimle esen kalın.
Fahreddin Gürbüz
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okula Başlarken : Çocuğunuz Artık Büyüdü" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Fahreddin GÜRBÜZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Fahreddin GÜRBÜZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fahreddin GÜRBÜZ Fotoğraf
Psk.Dnş.Fahreddin GÜRBÜZ
Gaziantep (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Fahreddin GÜRBÜZ'ün Yazıları
► Okula Başlarken... Psk.İlay AKTOPRAK
► Çocuğunuz Artık Ergen… Psk.Cevher SÖNMEZ
► Çocuğunuz Okula Hazır mı? Psk.Hülya TURAN
► Çocuğunuz Okula Hazır mı? Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Okula Başlarken : Çocuğunuz Artık Büyüdü' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Baba Nerdesin Mayıs 2015
► Test Çözme Teknikleri Haziran 2010
► Karne Heyecanı Ocak 2010
◊ Veli Bülteni Haziran 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:53
Top