2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuk ve Oyuncak
MAKALE #5654 © Yazan Psk.Dnş.Oya ŞENGEZENER | Yayın Ekim 2010 | 12,319 Okuyucu
ÇOCUKLAR HANGİ YAŞTA NE TİP OYUNLARDAN HOŞLANIR? HANGİ OYUNCAKLAR UYGUNDUR?

Oyun , çocuğun tüm gelişim boyutlarını etki eder.Bunun yanı sıra,ailesiyle süre gelen iletişim bağına da etki eder.

Bebeklik,erken çocukluk,çocukluk döneminde,çocuğun anne babasıyla en yoğun iletişim kurma biçimidir oyun.Bu dönemdeki iletişim kurma yöntemini ailenin sağlıklı kullanabilmesi, daha sonraki dönemleri etkiler.Oyundaki paylaşımı,yoğunluğu,etkileşimi anne ve babasıyla yaşayan çocuk,diline daha çok hakim olmaya başladığı dönemden itibaren,daha çok anlatan,paylaşımcı,danışan bir yapı sergiler.Kendisini ifade etme konusunda daha rahat olur ve ebeveynine daha yakın hisseder.
Bu nedenle,çocuğunuzla birlikte oyun oynarken en çok önemsediğimiz konulardan bir tanesi,oyuncağın çocuk için uygun olduğunun yanı sıra,sizin için de ne kadar uygun olduğudur.Oyuncaktan ya da oyun türünden sizin de keyif almanız,çocuğunuzun keyfini ikiye katlar.Bazı oyunlar başlangıçta,çocukta bir gerilim oluşturabilir.Çocuk başarma ihtiyacı içinde olarak,oyuna ve oyuncağa tereddütle yaklaşabilir.”Bu yap-bozu be yapabilir miyim?” Başarı ve başarısızlığın öğrenilmiş davranışlar olduğundan yola çıkarak,çocuğun bu tereddütünü minimuma indirmek yaşına uygun oyuncak seçimiyle mümkündür.

4,5, ve 6 yaş çocukları ne şekilde oyun düzenlemekten hoşlanırlar ve hangi yaş grubu için hangi oyun türleri ve oyuncaklar uygundur?

4 YAŞ:

Çocuk 4 yaşından itibaren sosyal oyuna yatkındır.(Sosyodramaya) Evcilik, doktorculuk, polisçilik, tamircilik gibi bütün rollere girmek ister.Bunun için bol materyal sağlanması,çocuğun oyunun ayrılmaz parçası olan yaratıcılığını geliştirmesi için zemin sağlar.(Giysiler,aletler,bebekler,arabalar)Evde de,bu malzemelerin bulunması çocuğa keyif verir.
Hayvan figürleri.(Her yaşta ilgilerini çekiyor.)
3 yaşında,tek başına oynamayı tercih eden çocuk, küçük gruplarla oynamaya başlar.Fakat bu gruplar esnek ve değişkendir.
Oyun sırasında, çocuk kendi isteklerini ön planda tutar,oyuncak paylaşımını pek istemeyebilir.Bu da zaman zaman yaşıtlarıyla oynarken soruna yol açabilir.Arkadaşlarıyla başlattığı oyunu tek başına sürdürebilir.
Beden dengelerini,oyun sırasında kurmayı öğrendikleri bu dönemde bahçe oyuncaklarıyla çok ilgilidirler.Kol ve bacak kaslarının gelişiminin desteklenebilmesi ve enerjilerini boşaltabilmeleri açısından,açık havada oynanan tüm oyunlar son derece önem taşır.(Bahçe oyuncaklarıyla,topla,su ve kumla)
Müzik dinlemekten ve dans etmekten keyif alırlar.Bol bol birlikte şarkı söyleyip,ya da müzik dinleyip ,dans edebilirsiniz.
Parmak kuklalarını izlemekten keyif alırlar.Parmak kuklalarını bir çok problemi çözme de,de kullanabilirsiniz.Belli bir süre sonra,onlar da sizi taklit ederek,konuşturmayı denerler.

El-göz koordinasyonunun gelişimi,yaratıcılığını geliştirebilme becerisi açısından,lego,yapı blokları,çok önemli bir oyuncaklardır.Ahşap el-göz koordinasyonunu destekleyen oyuncaklar da alınabilr.
İnce el kaslarının gelişimi açısından bol boya,büyük kağıtlar,seramik hamuru gerekli materyallerdendir.

Dikkat süresine ve belleğe olumlu etki eden, domino, memory, puzzle (şekil-zemin algısı) oyuncaklar tercih edilmelidir.Çocuğun yapısına göre,10 parçayla başlayıp,20 –24 parçaya kadar çıkabilir.

Kitaplara ilgi başlamıştır.Liste verilmişti.Uykuya geçişte,öykü tamamlama.
Sürekli yetişkinlerle birlikte olma, oyun oynama isteği.Tam bunu ifade etmediğinde,anlamsız ısrarlar ve ağlama.

Sorun olan durumların çözümü için oyun kullanılabilir.(Atlama minderi,Elmaları Topla Oyunu,Aynanın Karşısında Oynama Oyunu)

5 YAŞ:

5 yaş çocuğu farklı toplumsal rolleri evcilik oyununda kullandığı gibi,cinsiyet oyunda rollerin belirlenmesinde etkilidir.Empati gelişmeye başlamıştır. Oyunda anne olmak, baba olmak önem kazanmaya başlar.Küçük gruplar halinde oyun yoğundur.Oyuncakları konuşturma.
Bebek seçiminde tek düzelik olmasın.Barbie.Hawk,Poni,Örümcek Adam,Batman.
El-göz koordinasyonuna yönelik etkinliklere ilgi artmıştır.Bol boya,kağıt,makas,artık materyal kutusu,etkinlik köşesi.(Tebrik kartları,..)Resimle çok ilgili olanlara küçük şovale alınabilir.
Mutfakta birlikte, yiyecek üretilebilir.Yoğurma maddeleri.
Açık havada,bisiklete binmek çok büyük keyif.Top ile oynanan oyunlar.
Bahçe oyuncaklarında kendilerini rahat hissettikleri için,kaydıraktan ters inme,...
Kitaplara ve harflere ilgi artmıştır.Kitap sayfalarını dikkatle çevirip,okuyor gibi yaparlar.El kuklalarını çok iyi konuşturabilirler.Dramatizelerde aktif olabilirler.
Toplu ve kurallı oyunlara geçiş.”Kim Bu?, Körebe, Differix, Trafik “
Akıllı Düğmeler.(6 yaşta da)
Lego,yapı blokları,kinex,
Kelime oyunları başlar.(Kelime türetme) 6 yaşta da.
Dikkat süresine ve belleğe olumlu etki eden,mikado,tangram, domino, memory, puzzle (şekil-zemin algısı) oyuncaklar tercih edilmelidir.Çocuğun yapısına göre,20 parçayla başlayıp,40 parçaya kadar çıkabilir.
Müzik dinlemekten ve dans etmekten keyif alırlar.Bol bol birlikte şarkı söyleyip,ya da müzik dinleyip ,dans edebilirsiniz
Marakas.

6 YAŞ

Kızlar kızlarla,erkekler,erkeklerle oynamaya başlar.Taklit çağının yoğun olduğu bir dönemdir.Arkadaşların hayatında çok önem kazandığı bir dönemdir.

Satranç oyunu.
Açık havada,bisiklete binmek çok büyük keyif.Top ile oynanan oyunlar,ip atlama,frizby.
El-göz koordinasyonuna yönelik etkinliklere ilgi artmıştır.Bol boya,kağıt,makas,artık materyal kutusu,etkinlik köşesi.(Tebrik kartları,..)Resimle çok ilgili olanlara küçük şovale alınabilir.Langırt.
Lego,kinex,yapı bloklarıyla komplike yapılar.
Dikkat süresine ve belleğe olumlu etki eden,mikado,tangram, domino, memory, puzzle (şekil-zemin algısı) oyuncaklar tercih edilmelidir.
Düğüm atma panosu.

SIKÇA SORULAN SORULAR:

1-Erkek çocuğun bebekle oynaması problem midir?


Erkek çocuk bebekle, kız çocuk araba ile oynayabilir.Bunun ardında cinsel rolle ilgili bir problem olduğunu düşünmek anlamlı değildir.Bir davranışın sıklığı,yoğunluğu problem olup,olmadığını gösterir.

Hep aynı oyuncakla oynamak,başka hiçbir oyuncakla ilgilenmek gibi bir tutumu varsa,bukonuda çocuğun ilgi alanını genişletmek uygun olur.

2-Çocuğumla oyun oynamaktan çok sıkılıyorum.Ne yapabilirim?

Çocuğunuzun sevdiği oyun türlerini gözden geçirin.Kendinizin de sevdiği oyunları gözden geçirin.Kesişen oyun türü varsa,onu oynamaya çalışın.Çünkü çocuklar keyifsiz oynadığınız oyundan tatmin olmaz.

"Yok böyle bir oyun türü " diyorsanız, oyuncakçı dükkanını taramanızı,kendinize yön verebilecek bir aktivite kitabı satın almanızı, hiçbiri fayda etmiyor ise de, yol yakınken bir uzmandan yardım almanızı öneririm.

3-Oğlum çok sert oyunları seviyor,zarar veriyor,bazen kendi de zarar görüyor,ne yapmalıyım?

Çocuğun oyun biçimi, özgün yapısının yanısıra zamanını nasıl değerlendirdiğini de gösterir.Televizyonun denetimli seyredilmesi, şiddet içeren öğelerin bulunduğu görüntülerin çocuk tarafından izlenmemesi son derece önemli.Aksi takdirde çocuk,şiddet göstermeyi doğal algılayıp,bunu bir duygu dışavurumu olarak görebiliyor.
Oyuncak seçiminde şiddet çağrıştıran oyuncakların satın alınmaması,anne babaya düşen başlıca görevlerden.

Çocuğun enerjisi doğru şekilde yönlendirilebilinir.Sportif bir aktivite yönlenebilir,ya da açık hava etkinliklerine ağırlık verilebilinir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuk ve Oyuncak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Oya ŞENGEZENER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Oya ŞENGEZENER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Oya ŞENGEZENER Fotoğraf
Psk.Dnş.Oya ŞENGEZENER
İzmir
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Oya ŞENGEZENER'in Makaleleri
► 0-2 Yaş Oyuncak Seçimi Psk.Selen Türkiş ELÇİ
► Oyuncak Seçimi Psk.Mutlu İNCESOY
► Çocuğunuz İçin Oyuncak Seçimi Psk.Aylin AYDEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuk ve Oyuncak' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:23
Top