2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Oyun Terapisi
MAKALE #5804 © Yazan Psk.Aylin AYDEMİR | Yayın Ekim 2010 | 6,842 Okuyucu
Eski çağlardan günümüze kadar oyun, insanların kendilerini dışa vurmak için kullandıkları bir yöntemdir. Oyun oynamak insan hayatının her döneminde ciddi öneme sahip bir faliyettir. Oyun çocuğun dış dünyayı tanımasını ve yaşam olayları ile baş etmesini saplamaktadır. Özellikle okul öncesi dönemdeki çocuklar duygularını ve düşüncelerini daha büyük çocuklar gibi ifade edemeyeceğinden dolayı oyun ortamı bu yaş grubu için çok gerekli ve faydalıdır.kısacası oyun çocuğun anadilidir. Oyun ortamı çocuğu bir yandan geliştirirken bir yandan da onu mutlu eder. Çocuklar, oyunla yaşamın adeta bir denemesini yapar ve gerçekle hayali biribirinden ayyırt edebilme becerisini kazanırlar. Yaş ilerledikçe oyunların içeriği değişmeye başlar ancak oyunun çocuğa katkısı devam eder.

Oyun Çocukta Neleri Geliştirir...
  • ailenin sorumluluğunu almayı
  • dil bilgisini
  • paylaşmayı
  • çocukları sevmeyi
  • işbirliğini
  • başkalarına saygı duymayı
  • yaşlılara saygı duymayı
  • aile kavramını
  • çalışmayı
  • ev işler ile ilgili becerelerini
  • çatışmadan kaçınmayı
  • doğaya saygı duymayı
  • alçak gönüllü olmayı
  • Eğlence anlayışını
  • çeşitli rolleri
ve daha bir çok kavramı oyun terapisi ile öğrenirler.

Sinirbilim çalışmaları göstermektedirki, oyunla beyindeki pek çok bölümün metaforlara, insanlar arasındaki diğer iletişim biçimlerinden daha çok yanıt verdiği ve metaforların yeni nöral yollar oluşturduğu saptanmıştır. hayali oyun beynin gelişmesine katkı sağlamaktadır.

Çocukları Oyuna Yönlendirmek için

çocuklar sık sık, spontan olarak, sadece zevk alabilmek için cesaretlendirilmelidir. Oyun oynamak için herhangi bir amaç olması gerekmemektedir.
Bizim uyguladığımız Terapötik oyunun amacı ise çocuğun duygusal olarak olgunlaşması ve iyileşmesidir. Oyun duygusal, davranışsal ve psikolojik problemleri ortada kaldırırak yaşam becerilerini kazanmasını sağlar..

Oyun terapisi, çeşitli psikolojik teorilere dayanır. Hedef, çocuğa, yeteri kadar sınırın olduğu güvenli bir çevre yaratmaktır. Bu da iyileşmeyi sağlayan önemli bir faktördür. Oyun ve yaratıcılık, dışarıdan gelen uyaranlara farkındalığımızı arttırmaktadır.

Oyun Terapi odası büyümek, olgunlaşmak için en iyi mekândır. Bu odanın güvenliğinde çocuk en önemli kişidir ve durumun veya kendisini yönetmektedir. Kimse ona ne yapması gerektiğini söylemez, kimse onu eleştirmez ve öneride bulunmaz. Anne baba öğretmen Ya da yönlendirici herhangi bir kimse yoktur kontrol çocuğundur.Çocuk bu odada, kendi özel dünyasını oluşturur. kendine döner, düşüncelerini duygularını dener.kendini sınırlama olmadan rahatca ve bütünü ile ifade eder.

Oyun terapisi oyun terapisi eğitimini almış uzman terapistler tarafından yapılmalıdır. Uzman olan Terapistin kabul edici, anlayışlı ve dostça tutumu çocuğa güven hissi verir. Oyun terapisi uzmanı çocuğun hislerine ve oyun sırasındaki sözlü ve sözsüz ifadelerine karşı duyarlı ve gözlemcidir. Çocuğun kendini daha iyi anlayabilmesi için, ifade ettiği duyguları tıpkı bir ayna gibi ona geri yansıtması sağlanır. Çocuğun becerileri desteklenir ve geliştirmesi sağlanır. Çocuğun Kendine olan güveninin artması sağlanır.
Sorunların çözülmesi için onlarla yüzleşmek gerekmektedir. Genel olarak oyun terapisi, çocuğun problemlerini anlamak, onun duygularını ve tutumlarınının farkına vaarmak ve çocuğun bunlarla yüzleşerek çözüm getirmesini sağlamak için geliştirilmiş bir tekniktir.
Hangi Problemlerde daha çok etki eder ?
Davranış problemleri,
ders çalışma problemleri,
konuşma problemleri (kekemelik, bebek konuşması, tekrarlayıcı dil gibi),
okuma problemleri
uyku bozukluğu
tramva bozuklukları
boşanma sonrası problemler
kaygı, stres veya fobiler
herhangi bir kayıp veya yas
içe çekilmiş veya sürekli mutsuzluk
hasta, engelli veya otistizm
arkadaş edinmede güçlük
yaşıtlarıyla veya kardeşleriyle yaşnılan kavgalarda
saldırgan çocuklarda
uygunsuz davranışlarlarda kullanılan etkin bir yöntemdirç

Çocuğu Oyun Terapisine Götürürken Nasıl Bir Açıklama Yapılmalıdır?

“Sen oyun oynarken, bişey anlatırken, Ya da herhangi bir şeyle oynarken senin duygularını anlamana yardımcı olacak bir oyun terapistine gidiyorsun. Bu senin duyguların hakkında konuşmana yardımcı olacak, çünkü eğer onları içinde tutarsan ve ne hissettiğini farkına varmassan bu seni çok rahatsız eder. gibi veya mutsuz hissedebilirsin.Orada senin istemediğin hiçbirşey olmayacak oyun terapisti sana senin istemediğin hiçbir şeyi yaptırmayacak. Ayrıca test de yapılmayacak. Yapmak ve söylemek istediklerini kendin seçeceksin.” Bu açıklama çocuğun kendisini güvende hissetmesini sağlayacaktır
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Oyun Terapisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Aylin AYDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Aylin AYDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Aylin AYDEMİR'in Yazıları
► Çocuklarda Oyun Kavramı ve Oyun Terapisi Psk.İlayda ÇEVİRİCİ YENİGÜN
► Oyun Terapisi Psk.Bahattin MOLLAMAHMUTOĞLU
► Oyun Terapisi Psk.Elif AKSOY SİNCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Oyun Terapisi' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Evlilik Terapisi Nedir Ekim 2010
► Kişisel Gelişim Ekim 2010
► Kendine Güvensizlik Ekim 2010
► Aşk Acısı Ekim 2010
► Evlilik Terapisi Eylül 2010
► Kendine Güvensizlik Eylül 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:08
Top