2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Günde 10 Bardak Su ile Fazla Kilolardan Kurtulmak
MAKALE #5753 © Yazan Uzm.Dyt.Deniz BERKSOY | Yayın Ekim 2010 | 7,428 Okuyucu

GÜNDE 10 BARDAK SU İLE FAZLA KİLOLARDAN KURTULUN!!!

İnanılmaz gibi geliyorsa da su, kilo kaybetmek ve bir daha almamak için ideal bir alternatiftir. Çoğumuz suyun değerini önemsemememize rağmen kilo kaybını sağlamak için aslında en pratik formül sudur. Su, iştahı doğal olarak bastırır ve vücudun depolanmış yağları metabolize etmesine yardımcı olur. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, alınan su miktarı azaldıkça vücutta depolanan yağ miktarı artmaktadır.

Su insan yaşamında oksijenden sonra gelen en önemli öğedir. İnsan vücudu besin almadan haftalarca dayanabilmesine karşın, susuz ancak birkaç gün yaşayabilir. Yetişkin insan vücudunun ortalama %60’ı sudur. Su, besinlerin sindirimi, emilim ve hücrelere taşınması, besin öğelerinin böbreklerden süzülerek atılması ve vücut ısısının denetimi için en önemli besin öğesidir.

Su tüketimi gerekli şekilde karşılanamadığı durumlarda, vücutta dokular arasında su tutulumu gerçekleşir. Ödem dediğimiz bu durum karşısında el, ayak ve bacaklarda şişmeler olabilir. Vücutta su toplanmasını önlemek için en iyi yol bol su içmektir. Diüretikler ve ödem söktürücüler sadece geçici bir çare olabilir. Depolanmış suyu atarken çeşitli minerallerinde vücuttan atılmasına sebep olabilir. Bunun dışında, fazla tuz tüketimi de aynı şekilde dokular arasında su tutulmasına sebep olacaktır. Mutlaka yemeklerimizi az tuzlu tüketmeyi tercih etmeli, yemeklerimizin tadına bakmadan ekstradan tuz atmamaya özen göstermeliyiz. Tuz içeriği yüksek besinlerin fazla tüketilmesi de vücudumuzda suyun tutulmasına sebep olacaktır. Fazla tuz içeren besinleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Ø Tuz
Ø Tuz içeren her türlü besin
Ø Tuzlu peynir ve zeytin
Ø Turşular, salamuralar, her türlü konserve
Ø Tuzlu ev salçaları, ketçap, mayonez
Ø Hazır çorbalar ve et suyu tabletleri
Ø Tuzlu ekmek
Ø Kuruyemiş, cips, tuzlu bisküvi ve krakerler
Ø Sucuk, salam, sosis, pastırma, jambon, hazır kavrulmuş etler, tuzlu konserve balıkları ve hazır işkembe
Ø Hazır yufkadan yapılmış börekler


Normal olarak, ne kadar su yeterlidir??? Günlük 10 bardak yaklaşık olarak 2 litre su tüketimi bizim için yeterli olacaktır. Ancak fazla kilolu bireylerin metabolik yükleri daha fazla olduğundan her 12 kilo fazlası için bir bardak daha fazla su içilmesi gerekmektedir. Eğer egzersiz yapıyorsanız veya sıcak-kuru havaya sahip bir yerde yaşıyorsanız terlemeye bağlı olarak tüketilen su miktarı mutlaka arttırılmalıdır.

Su ayrıca kasların dengesini de sağlar, çünkü kasların kasılma anındaki doğal fonksiyonlarını düzenlemeye yardımcı olur. Genelde kilo kaybından kaynaklanan deri sarkmalarını önler. Küçülen hücreler su ile şişer temiz, sağlıklı, esnek bir hal alır.

Çay, kahve, meyve suyu, kolalı gazlı içecekler suyun yerine geçmez. Gün içerisinde bu tip içeceklerden çok tükettiğimiz taktirde su isteğimiz azalabilir. Özellikle çay ve kahvenin fazla tüketimi diüretik etkileri ile vücuttan daha fazla su atılmasına sebep olur. Atılan bu suyun yerine mutlaka konması gerekir. Bu yüzden çay, kahve gibi içeceklerin suyun yerine geçtiğini düşünmek yanlıştır. Meyve suyu, kolalı ve gazlı içecekler ise içerdikleri basit şeker oranından dolayı, fazla tüketildiği zaman kilo artışına sebep olabilir. Bu yüzden su ile aynı kefeye koymamalıyız.

Yukarıda bahsettiğim birçok sebepten ötürü su içimini alışkanlık haline getirmek çok önemlidir. Susama isteğini beklemeden su içmeye kendimizi alıştırmamız hem sağlığımız hem de fazla kilolarımızdan kurtulmamız için en iyi yoldur.

Diyetisyen Deniz BERKSOY
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Günde 10 Bardak Su ile Fazla Kilolardan Kurtulmak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Deniz BERKSOY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Deniz BERKSOY'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Deniz BERKSOY Fotoğraf
Uzm.Dyt.Deniz BERKSOY
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi59 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Deniz BERKSOY'un Makaleleri
► Karpuz Kürü ile 10 Günde Zayıflama Dyt.Güneş AKYIL AYNACI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Günde 10 Bardak Su ile Fazla Kilolardan Kurtulmak' başlığıyla benzeşen toplam 57 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Beynin İlacı: Besin Aralık 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:42
Top