2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Metabolizmanızı Hızlandırın
MAKALE #5822 © Yazan Uzm.Dyt.Deniz BERKSOY | Yayın Ekim 2010 | 8,022 Okuyucu
METABOLİZMANIZI HIZLANDIRIN
Yeterince hızlı çalışan bir metabolizmanız varsa, besinlerle aldığınız kalorileri tamamen yağ olarak yakar, böylece kilomuzu korumuş oluruz. Eğer kolayca kilo alıyor veya aldığınız kiloları vermekte zorlanıyorsanız metabolizmanız yavaş çalışıyor demektir. Şimdi metabolizmamızın hızını nasıl arttırabiliriz ona bakalım:

Öncelikle öğün atlamada ve öğünler arasında uzun aralıklar bırakmadan beslenmek en önemli konudur. 3 ana öğün 3 ara öğün şeklinde beslenmeye özen göstermeliyiz. Son yapılan çalışmalarda metabolizmayı hızlı tutmak için öğün sayısı daha artırılarak 7-8 öğüne çıkartılabileceği söylenmektedir. Ara öğünlerde çoğunluk olarak sebze, meyve, süt ve süt ürünleri, taze sıkılmış meyve suları, kuru meyveler, galeta, grissini tarzı tam tahıllı besinler tercih edilmelidir. Az ve sık beslenme ile hem metabolizmamızı hızlı tutar, hem de öğünlerdeki porsiyonların düşmesi ile az yeme alışkanlığını edinmiş olur ve kilomuzu koruruz. Bunun yanında günlük alınan kaloriyi çok düşürmek de metabolizmanın yavaşlamasına sebep olur. Eğer vücudumuz giderek daha az besin almaya yöneltilir ve bunu almaya alışırsa, enerjiyi korumak için metabolizmanızı yavaşlatacaktır. Zamanla aynı besinleri tüketseniz bile, vücudunuz aldığınız kalorileri yakıt olarak kullanabilmek için yavaşlayacak ve istemediğiniz kiloların yağ olarak vücutta kalmasına neden olacaktır. Bundan dolayı şok diyet tabiri ile çok düşük kalorili diyetler metabolizmamızı yavaşlatarak vücutta yağların depolanmasına sebep olur.

Metabolizmamız günün aydınlık saatlerinde daha hızlı ve verimli çalışmaktadır. Özellikle kahvaltı öğünü metabolizmayı canlandırmak için en önemli öğündür. Kahvaltı öğünü çok geç saate bırakılmamalı ve atlanmamalıdır. Kış aylarında gündüz saatleri azaldığından metabolizmamız yavaşlar. Bunu engellemenin bir yolu da kahvaltılarımızı daha erken saate çekerek öğünlerimizin zamanını öne almak olacaktır. Bu şekilde aldığımız kalorinin daha kolay harcanmasını sağlarız.

Yaşantınızda daha hareketli olmaya özen gösterin. Ne kadar çok hareket edersek o kadar çok kalori yakarız. Yaşamınızda ve günlük aktivitelerinizde yapacağınız küçük değişiklikler her gün yaktığınız kalori miktarını da arttırır. Asansör yerine merdiven kullanmak, işyerinizden uzağa park edip geri kalan mesafeyi yürümek, arkadaşlarınızla kahve içmek yerine birlikte dükkânları dolaşmak, köpeğinizi gezdirmek, bahçe işleriyle uğraşmak ya da evinizi temizlemek, size fazladan kalori harcatan aktivitelerdir. Bu tip değişiklikleri günlük yaşamınıza sadece 20 dakika ilave ettiğinizde her gün ortalama 100 kalori yakarsınız.

Diyetinizdeki protein miktarını arttırın: Yapılan çalışmalar proteinlerin, pankreas bezinden dolaşıma daha kolay insülin verilmesine yardım ettiğini ortaya koymuştur. Sağlıklı bir kişi günde ortalama 0.8g/kg protein ile bu etkiyi sağlayabilir.


Yapılan araştırmalarda en az haftanın 3 günü 30-45 dakika süre ile egzersiz önerilmektedir. Yaktığınız fazladan kaloriler kilo kaybetmenize yardımcı olarak daha formda ve sağlıklı bir vücuda sahip olmanızı sağlayacaktır. Yürüyüş, koşu, yüzme, bisiklete binme gibi yapacağımız aktiviteler metabolizmamızın hızını artırmamıza yardımcı olacaktır.

Bunun yanında uyku düzenimizde metabolizma hızımızı etkileyen bir unsudur. Eğer gece atıştırmalarınız varsa uykusuzluk daha fazla kilo almanıza neden olur. Az uyuyan kadınların, sekiz saat düzenli uyuyanlara göre metabolizmalarının yavaşladığını gösteren çalışmalar vardır.

Günlük 2-2,5 litre yaklaşık olarak 10 bardak su içimi, birçok faktörde olduğu gibi metabolizmamızın hızlı ve doğru çalışması için çok önemlidir.


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Metabolizmanızı Hızlandırın" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Deniz BERKSOY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Deniz BERKSOY'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Deniz BERKSOY Fotoğraf
Uzm.Dyt.Deniz BERKSOY
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi59 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Deniz BERKSOY'un Makaleleri
► Kilo Kaybını Hızlandırın Dyt.Merve TIĞLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Metabolizmanızı Hızlandırın' başlığıyla benzeşen toplam 5 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Beynin İlacı: Besin Aralık 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:31
Top