2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Okul ve Ders Başarısızlığı
MAKALE #5734 © Yazan Dr.Psk.Dnş.Aziz ZORLU | Yayın Ekim 2010 | 8,677 Okuyucu
Okula giden her çocuğun sadece bir gayesi vardır. Kendilerine sorarsanız; kimisi “okumayı öğrenmek”, kimisi “sınavlardan iyi not almak”, kimisi de “sınıfı geçmek” der. Özetle hepsi de başarılı olmak ister.

Anne babaların da çocuklarından tek beklentisi, onların derslerinde başarılı olmasıdır.

Çocuk derslerinde başarısızlık yaşayınca hem anne-baba hem de çocuk hayal kırıklığı yaşar.

Peki, okul başarısızlığı nedir?

Çocuklar neden başarısız olurlar?

Ders başarısızlığının çocuk üzerindeki etkileri nelerdir?

Bu sayı ve önümüzdeki sayılarda bu konularda sizlere bilgi vermeye çalışacağız.


OKUL BAŞARISIZLIĞI NEDİR?

Okul başarısızlığı; çocuğun ya da gencin uzun süreli,(bir eğitim öğretim döneminden daha uzun süre) öğrenememesi veya geç öğrenmesi ve hemen her dersten, gelişim düzeyinin ve yeteneklerinin altında başarı göstermesidir.

Burada bir durumun altını çizmek istiyorum. Yukarıdaki tanımda iki nokta dikkati çekmektedir. Gelişim düzeyinin altında bir başarı; öğrencinin, sınıf düzeyinin altında başarı göstermesidir. Genellikle sınıf düzeyinde başarı gösteremeyen öğrenciler başarısız olarak nitelenmekte ve gerekli çalışmalar başlatılmaktadır.

Bir de kapasitesinin altında başarı gösteren öğrenciler vardır. Bu öğrenciler “ Dikkat Eksikliği” ; “Özel Öğrenme Güçlüğü” olan veya duygusal sorun yaşayan vb. çocuklardır. Bu öğrencilerin bir kısmı sınıf düzeyinin altında başarı göstermekte ve ailesi tarafından bir uzmana gösterilerek yardım alınmaktadır. Bazı öğrenciler ise kapasitesi iyi olduğu için sınıf düzeyinde başarı göstermekte ve aileleri de bunu başarısızlık olarak görmemektedir. Hâlbuki ders başarısızlığının tanımına “kapasitesinin ve yeteneklerinin altında başarı gösteren öğrenciler “ de girmektedir.

Bu nedenle Dikkat Eksikliği, Özel Öğrenme Güçlüğü veya duygusal sorunu olduğu tespit edilen ve bireysel destek alması için yönlendirilen öğrencilerin velileri bu uyarıları dikkate almalıdırlar. Çünkü öğrenci sınıf düzeyinde başarı göstermesine rağmen, sınıf düzeyinden daha başarılı olabilecek bir kapasiteye sahip olabilir ve bu ilerideki eğitimini ve meslek hayatını etkileyebilir.

Ayrıca çocuklarımızın kapasitelerinin daha iyi kullanabilmeleri için neler yapabileceğimizi araştırmalı; özellikle verimli çalışma tekniklerini öğrenip bunu uygulamalarına, düzenli çalışma alışkanlığı kazanmalarına, sorumluluk duygusunun gelişmesine yardımcı olmalıyız.

OKUL BAŞARISIZLIĞININ BELİRTİLERİ
  • Öğretmeni sık sık çocuğun derste başarısız olduğuna dair uyarıyorsa;
  • Saatlerce çalıştığı halde, çocuk konuları anlamadığından şikâyet ediyorsa;
  • Çalışmaya harcadığı zamanın karşılığı olan başarıyı gösteremiyorsa;
  • Ödevlerini baştan savma, eksik, hatalı yapıyorsa;
  • Okula ve derslere karşı ilgisiz ve isteksizse;
  • Sınıfta ya hiç derse katılmıyor ya da çok az katılıyorsa; zamanlarını başta kalem yontma ve kemirme olmak üzere her çeşit eşya ile oynayarak, çevresindekilerle konuşarak ve onları rahatsız ederek geçiriyorsa

    çocuğunuzun okul başarısı düşük demektir. Böyle bir durumda hemen bir uzmana başvurularak yardım alınmalıdır.

Diğer makalelerimizde okul başarısızlığının nedenlerini ve okul başarısızlığı ile ilgili diğer bilgilere ulaşabilirsiniz.

Aziz ZORLU
Uzman Psikolog
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Okul ve Ders Başarısızlığı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Dnş.Aziz ZORLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Dnş.Aziz ZORLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aziz ZORLU Fotoğraf
Dr.Psk.Dnş.Aziz ZORLU
İstanbul
Doktor Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi37 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Dnş.Aziz ZORLU'nun Makaleleri
► Okul Başarısızlığı Psk.Burçin DEMİRKAN
► Okul Başarısızlığı Psk.Dnş.Metin KILIÇ
► Okul Başarısızlığı ve Nedenleri Psk.Şebnem ALTINIŞIK YILMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Okul ve Ders Başarısızlığı' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:57
Top