2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sağlıklı ve Formda Olmak Artık Zor Değil - Test : Kilo Vermeye Hazır Mısınız?
MAKALE #564 © Yazan Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN | Yayın Ocak 2008 | 8,473 Okuyucu
KİLO VERMEYE HAZIR MISINIZ?


Kilo vermeye hazır olmak, zayıflama programlarının başarısını etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Amaçların doğru belirlenmesi ve motivasyon yönetimi, istediğiniz ölçülere ve sağlık kalitesine ulaşma yolunuzda en büyük yardımcılarınızdır. Sizler için hazırlamış olduğumuz kısa testimizde kendinizi değerlendirin ve önerilerimiz ile kilo vermeye ve formda olmaya bir basamak daha yaklaşın.

TEST: Kilo vermeye Ne kadar Hazırsınız?

1) Hedeflediğiniz kiloya ulaşıncaya kadar geçireceğiniz süreçte karşılaşacağınız zorluklar hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

A) Zorluklar beni yıldıramaz, kilo verme konusunda motiveyim.
B) Bazı zorluklara nasıl dayanacağım konusunda kararsızım.
C) Dayanamam diye düşünüyorum.
D) Kilo vermeyi haftaya pazartesiye erteledim.

2) Ne kadar kiloyu, ne kadar zamanda kaybetmek istediğinizi bir düşünün. Haftada 0.5-1 kg kaybetmek, sizin için ne kadar gerçekçi bir beklentidir?

A) Gayet iyi bir fikir.
B) Neden daha fazlasını kaybetmeyeyim?
C) Yapabileceğime dair şüphelerim var.
D) Bana hiç gerçekçi gelmiyor.

3) Uzun süreli kilo yönetimi programlarında kişinin gününün bir kısmını beslenme ve egzersiz programına ayırması gerekmektedir. Önünüzdeki aylar süresince bu programa uymak konusunda kendinize güveniyor musunuz?

A) Evet, güveniyorum. Kararlılığım işe yarayacaktır.
B) Denemeye değer diye düşünüyorum.
C) Uzun sürenin anlamı kaç ay?
D) Emin olamıyorum.

4) Yeme düzeninizi değiştirebileceğinizden ne kadar eminsiniz?
A) Gayet eminim.
B) Neden olmasın?
C) Kısa sürecekse, deneyebilirim.
D) Yeme düzenimin doğru olduğunu düşünüyorum.

5) Sevdiğiniz ve sağlıksız olduğunu düşündüğümüz yemekler etrafınızda iken, kendinizi kontrol edebilir misiniz?

A) Her zaman
B) Sıklıkla edebilirim.
C) Zaman zaman kontrol edebiliyorum.
D) Hayır, edemem.

6) Günlük fiziksel aktivitenizin arttırmanız gerektiği söylense idi, tepkiniz ne olurdu?

A) Tamam, hadi hemen başlayalım.
B) Olabilir, ne yapmam gerekiyor.
C) Bu işkence ne kadar sürecek?
D) İstemiyorum, bu hareket bana yeter.

7) Sağlıklı beslenme alışkanlığınızı en az bir sene veya daha uzun süre devam ettirebileceğinizi düşünüyor musunuz?

A) Tabiî ki, öğrenmem yeterli.
B) Bir yılsa katlanırım.
C) Daha kısa sürse olmaz mı?
D) Çok uzun bir süre, ben yapamam.

8) Günlük olarak tükettiğiniz besinleri bir günlüğe yazmanız gerekse idi, ne düşünürdünüz?

A) Formda ve sağlıklı olacaksam değer!
B) Yazmaya çalışırım ama unutabilirim.
C) Kendime bu konuda en fazla 1 hafta güveniyorum.
D) Ne gereği var, ben sıkılırım.

DEĞERLENDİRME:

Cevaplarınızın çoğu A seçeneği ise; kilo vermeye ve sağlıklı yaşamaya hazırsınız. Gerçekçi amaçlarla ve sağlık kalitesi ile uyumlu bir zayıflama programı ile başarılı olacağınız kesin. Yüksek motivasyonunuz ve kararlılığınız en büyük gücünüz.

Cevaplarınızın çoğu B seçeneği ise; kilo verme ve sağlıklı yaşama konusunda başarısızlığa uğramaktan çekiniyorsunuz. Motivasyonunuzu yükselterek, amacınızı belirleyin. Doğru bir program ile kilo vermeye hazırlanın.

Cevaplarınızın çoğu C seçeneği ise; kilo verme ve sağlıklı yaşama konusunda kendinizden tam olarak emin değilsiniz. Fakat sağlık konusundaki endişelerinizi yok etmek için, en kısa zamanda başlamanız gerek.

Cevaplarınızın çoğu D seçeneği ise; kilo verme ve sağlıklı yaşama konusunda kendinizi hazır hissetmiyor ve bu şekilde rahat olduğunuzu düşünüyorsunuz. Sağlıklı beslenmeyi kafanızda ve düşüncelerinizde zorlaştırıyorsunuz. Fakat vücut ağırlığınızın artması ve bel çevrenizin kalınlaşması, sağlık risklerinizi her geçen gün arttırıyor. Düşüncelerinizi yeniden değerlendirmeniz ve en kısa zamanda sağlığınızı koruma ve geliştirme amacı ile kilo vermeye başlamanız gerekmekte.

ADIM 3: İDEAL VÜCUT AĞIRLIĞINA ULAŞMA

İdeal vücut ağırlığına ulaşma da, daha önceden de bahsettiğimiz üçlü formülden yararlanmamız gerekiyor. Bütün dünyada bilimsel otoritelerce de kabul görmüş olan bu üçlü; sağlıklı beslenme, egzersiz ve davranış terapisinden oluşmaktadır.

ZAYIFLAMA PROGRAMINA BAŞLAMADAN ÖNCE…

“Beklentilerin gerçekçi olması, programın ve sizin başarılı olmanız için gereklidir”

Ne kadar süre içerisinde, ne kadar kilo kaybetmek istenildiğine dair beklentilerin gerçekçi olması gerekir. Sağlıklı ağırlık kaybı programlarında, haftada 0,5–1 kg ağırlık kaybedilmesi hedeflenir. Çünkü sağlıklı zayıflama vücutta yağ dokusu miktarının azalmasını ve kas kaybı miktarını minimum seviyede tutmayı amaçlar. Haftada 1–1,5 kg’ dan daha fazla kilo kaybedildiği durumlarda, kaybedilen ağırlığın çoğunluğu su ve kastan oluşmaktadır. Kas ve su kaybı, sağlığı olumsuz etkileyeceğinden dolayı sağlıklı zayıflama programlarında kesinlikle istenmeyen bir durumdur. Hızlı zayıflama ise, fazla kiloların artarak geri dönüşü ile sonuçlandığından ötürü, tekrar zayıflamayı zorlaştıracağı gibi sağlığı da oldukça olumsuz etkiler.

“Vazgeçmenin önündeki engel, motivasyonunuzdur”

Zayıflama uğraşlarında vazgeçme en sık rastlanan durumlardan biridir. Birey, eski beslenme alışkanlıklarına geri dönmek veya fiziksel aktivite yapmayı bırakmak ister. Motive bir birey ise, kilo yönetimi yolunda karşılaştığı bazı bireysel zorluklara rağmen devam etmek ister. Başarının sırrının, motivasyon olduğu düşünülürse, zayıflama yolunda da en büyük destekçinin motivasyonunuz olduğunu anlamak daha kolay olur. Olaylara pozitif bakmak, verebileceğiniz kilodan çok verdiğiniz kilo ile ilgilenmek, yeni kazandığınız alışkanlıklara yük olarak değil sağlıklı yaşama alışkanlığı olarak yaklaşmak motivasyonunuzu yükseltecektir. Bazı bireyler, kalabalıkta daha kolay motive olurlar. Eğer sizde grupla daha iyi motive oluyorsanız, kendinize bir diyet ve egzersiz arkadaşı bulmayı deneyebilirsiniz.

“Başarısız olacağınız metotlardan uzak durmalısınız”

Uzun dönemde başarısız olacağınız ve tekrar kilo alacağınız diyetlerden uzak durmalısınız. Bu diyetler, size özel hazırlanmamış olan bütün zayıflama diyetleri ve hızlı kilo kaybı sağlayan diğer bütün metotlardır. Bu gibi yöntemlerle hızlı zayıflayıp, yöntemleri bıraktığınızda vücudunuza hızla geri dönecek fazla kiloların yaratacağı umutsuzluk, tekrar ve sağlıklı kilo verme isteğinizi azaltacaktır.

ZAYIFLAMAK İÇİN BUNLARI YAPMAYIN!

Şok Diyetler: Genelde çok düşük kalorili ve tek besin çeşidinden oluşmuş hızlı kilo verdiren diyetlerdir. Bu tür diyetler ile kilo koruma da uzun süre başarı sağlamak mümkün değildir. Bunun iki nedeni vardır. Birincisi, çok az çeşitte ve miktarda besin içerdiklerinden ötürü uzun süre uygulanması imkansız diyetler olmalıdır. İkincisi ise bazal metabolizma hızınızı(yaşamak için harcadığınız enerji) yavaşlatmalarıdır. Bazal metabolizma hızınızın yavaşlaması, vücudunuzun açlığa karşı geliştirdiği bir stratejidir ve sizi daha az besin tüketimine mahkum eder.

Açlık Diyetleri: Günde 200 kaloriden daha az enerji içeren diyetlerdir. Bu tür diyetlerin uygulanması sağlık açısından son derece tehlikelidir. Düşük tansiyona neden olabilecekleri gibi, ani kalp krizi geçirme riskini de arttırabilirler.

Protein Diyetleri: Et, süt ürünleri ve yağdan başka türde besin içermeyen diyetlerdir. Sebze, meyve ve tahıl ürünlerinin tüketilmesi bu diyetlerde yasaktır. Proteinden zengin diyetler, vücudun açlık stratejisi ile çalışmasına neden olurlar. Diyetlerin uygulanması ile birlikte görülen olaya ketozis denir. Ketosiz uzun süre devam ettiğinde komaya sebebiyet verebilir.

Karbonhidrat ve proteinin “ayrıldığı” Diyet: Bu diyette, karbonhidrat ve proteinin bir arada tüketilmesinin kilo artışına sebep olduğu tezi savunulur. Bu nedenle, karbonhidratlarla proteinlerin birbirinden ayrı tüketilmesi gerektiği üzerinde durulmaktadır. Fakat, karbonhidratlarla proteinlerin birbirinden ayrı tüketilmesi mümkün değildir. Çünkü besinler farklı oranlarda da olsa hem karbonhidrat hem de protein içermektedir. Örneğin, ekmek, makarna ve pirinç karbonhidrattan zengin oldukları halde belirli oranlarda da protein içermektedirler.

Yaşam stilinize adapte edemeyeceğiniz spor faaliyetleri: Bireyler genelde, zayıflamak istediklerinde, yoğun bir şekilde fiziksel aktivite yapmaya başlarlar. İstedikleri vücut ağırlığına ulaştıklarında da bu faaliyeti bırakırlar. Burada üzerinde durulması gereken konu, vücudun her şeye adapte olduğudur. Vücut, yoğun fiziksel aktivite bırakıldığında azalan enerji harcaması ve kas kütlesi nedeni ile tekrar kilo almaya başlar. Birçok profesyonel sporcunun aktif spor hayatını bıraktıktan sonra kilo almalarının sebebi budur. Bu nedenle, yaşamınız boyunca sürdürebileceğiniz esnek bir egzersiz programı seçmeniz daha uygun olacaktır.

DİYET İLE İLGİLİ MİTLERE ALDANMAYIN…

Limonlu sıcak su yağ yakar… Hiçbir besinin yağ yakıcı özelliği bulunmamaktadır. Yağı yakacak olan vücudumuzdur. Sıcak veya ılık su içiminin önerilmesinin sebebi, mideyi yavaş terk ederek tokluk hissini arttırmasından ötürüdür.

Yemeğin hemen üzerine taze meyve yemek şişmanlatır… Yemeğin hemen üzerine veya yemekle birlikte taze meyve veya taze sebze yemek, yemeğin içindeki vitamin ve minerallerin emilimini yani vücuda alım miktarını arttırır,

Egzersizin türü zayıflama da önemli değildir… Egzersizin türü, zayıflama programı için önem taşır. Vücut egzersiz yapmaya başladıktan yaklaşık 20 dakika sonra yağ yakma formuna ulaşır. Vücudun yağ yakması, egzersizin yoğunluğu ile de alakalıdır. Çok yavaş ve kalp atım hızını arttırmayan egzersizler yerine 45 dakika yoğun tempoda yapılan egzersizler yağ yakma konusunda daha etkindirler. Ayrıca kilo verme ve koruma döneminde en rahat ve pratik egzersiz kendi temponuzda yaptığınız yürüyüşlerdir.

Kepekli ürünler zayıflatır… Kepekli ürünler ile rafine ürünler arasındaki enerji farkı yok denecek kadar azdır. Lifli ürün tüketimi genel sağlık üzerinde olumlu etki gösterdiği için önerilmektedir. Önemli olan sağlıklı dengeli ve yeterli ölçüde beslenmedir.


NİL’in MUTFAĞINDA BU GÜN NE VAR?

Günün Menüsü: Yoğurt Çorbası
Karışık Kuru baklagil Salatası
KARIŞIK KURUBAKLAGİL SALATASI
Malzemeler: 2 orta boy domates
8-10 yaprak marul
1 orta boy çarliston biber
2 orta boy salatalık
½ su bardağı haşlanmış nohut
½ su bardağı haşlanmış kuru fasulye
½ demet roka
½ su bardağı soya filizi
½ çay bardağı limon suyu
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Yapılışı: Bir gece önceden suda bekletilmiş nohut ve kurufasulyeler az suda haşlanır. Akan su altında iyice yıkanmış olan marul salata tabağına büyük parçalar halinde yerleştirilir. Üzerine küp şeklinde doğranmış olan domates ve salatalık, halkalar halinde doğranmış çarliston biber eklenir. Haşlanmış nohut ve kurufasulye salata malzemelerinin üzerine yerleştirilir. Roka yaprakları ve soya filizi ile süslenen salataya, limon sosu ve zeytinyağı eklenir. Afiyet olsun…

GÜNÜN BESLENME ÖNERİSİ: Sebze ve meyvelerdeki vitamin ve minerallerden tam olarak yararlanmak için, salataları ve meyve sularını tüketmeden hemen önce hazırlayın ve açıkta bekletmeyin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sağlıklı ve Formda Olmak Artık Zor Değil - Test : Kilo Vermeye Hazır Mısınız?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN'ın Yazıları
► Kilo Vermeye Yardımcı Kürler Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Kilo Vermeye Yönelik Öneriler Dyt.Turgay KÖSE
► “formda Olmak” Nedir ? Dyt.Sema BÖREKÇİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sağlıklı ve Formda Olmak Artık Zor Değil - Test : Kilo Vermeye Hazır Mısınız?' başlığıyla benzeşen toplam 62 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yetersiz Beslenme Nedir? Eylül 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:41
Top