2007'den Bugüne 92,311 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Neden Aşırı Yemek Yeriz : Yemek Yeme Psikolojisi
MAKALE #5806 © Yazan Psk.Aylin AYDEMİR | Yayın Ekim 2010 | 7,587 Okuyucu
YEMEK YEME PSİKOLOJİSİ Neden Aşırı Yemek Yeriz...

Yemek yeme davranışı tamemen fiziksel bir ihtiyaç olarak gelişsede aynı zmanda sosyal ortamlarda ça olmasak bile bize eşlik eden keyifli bir aktivite olabillmektedir. Diğer bir yandan, bazıları stresli, öfkeli,üzüntü, hayal kırıklığı, korku, endişe gibi negatif duygularla başetmek için yemek yeryerken kimi insanlarda mutlu sakin huzurlu olduklarında yemek yerler. Yani Yemek yemek sadece biolojik bir ihtiyaç değil aynı zamanda duygularımızıda besleyen bir davranış olabilmektedir.

Yapılan araştırmalar, insanların duygusal haraketlerinin yemek yeme davranışlarına etki ettiğini göstermektedir. Bununla birlikte bazı beslenme davranışlarının duygusal beslenme türü olduğu görülmektedir. Örneğin aniden ortaya çıkan açlık krizleri, sadece belirl bir yeöeğe karşı duyulan ihtiyaç, yerken kendini durduramama, yemek bittiğinde suçlu ve pişman hissetme, bir yemeğe karşı aşırı istek duyma, duygusal beslenme tarzını gösteren davranışlardır. Ancak bu davranışlar, kişinin aşırı yemek yemesine, kilo almasına ve sonrasında yemek yediği için suçlu hissetmesine sebep olabilmektedir.Peki bu yeme krizlerini Ya da duygusal beslenme türünü nasıl engelleyebiliriz. Öncelikle yemek yemek yeme krizi geldiğinde, markete gidip cips, çıkolata ve kola almadan önce bu yeme krizine sebep olan duygunun ne olduğunu anlıyor olmanız gerekir. Büyük olasıkla o gün yaşanılan olaylar yeme aşırı yemek yeme isteğine sebep olmaktadır. Örneğin, kendinizi aşağlanmış,anlaşılmamış hissetmek Yalnız hissetmek, mutsuz hissetmek,yada yasak olan yiyeceklerin dayanılmaz çekiciliği gibi birçok psikolojik sebep aşırı yeme isteğinie sebep olabilmektedir.Duygusal beslenme türünü engellemek için öncelikle size iyi gelen şeyin yemek yemek olmadığını bilemlisiniz. Böyle bir kriz anı geldiğinde, öncelikle gerçekten açlık hissediyor muyum, bunun farkına varın, sizi acıktıran ne, onu bulmaya çalışın,bu açlış düşüncesi ile başedebilmek için sizi oyalayacak başka aktiviteler bulun örneğin yürüyüşe çıkmak, sorunu anlayıp ne olduğunu bulduğunuzda bu sorun hakkında konuşup destek almak iyi gelebilir, hobiler edinin ve hobilerinizi düzenli olarak yapmaya gayret edin. Yemek yeme davranışınızın üzerinde sürekli olarak düşünmek, o an hissettiğiniz duyguların yoğunluğunu artırabilir. Bu yüzden hobilerle uğraşmak, ilginizi, başka yöne kaydırıyor olmanız işe yarayacaktır.Zihinsel aktiviteler oyalanmak için oldukça iyi uğraşlardır örneğin bulmaca çözmek, kitap okumak gibi. Ancak Psikolojik açlık beraberinde birçok olumsuz durumuda getirmektedir. Sosyal ilişkilerinize zarar verebilir, problemleri çözmek yerine yeme davranışı çözümünüz olur. Korkularınızı endişelerinizi beslersiniz onlara çözüm bulanamadığı için dahada karmaşık ve büyük hale gelirler. Şişmanlarsınız duygularınıza daha çok yabacılaşır bedeninizde hoşlanmaz hale gelirsiniz. Duygusal beslenme türü aleksitimik (duygu körlüğü) kişilik eğilimde olabilceğiniz gösterir. Aleksitimi, kendi duygularına yabancı olma, kendi hislerinin farkına varamama, başka inlarla empati kurmama gibi özellikleri içermektedir. Bununla birlikte 2009'da istanbul çapında yaptığımız bir araştırma aleksitiminin aşırı şişmanlık ile ilgisi olabilceğini göstermektedir. Yemek yemek sadece acıktığınız için olsun sadece sağlınız için yemek yiyin... Kötü duyguları besleyerek onları daha da çok büyütmek yerine onlarla yüzleşmeyi deneyin.

Aşırı yemek yemenin verdiği suçluluk ve pişmanlıktan kurtulmak ve kilo almamak için sonrasında bazı kişiler kendini kustururarak rahatlamayı denerler. Bu durum bu şekilde uzun süreler devam edebilir ancak unutulmaması gereken şey bu kusma davranışı ileride kişinin saşlığına ciddi zararlar vererek hayat kalitesini önemli ölçüde düşürebilmektedir.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Neden Aşırı Yemek Yeriz : Yemek Yeme Psikolojisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Aylin AYDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Aylin AYDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Aylin AYDEMİR'in Yazıları
► Aşırı Yemek Yeme Nedir? Abdullah ÖZER
► Duygusal Yemek Yeme Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
► Çocuklar ve Yemek Yeme Psk.Büşra BÖREKÇİ
► Çocukta Yemek Yeme Sorunları Dr.Psk.Dnş.Ayfer SUMMERMATTER
► Çocuklarda Yemek Yeme Sorunu Psk.Emine ÖZDEMİR
► Çocuklarda Yemek Yeme Sorunları Psk.Kemale GÜNHAN
► Çocuklarda Yemek Yeme Sorunu Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Neden Aşırı Yemek Yeriz : Yemek Yeme Psikolojisi' başlığıyla benzeşen toplam 58 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Evlilik Terapisi Nedir Ekim 2010
► Kişisel Gelişim Ekim 2010
► Kendine Güvensizlik Ekim 2010
► Aşk Acısı Ekim 2010
► Evlilik Terapisi Eylül 2010
► Kendine Güvensizlik Eylül 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:13
Top