2007'den Bugüne 92,697 Tavsiye, 28,298 Uzman ve 20,045 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yaygın Mantık Hataları
MAKALE #5812 © Yazan Psk.Emir Emre DOĞAN | Yayın Ekim 2010 | 12,021 Okuyucu

Akıl olguları kontrol eder, bir iddia varsa bunu deneyimlerle ilişkilendirir. Ve diğer doğrulanmış teorilerle birlikte bir değerlendirme yapar. Hume gibi filozoflar aklın, tutkuların kölesi olduğunu düşünürlerken; diğerleri aklın duygulardan ayrılabileceğini savunur. Onlara göre akıl, duygulardan bağımsız olarak çalışabilir.

Akıl yürütmede, tümdengelim yolu kullanılabilir. Örneğin, " Eğer kar yağarsa, hava soğur. Kar yağıyor, dolayısıyla hava soğuyacak. " Hayatında hiç kar görmemiş biri olsanız da, bu argümanın mantığını kabul edebilirsiniz. Argümanın hakikatle ilgisi olmayabilir ama hiç değilse geçerlidir.

Akıl yürütme tümevarım yöntemini de kullanabilir. Bilimde hakim olan yöntem budur.

Örnek: "Bu muz eğri, ikincisi de eğri, üçüncüsü de.. Ve hatta binlerce muzda aynı şey görülüyor. Demek ki, tüm muzlar eğridir."

Rasyonel olmak, üzerinde akılla düşünülmüş argümanlara göre yaşamayı ima eder.

Mantık ise, kısaca doğru akıl yürütmenin incelenmesidir.

Düşündüklerimizi tutarlı bir biçimde birbirine bağlamak için mantığı kullanırız.

Mantık hataları, mantıkta yapılan hatalardır.

Bazı yaygın mantık hataları şunlardır:

Çoklu Soru Yanlışı

Bir soru sorulur. Ama ondan önce başka bir sorunun sorulması gerekir. Soruyu soran kişi bir şeyleri varsaymaktadır.

Örnek: "Eşini dövmeyi bıraktın mı?"

Burada iki başka soruya olumlu yanıt verildiği varsayılmış ve yönlendirici bir soru sorulmuş. Olumlu yanıt alındığı varsayılan sorular şunlardır: (1) "Evli misin?" ve (2) "Eşini hiç dövdün mü?" Önce bu soruların sorulması gerekir. Yoksa sanık ne cevap versin? Evet mi, hayır mı?

Dağılmamış Orta Terim Yanlışı

Örnek: "Bütün çevreciler küresel ısınmanın olduğuna inanırlar. Ali de küresel ısınmanın olduğuna inanmaktadır. O halde Ali çevrecidir. "

Argümanda, Ali'nin çevreci olduğuna dair, aslında bize belirtilmemiş olan bir başka öncülün olduğu varsayılmaktadır. Oysa böyle bir öncül yoktur. Küresel ısınmanın olduğuna inanan, ancak çevreci görüşlere katılmayanlar olabilir. Ali de bunlardan olabilir. Dolayısıyla Ali'nin küresel ısınmaya inanmasından, onun çevreci olduğu sonucu çıkmaz. Ali çevreci olabilir de, olmayabilir de..

Bundan Sonra, Dolayısıyla Bundan Dolayı

Örnek: "Dünya ısınıyor. Bundan önce de, karbonmonoksit salınımı olduğu biliniyor. Demek ki, karbonmonoksit salınımı küresel ısınmanın nedenidir. "

Hayır, mutlaka öyle olmak zorunda değil. Bir şeyin bir başka olaydan sonra olması, ona neden olay unsurun o olay olduğu anlamına gelmez. Hapşırdınız ve Ayşe düşüp bayıldı. Sizinle pek ilgisi yok gibi..!

Adamına Göre Argüman

Politikacıların en sevdiği numaralardandır.

Örnek: "Sayın X kötüydü. Aynı zamanda da vejeteryandı. O halde vejeteryanlığı da kötüydü"

Bir parti, ırk, din ya da ülkenin yanlış yaptığı düşünüldüğü için, bu konuda da hatalı olması gerektiği düşünülüyor. Oysa, Bay X kötü olsa da, vejeteryanlığı oldukça iyi olabilir.

Otoriteye Başvuran Argüman

Bazen ünlüleri reklamda görürsünüz: "Sharon Stone şu marka gözlük takar. "

Reklam size şunu der: "O halde bu gözlük iyidir, kalitelidir.”

Veya bir uzman televizyona çıkar ve uzman kimliği ile bir ürünü desteklemek için ağırlığını koyar. Oysa o uzmanın ürünü desteklemesi, o ürünün iyi olduğu anlamına gelmez. Ürünün kaliteli olduğu iddiası, uzmanın görüşünden ya da şöhretli kişiden bağımsız olarak ve başka araçlarla desteklenmelidir.

Cehalete Yönelik Argüman

Bir çıkar şunu söyler:

"Küresel ısınma henüz kanıtlanmadı. O halde demek ki yanlış."

Yanlış olduğu sonucuna varılamaz.

Küresel ısınma kanıtlanmadı. Ancak yanlışlanmadı da..

Bir diğeri şöyle der:

"Eğer bir önermenin yanlış olduğu kanıtlanmadıysa, öyleyse doğru olmalıdır. "

Hiç de değil!

Neden böyle bir sonuç çıksın ki?

Yanlışlanmayışın olmaması, o şeyi doğru yapmaz.

Çoğunluğa Dayanan Argüman

"İnsanların yalnızca % 5'i X konuda hazırlanmış resmi rapora inanıyor. O halde rapor yanlıştır."

İnsanların % 5'inin rapora inanması da, %95'inin rapordan kuşku duyması da gerçekliğin temeli değildir. Gerçeklik, insanların inandığı şeyden bağımsız bir şeydir. İnsanların %100'ü X'e inansa bile, X yanlış olabilir.

Kaynaklar

Moseley, Alexander., Çev: Ali Süha, A'dan Z'ye Felsefe, NTV Yayınları, İstanbul, 2010.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yaygın Mantık Hataları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Emir Emre DOĞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Emir Emre DOĞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Emir Emre DOĞAN Fotoğraf
Psk.Emir Emre DOĞAN
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Emir Emre DOĞAN'ın Makaleleri
► Düşünce Hataları Psk.Merve EKŞİ
► Düşünce Hataları Psk.Nur GEZEK
► Kaygı Bozuklukları ve Düşünce Hataları Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,045 uzman makalesi arasında 'Yaygın Mantık Hataları' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Görünmeyen Zincirler Temmuz 2013
► Sizi Daha Mutsuz Yapan Kim? Aralık 2008
► Psikoterapi Nedir? Aralık 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:18
Top