2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Meme Kanseri ile İlişkili Lenfödem Tanısı Konmuş Hastaların Klinik Özellikleri
MAKALE #5819 © Yazan Fzt.Seda GÜLER | Yayın Ekim 2010 | 6,211 Okuyucu
Meme kanseri ile ilişkili lenfödem tanılı hastaların klinik özellikleri

Meme kanseri, Amerikan Kanser Birliğinin verilerine göre kadınlarda en sık görülen kanser türüdür ve tüm kanserden ölümlerin %15′ini oluşturmaktadır. Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığının 2000 yılı verilerine göre Türkiye’de de kadınlarda en sık görülen kanser türü meme kanseridir. Erken tanı yöntemlerinin gelişmesi ve tedavideki ilerlemeler sayesinde meme kanserinde mortalite oranları giderek azalmaktadır. Ancak tedavide kullanılan cerrahi yöntemler,ışn tedavisi ve kemoterapi uygulamaları hayat kurtarıcı olmakla birlikte bazı sekelleri de beraberinde getirmektedir. Bunlardan birisi de,hastaların günlük yaşam aktiviteleri ve yaşam kalitesini etkileyen en önemli bir sorun olarak karşımıza çıkan lenfödemdir.Lenfödem; lenfatik drenajdaki yetersizlik sonucunda proteinden zengin intertisyel sıvı birikimi ile karakterize kronik bir durumdur.Ekstremitede ağırlık,sıkılık hissi,şişlik ve ağrı semptomlarına yol açabilir.Kozmetik deformitelere,fonksiyonel kayıplara ve psikolojik bozukluklara neden olabilir.Hastanın ev,iş,sosyal ve seksüel yaşamını dolayısıyla da yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir.Meme kanserli hastaların yaşam sürelerinin giderek arttığı göz önüne alındığında yaşam kalitesi daha da önem kazanmaktadır.Lenfödem tedavisinin en önemli basamağını lenfödemi n oluşmasını önlenmesi oluşturmaktadır.Çünkü lenfödem kronik,yaşam boyu devam eden bir süreçtir ve tedavide kür yerine lenfödemin kontrol altına alınmasından söz edilebilir.Bu nedenle meme kanserli hastaların lenfödem konusunda bilgilendirilmesi,risk faktörlerinin belirlenmesi ve kontrol altına alınması lenfödemin önlenmesi açısından oldukça önemlidir.Meme kanseri ile ilişkili lenfödem risk faktörleri uygulanan tedavi ile ilişkili,hastalığın kendisi ile ilişkili ya da hasta ile ilişkili olabilir.Hasta ile ilişkili önemli faktörlerden biri de obesitedir.Çeşitli çalışmalarda obesitenin lenfödem gelişiminde risk faktörü olduğu bildirilmektedir.Bu nedenle lenfödemli hastalarda kilo kontrolünün sağlanması lenfödem gelişiminin önlenmesi açısından önemli olabilir.
Lenfödemin kronik bir rahatsızlık olduğundan yapılacak en önemli tedavi kontrol altında tutmaktır.bu konuda uzmanlaşmış fizyoterapistler tarafından yapılan manuel lenf drenajı,kompresyon bandajı,cilt bakımı ve egzersiz çok faydalı olmaktadır.Bu işlemler uygulandıktan sonra mutlaka ve mutlaka lenfödem çorabı giyilmelidir.Bazı hekimler tarafından hastalara varis çorabı öneriliyor fakat lenfödem de bu çoraplar uygun olmamaktadır daha doğrusu yeterli değildir.lenfödem çorabı hastanın ekstremite çevre ölçüsüne, ödemin gelişme hızına ve yoğunluğuna bağlı olarak farklı basınçlarda olmalıdır.Bu çoraplar gece yatana kadar takılmalı yatarken çıkarılmalı ve sabah kalkar kalkmaz tekrar giyilmelidir.Bununla birlikte fizyoterapistinizin size uygun olarak öğreteceği egzersizleri mutlaka yapmalısınız ve kolunuzu aşırı kullanmaktan kaçınmalısınız.tansiyon ölçümünü,enjeksiyonu lenfödemli kolunuzdan yaptırmayınız.son olarak lenfödemli kolunuz için birkaç basit egzersiz önermek istiyorum..
1.Bandajlı iken önce bandajlı kolunuzla elma toplama hareketi yapın sonra sağlam kolunuzla yapın. 10 tekrar
2.Bandajlı elinizi omzunuza değdirin ve açın.10 tekrar
3.Bandajlı kolunuzu dirseğiniz 90 derece olacak şekilde bükün ve elinizi yumruk yapıp içe dışa çevirin. 10 tekrar
4.Bandajlı elinizi yumruk yapın sonra açın.10 tekrar
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Meme Kanseri ile İlişkili Lenfödem Tanısı Konmuş Hastaların Klinik Özellikleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Seda GÜLER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Seda GÜLER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Seda GÜLER Fotoğraf
Fzt.Seda GÜLER
Ankara
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi45 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Seda GÜLER'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Meme Kanseri ile İlişkili Lenfödem Tanısı Konmuş Hastaların Klinik Özellikleri' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Lenfödemde Egzersiz Ekim 2010
► Kinesiotaping Eylül 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:05
Top