2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okul ve Ders Başarısızlığı ile İlgili Bazı Sorular ve Cevapları
MAKALE #5750 © Yazan Dr.Psk.Dnş.Aziz ZORLU | Yayın Ekim 2010 | 7,298 Okuyucu
Okullarda ders başarısızlığı yaşayan öğrencilerle ilgili sık karşılaştığımız sorulardan bazılarına değinmekte fayda var. Bu sorulardan bazıları ve cevapları şunlardır:

1- Okullarda ders başarısızlığı yaşayan çocuklar için hangi aşamada yardım istemeliyiz?

Yukarıda bahsedilen ders başarısızlığı nedenlerinin okula başlamadan önce tespit edilmesi pek mümkün olmamaktadır. Bu nedenle ders başarısızlığı ancak okula başladıktan sonra, belirtileri ile birlikte ortaya çıkmaktadır.

Genellikle okullar açıldıktan birkaç hafta sonra öğretmenler bu tür öğrencileri tespit etmektedir. Bu nedenle veliler okulun ilk günlerinden itibaren öğretmenle iletişim içinde olmalı ve öğretmenin önerilerini dikkate alarak bir uzmana başvurmalıdır.

2- Okul başarısızlığı yaşayan çocuğumuz için nereye müracaat etmeliyiz?

Ders başarısızlığı yaşayan öğrencilerin velileri okulda rehber öğretmen varsa rehber öğretmene müracaat etmeli. Gerek görürse rehber öğretmen öğrenciyi ilgili birimlere yönlendirecektir.

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Rehberlik ve Araştırma Merkezleri her ilde bulunmaktadır ve bu kurumlar herhangi bir ücret talep etmemektedir.
Üniversitelerin ve devlet hastanelerinin ilgili birimlerine başvurabilirler

Devlete bağlı “Rehberlik ve Araştırma Merkezleri” ile “Devlet ve Üniversite Hastaneleri”nde öğrencilerin incelenmesi için randevu almak zor ve zaman alıcı olmaktadır. Derslerinde başarısız olan öğrencilerin de zaman kaybetmeden bir an evvel tanılama, tedavi ve destek sürecinin tamamlanması önemlidir. Bu nedenle ders başarısızlığı yaşayan öğrenciler özel kliniklerde uzmanlar tarafından bir an evvel değerlendirilmlidir.

3- Okul başarısızlığı yaşayan çocukların eğitimi için nerelerden destek alabiliriz?

Özel Rehabilitasyon merkezlerinden destek alabilirler.
Ayrıca rapor çıkarabilirlerse ayda belli bir sayıda ders karşılığı devlet tarafında sosyal güvencesi olsa da olmasa da ödenmektedir.

4- Okulda başarısız çocuklar için ayrı bir okul veya sınıfta mı eğitim görmeli mi?

Sadece özürlü çocuklar için açılan okul veya sınıflar var. Ancak “Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu”, “Özel Öğrenme Güçlüğü”, “duygusal sorun”, “ailevi sorun” gibi nedenlerle ders başarısızlığı yaşayan çocuklar akranları ile aynı sınıfta eğitim görmeli, ancak özel destek eğitimi ve gerekirse psikolojik destek almalıdırlar.

5- Başarısız çocuklar için devletin açtığı okullar var mı?

Sadece engelliler için Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde açılan okul ve sınıflar var.
( Zihinsel engelliler, otistik bozukluğu olanlar, işitme engelliler, görme engelliler)
“Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu”, “Özel Öğrenme Güçlüğü” olan ve duygusal sorun yaşayan öğrenciler normal okullarda akranları ile birlikte eğitim öğretime devam etmektedir. Ancak bu tür öğrencilerin ders dışı saatlerde bir uzmandan ek destek alması gerekmektedir.

6- Başarısız çocukların tıbbi tedavisi var mı?

Bu çocukların tıbbi tedavisi yoktur; ancak eğitim desteği ve psikolojik destek ile problem azaltılabilmekte, ortadan kaldırılabilmekte veya öğrenci daha iyi düzeye gelebilmektedir. “Dikkat Eksikliği” ve/veya “Hiperaktivite” gibi durumlarda doktor tarafından ilaç önerilebilmektedir.

7- Ders başarısızlığı olan çocuğun çevresindekilerin nelere dikkat etmesi gerekir?

Genellikle ders başarısızlığı olan çocuklar ve velileri çevrelerindekiler tarafından suçlanmaktadırlar. Çevresinde başarısız öğrenci olanlar, çocuğu ve ailesini suçlamamalı, aşağılamamalıdır.


Aziz ZORLU
Uzman Psikolog
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okul ve Ders Başarısızlığı ile İlgili Bazı Sorular ve Cevapları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Dnş.Aziz ZORLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Dnş.Aziz ZORLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aziz ZORLU Fotoğraf
Dr.Psk.Dnş.Aziz ZORLU
İstanbul
Doktor Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi37 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Dnş.Aziz ZORLU'nun Makaleleri
► Okul Başarısızlığı Psk.Burçin DEMİRKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Okul ve Ders Başarısızlığı ile İlgili Bazı Sorular ve Cevapları' başlığıyla benzeşen toplam 47 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:14
Top