2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Osteoporoz (Kemik Erimesi)
MAKALE #5660 © Yazan Dyt.Nurcan BIÇAKCI | Yayın Ekim 2010 | 5,172 Okuyucu
OSTEOPOROSİZ

Osteoporoz kemik kütlesinin azalması ve kemik dokusunun bozulmasıyla kemiklerin zayıflaması ve kırılabilir duruma gelmesine denir.

Kemikler yaşam boyunca, sürekli olarak kendi hücreleri tarafından yapılır ve yıkılır. Bu kemikten daha fazlasını yıkarsa, iskelet güçsüzleşir. Osteoporozlu kemikler dışarıdan bakıldın da normal görünse de, iç yapıda büyük boşluklar vardır ve dolayısıyla kolayca kırılabilir.

Normal olarak kemikler çocukluktan başlayarak en güçlü ve en sağlıklı oldukları 25-35 yaş arasına kadar gelişmelerini sürdürürler.35 yaştan sonra kemikler kalsiyumu yitirmeye başlarlar.Kadınlar özellikle menepoz döneminde ve sonrasında daha fazla kemik kaybına uğrarlar. Kemikler uzun süren hareketsizlik sonucu da güçsüzleşir.
Erken evrede osteoporoz, fark edilebilecek nitelikte çok az fiziksel değişikliğe yol açar. Ancak, hastalık ilerledikçe özellikle omurga, el bilekleri ve kalça kemiklerinde basit travmalarla kırıklar oluşabilir.Kemik kaybı kişide ağrılara, boy kısalmasına, hareket kısıtlılığına ya da omurganın eğrilmesine dahi yol açabilir. Bu fiziksel belirtiler kişinin kendine güveninin ve gücünün azalmasına neden olabilir. Aynı zamanda, sağlıklı, aktif bir yaşam sürdürme yeteneği de dahil, kişinin başka birisine bağımlı kalma durumu dahi olabilir. Osteoporozla savaşmak için çeşitli yollar vardır. Bunlardan en önemlisi, osteoporozun erken dönemde saptanması, diğeri de tedavisidir.

OSTEOPOROSİZİN NEDENLERİ:

-Kalıtım
-Yetersiz kalsiyum almak
-Kalsiyum atımını arttıran ilaçların kullanımı( antikonvulsantlar,kortikosteroidler)
-Menepoz, osterejen salgısının durması
-Hareketsizlik
-Aşırı zayıflık
-Aşırı tuz tüketimi
-çinko yetmezliği, düşük florid alınması, B, C ve K vitaminin yetmezliği,
-Aşırı kafeinli içecekler tüketimi, sigara içimi,
-Kalsiyum emilimini azaltan ilaçlar(antastler, tetrasiklin),
Çeşitli hastalıklar ( hipertridizm,diyabet, böbrek hastalıkları,emilim bozuklukları)
Yaş, cinsiyet,-
Paratirod hormonu bozuklugu

35 yaşın altındaysanız güçlü kemikler oluşturmanız, 35 yaşın üzerindeyseniz kemik kaybını minimumda tutmanız önemlidir.

Osteoporoz tedavisinde amaç mevcut kemik kitlesinin korunması veya artırılması, kırıkların önlenmesi ve varsa tedavisidir. Risk faktörleri düzeltilerek hastalığın oluşumu önlenebilir.

Osteoporozdan korunmak için:

*Büyüme döneminde düzenli fiziksel aktivite ile birlikte yeterli kalsiyum ve d vitamini alınarak kemik kütlesi doruğa çıkartılmalıdır.

*Günlük kalsiyum ihtiyacınız için süt ve süt ürünlerine yer verin. Günlük alınan 2 su bardağı süt-yoğurt kalsiyum ihtiyacının çoğunu karşılar.
*Her gün mutlaka bol taze sebze ve meyve yiyin.
* Özellikle kalsiyumdan zengin sebzeleri, koyu yeşil yapraklı sebzeleri daha çok tüketin.
* Doymuş yağ oranı yüksek olan kırmızı et yerine, beyaz et ve daha çok D Vitamini açısından zengin olan balık tüketin.
* Aşırı yağ tüketiminden kaçının.
* Çok fazla proteinli gıdalar tüketmeyin.
* Bitkisel proteinleri; bezelye, fasulye mercimek gibi baklagilleri tercih edin.
*Aşırı lifli gıda tüketiminden kaçının.
* Hazır yemekler, konserveler, katkı maddeleri olan gıdalardan uzaklaşın taze ev yemeklerini tercih edin.
* Yemeklerinizde tuz miktarını azaltın. Yemeğinize ilave tuz eklemeyin, tuzlu fıstık, fındık, cips, şarküteri ürünlerinden uzaklaşın.
*Fazla miktarda şeker kullanmayın. -Fazla miktarlarda şeker tüketimi, vücutta kalsiyum, magnezyum, potasyum, çinko gibi minerallerin kaybını arttırarak osteoporoz riskine neden olmaktadır
*Sebzeleri pişirirken mineral içeriklerini korumak için buharla pişirmeye çalışın.
* Kahve, kola gibi kafein içeren içeceklerden vazgeçmeye çalışın.
*Bol bol su ve maden suyu için
*Ayrıca koyu yeşil yapraklı sebzeler, soya fasulyesi, baklagiller, fındık, pekmez, deniz ürünleri de kalsiyum açısından zengindi
*Güneşli günlerde, açık havada cildinizi güneşe maruz tutun. Güneşten yararlanmayanlar günlük 400 İÜ D vitamini almalıdırlar
*Hareketsizlikten kaçınılarak düzenli egzersiz yapılmalıdır.
*Aşırı zayıflıktan ve aşırı kilolu olunmamalıdır.
*Yiyeceklerle yeterli kalsiyum alamayanlarda kalsiyum tableti alınabilir.
*Hızlı kilo kaybından kaçının

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Osteoporoz (Kemik Erimesi)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nurcan BIÇAKCI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nurcan BIÇAKCI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nurcan BIÇAKCI'nın Makaleleri
► Kemik Erimesi ( Osteoporoz ) ve Beslenme Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
► Kemik Sağlığı ve Beslenme Dyt.Ç. Tuba GÜNEBAK
► Kemik Gelişimi ve Kalsiyum Dyt.Andaç YEŞİLYURT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Osteoporoz (Kemik Erimesi)' başlığıyla benzeşen toplam 38 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bahar Yorgunluğu Nisan 2013
► Metabolizma Nedir Ekim 2010
► Diyet Hataları Ağustos 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:05
Top