2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Beslenme
MAKALE #5754 © Yazan Dyt.Lale ÖZBEK | Yayın Ekim 2010 | 4,568 Okuyucu
Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılması durumuna YETERLİ VE DENGELİ BESLENME” denir.

Yeterli ve Dengeli Beslenme ile Sağlıklı Çocukluk oluşur. Sağlıklı bir çocukluk ile de Sağlıklı Yetişkinlik yaşanır.

Yetersiz ve dengesiz beslendiğimizde; büyüme ve gelişme engellenir, yavaşlar. Buna bağlı olarak boy kısalığı, öğrenme güçlüğü, zayıflık gibi sağlık sorunları oluşabilir. Okul- iş başarısı azalır. Çocuklar yorgun ve isteksiz olurlar.
Yetersiz beslenmenin en çok etkilendiği gruplar ise bebek ve çocuklar, gençler, doğurganlık çağındaki kadınlar, gebe ve emzikli anneler, yaşlılar ve işçilerdir.

Yeterli ve dengeli beslenme için aşağıdaki 4 temel besin grubunda yer alan besinlerden hergün önerilen miktarda tüketilmelidir.
Bu gruplar : Süt grubu, Et-yumurta-kurubaklagil grubu , Sebze ve meyve grubu , Ekmek ve tahil grubudur.

Bu gruptaki besinlerden çocuklarımıza ne kadar vermeliyiz? Bu gruptaki besinler ne fayda sağlarlar sorularını cevaplayalım:

Süt Grubu
Süt , yoğurt, peynir ,ayran kefir,vb sütten yapılan besinler bu grupta yeralır. Protein, kalsiyum , fosfor, magnezyum , B grubu vitamin ihtiyacını karşılar. Hergün düzenli olarak tüketilmesi gereken grup olup, çocukların büyüme ve gelişmesinde önemli yere sahiptir.
Her gün çocuğuma ne kadar süt grbundan yedirip- içirmeliyim?
Çocuklar, gebe-emzikli kadınlar: 3-4 porsiyon
Bir orta boy su bardağı (200 ml) süt veya yoğurt ile 2 kibrit kutusu büyüklüğünde peynir bir porsiyondur.
Günde 2 bardak süt veya yoğurt + 1-2 kibrit kutusu kadar peynir tüketilmesi çocukların bu gruptaki ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

Et-Yumurta-Kurubaklagil Grubu
Kırmızı etler(dana,kuzu) ,Tavuk, Hindi , Balık ,Yumurta , Kuru baklagiller (mercimek, kuru fasulye, nohut, barbunya) et-yumurta kurubaklagil grunda yeralır.
Bu grupta ki besinler protein , demir , fosfor , vitamin ve mineral ihtiyacımızı sağlarlar. Büyüme için alınması gerekli gruptur.
Çocuğuma hergün et- yumurta-kurubaklagil grubundan ne kadar yedirmeliyim?
Günde 3 köfte kadar et veya 3 köfte kadar tavuk veya 3 köfte kadar balık veya 1 tabak kurubaklagil yemeği tüketilmelidir. Yumurta ise anne sütünden sonra protein kalitesi en yüksek besindir. Çocuk beslenmesinde önemli bir yere sahip yumurtayı, haftada 3-4 kez çocukların yemesi sağlanmalıdır. Yumurtayı sevmeyen çocuklara menemen , omlet, börek içinde tükettirilebilinir.

Sebze ve Meyve Grubu
Bitkilerin her türlü yenebilen kısmı sebze ve meyve grubu altında toplanır. Barsakların düzenli çalışmasına yardımcı olurlar. Vitamin, mineral ihtiyacımızı karşılarlar.
Çocuğuma hergün ne kadar sebze - meyve yedirmeliyim?
Hergün 5 Porsiyon sebze ve meyve grundan tüketilmelidir.
1 porsiyon Sebze yemeği + 1 porsiyon Salata + 3 porsiyon Meyve = 5 porsiyon
Günlük alınan sebze ve meyvelerin en az 2 porsiyonu; yeşil yapraklı sebzelerden , domates veya turunçgiller olmalıdır.
Meyve ve sebzelerin sularını tüketmek yerine, tüm olarak tüketilmesi, ayrıca kabuklu yenilebilen meyvelerin kabukları ile yenilmesi posa tüketimini artırılmasını sağlar. Buda bağırsakların düzenli şekilde çalışmasını sağlamaktadır.

Ekmek ve Tahıl Grubu
Buğday, pirinç, mısır, çavdar ve yulaf gibi tahıl taneleri ve bunlardan yapılan un, bulgur, yarma, gevrek ve benzeri ürünler bu grup içinde yer alır.
Günlük karbonhidrat , vitamin , mineral, protein ihtiyacımızı karşılamaktadırlar.
Çocuğuma hergün ne kadar ekmek ve tahıl grubundan yedirmeliyim?
Günde 6 dilim ekmek veya (3 dilim ekmek + 1 kepçe unlu çorba+ 4 yemek kaşığı pilav gibi) tüketilmelidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Lale ÖZBEK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Lale ÖZBEK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dyt.Lale ÖZBEK
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi19 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Lale ÖZBEK'in Makaleleri
► Çocuklarda Beslenme Dyt.Gökhan ÇELİK
► Çocuklarda Beslenme Dyt.Gizem TÜMAY
► Çocuklarda Beslenme Dyt.Esra Rahşan ÇALIŞKAN
► Hiperaktif Çocuklarda Beslenme Dyt.Gülen AKBOYAR
► Çocuklarda Bilişsel Gelişim ve Beslenme Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
► Okul Öncesi Çocuklarda Beslenme Dyt.Müge ÜLKER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:57
Top