2007'den Bugüne 92,258 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



3 – 4 Yaş Çocuğunda Bebekliğe Dönüş
MAKALE #5735 © Yazan Psk.Serap DUYGULU | Yayın Ekim 2010 | 9,925 Okuyucu
Artık çocuğum büyüdü, derdini anlatabiliyor, kendini ifade edebiliyor dediğiniz bir anda çocuğunuz tekrar bebeklikte yaptığı davranışları sergilemeye başlamışsa dikkat! ‘Bebekliğe dönüş’ denilen bir dönemi yaşıyor olabilirsiniz.
Bebekliğe dönüş genellikle 3 – 4 yaş civarı görülebilen, bir davranış bozukluğudur.
5 – 6 yaşa kadar sürdüğü de görülebilir.Yürümeye başlamasıyla beraber bağımsızlığını kazanan çocuk, her şeyi kendi yapmak istemekte ve çevresinden gelen yardımları reddetmekte iken birden bire bir bebek gibi davranmaya başlar.
Psikolojide regression adı verilen bu davranışın iki temel sebebi olduğu bilinmektedir.
Birinci nedeni, kıskançlık; özellikle de kardeş kıskançlığıdır.İkinci nedeni ise, annesinin ilgisini tekrar kendi üstüne çekmek istemesidir.Her iki durumda da çocuk bir güvensizlik duygusu yaşamakta ve bu eksikliği gidermek için savunma mekanizmalarını harekete geçirmektedir.
Kıskançlık, yetişkinlerde bile ciddi bir sorun olurken 3 – 4 yaş gibi küçük bir yaş grubunda görülmesi çok normaldir.Temelinde ilginin odak noktası olmak, çevrenin dikkatini çekmek, onay görmek ve beğenilmek duyguları yatar.Özellikle kıskançlık,yeni doğan bir kardeşe karşı oluşuyorsa bu durumda çok dikkatli davranmak gerekir.
Çocuk öncelikle bu kıskançlık duygusunu parmak emme, alt ıslatma, bebek gibi sesler çıkarma ve yarım yarım konuşma şeklinde ortaya çıkarabilir.Ebeveynler bu davranışları gördüklerinde sorunun kaynağını doğru bir biçimde saptayıp müdahale etmek zorundadırlar.Kendi haline bırakıldığında ve çocuğun bu tavrı görmezden gelindiğinde can yakıcı ve sıkıcı sonuçlarla karşılaşılabilir.Can yakıcıdır çünkü çocuk bu olumsuz duygularını kardeşine yöneltebilir ve ilk fırsatta ona zarar verebilir.
Bebekliğe dönüş davranışları aslında çocuğun ‘benimle ilgilenin, bana önem verin’ demesinin başka bir yoludur.
Genellikle aileler, ilgiye ihtiyacı olanın küçük kardeş olduğunu düşünür ve büyüğü bir kenarda tutarak veya büyük çocuğa abi ya da abla payesi vererek yaşının üzerinde bir olgunluk beklerler.Oysa bilinmelidir ki asıl ilgi gösterilmesi gereken büyük çocuktur.O, çok doğru bir mantıksal çıkarım yapmakta ve eğer kardeşi gibi davranırsa annesinin ve diğer kişilerin ilgisini çekebileceğini düşünmektedir.Bebekliğe geri dönüş gösteren çocuğa karşı takınılacak tutum bu gerileme davranışını pekiştirmeden doğru davranış kalıplarını oluşturmak ve çocuğa kardeşiyle ilgili sorumluluk vermek şeklinde olmalıdır.Her zamanki gibi doğru davranışları takdir edilmeli, yanlış davranışlar çok rahatsız edici olmadığı sürece görmezden gelinmelidir.
Tırnağını yiyen, parmağını emen çocuğa ‘yapma’ demek çözüm olmaz. Bunun yerine, eline oyalayıcı kalem ya da oyuncak vermek çocuğun dikkatini başka yöne çekmesi açısından yararlı olabilir.Bir başka yöntem ise, eğer o olmasaydı kardeşine bakmanın annesi için ne kadar zor olduğunu hissettirmektir.
Büyük çocuğa kardeşine şarkı ya da ninni söylemesi, biberonunu tutması, kardeşi giydirilirken giysilerini getirmesi gibi konularda yardım etmesine izin verilebilir.Böyle bir tutum, çocuğun durumu kabullenmesini ve kardeşini sahiplenmesini kolaylaştırır.Özellikle toplum içinde çocuğun yardımlarını duyurmak, olumlu davranışlarını öne çıkarmak oluşturulmak istenen davranış kalıbını pekiştirecektir.Çocuğun kendisine de ‘sen yardım etmeseydin bunu tek başıma yapamazdım’ diyerek kendisinin önemsendiğini hissetmesini sağlamak şarttır.Ancak burada da ölçüyü iyi ayarlamak gerekir.
Her zaman olduğu gibi abartıya kaçmamak gerekir.Yaşları kaç olursa olsun, çok küçük çocuklar bile gerçeklikten uzak duyguları sezebilirler. Böyle bir durumda çocuğun güvenini çok ciddi olarak zedeleyebilir, kişiliğinde tamiri zor yaralar açabilirsiniz.Bunun temel kuralı, söylediğiniz gerçek olmalı ve önce siz inanmalısınız.
Çocuktaki bebekliğe geri dönüş davranışının ikinci temel nedeni ilgi çekmek olduğundan bu ihtiyacın nedenini de doğru saptamak gerekmektedir.
Bilindiği gibi çocukta 2 yaş sonrası anneye ve çevreye olan bağımlılığın azaldığı dönemdir. Özellikle 3 yaşını bitirmiş çocukların büyük bir çoğunluğu artık kendi kendine yemek yiyebilmekte, tuvalet ihtiyacını giderebilmektedir.Öz bakım becerileri gelişmiş, anlaşılır bir dil kullanmaya başlamıştır.Anneler açısından işlerin kolaylaşmaya başladığı bir dönemdir. Canı yandığında, bir yeri ağrıdığında bunu rahatlıkla ifade edebilir, bir arkadaş veya bir oyun grubuna dahil olabilir, düzenli ve uzun süreli oyunlar oynayabilir.Tüm bu gelişmelerle birlikte annenin bebeklik döneminde gösterdiği aşırı ilgi ve koruyuculuğa da ihtiyaç kalmaz.Bu durumda üzerindeki yoğun ilginin azaldığını hisseden çocuk tekrar bu ilgiyi kazanmak ve çevrenin dikkatini üzerinde toplamak için bu gerileme davranışlarını gösterebilir.Aslında bu davranış, çocuğun iç dünyasında artan endişe nedeniyle kendi içine çekilmesi durumudur. Çocuk bu bebekleşme hareketleriyle kaybettiğini düşündüğü ilgiyi kazanma savaşına girer.Aileler burada da yanlış bir tutum sergilemekte ve 3 – 4 yaşına gelmiş bir çocuktan yetişkin davranışları beklemektedirler.Oysa çocuk hala bir anne kuzusudur ve kayıtsız şartsız sevgiye ve ilgiye muhtaçtır.
İster kardeş kıskançlığından ister ilgi çekme ihtiyacından kaynaklansın bebekliğe dönüş davranışları ciddiye alınması gereken bir davranış bozukluğudur.Pek çok çocukta görüldüğünden doğal kabul edilir.Önemli olan çocuktaki bu davranışın kalıcı olmasını önleyebilmektir.
3 – 4 yaş civarı çocuğun aynı zamanda sosyal ortamlara katılma ve uyum gösterme dönemidir.Kendi yaşıtlarıyla beraber olabileceği bir yuvaya ya da kuruma devam etmesi psikososyal gelişimi açısından çok önemlidir. Böyle bir yerde oyun oynarken aslında çocuk dışarıdaki hayatı, paylaşmayı ve kendisi olabilmeyi öğrenmektedir.
Ayrıca anneye olan bağlılığın da kırılması yine bu yolla mümkündür. Çocuğa, ait olmaktan zevk duyduğu, oyunlarla hayatı tanıyabileceği böyle ortamlar hazırlamak tartışmasız önerimizdir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"3 – 4 Yaş Çocuğunda Bebekliğe Dönüş" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Serap DUYGULU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Serap DUYGULU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Serap DUYGULU'nun Yazıları
► 5 Yaş Çocuğunda Gelişim Özellikleri ÇOK OKUNUYOR Psk.Serap DUYGULU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında '3 – 4 Yaş Çocuğunda Bebekliğe Dönüş' başlığıyla benzeşen toplam 10 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Baba Çocuk İlişkisi Kasım 2016
► Alınganlık Kasım 2016
► Kıskançlık Kasım 2016
► Yılbaşı ve Çocuklar Kasım 2016
◊ Dizi Dizi Hayatlar Ekim 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:41
Top