2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kulak Çınlamasında Lazer Tedavisi
MAKALE #5831 © Yazan Op.Dr.İrfan Rauf AKSOY | Yayın Ekim 2010 | 20,843 Okuyucu
AYIN KONUSU:ÇINLAMA KONUSUNDA ÖNEMLİ İPUÇLARI
1-Panik yapmayın!!!! Çınlama genellikle ciddi ve hayatı tehdit eden bir hastalığın bulgusu değildir.
2-Bazı şeyleri tekrar kontrol edin.Duyduğunuz sesler gerçekte vucudunuzun normal çalışma ritminde oluşan normal sesler olabilir
3-Çınlama konusunda uzman bir KBB hekimine başvurun
4-Kullandığınız ilaçları yeniden gözden geçirin
5-Umutsuz tanımlamalar ve doktorunuzun çınlamayla ilgili’’yapılacak bir şey yok evinize gidin ve bununla yaşamayı öğrenin’’ gibi sözleri karşısında temkinli olun ve bu tür yanlış yorumlara kendinizi kaptırmayın!!!
6-Çınlamayla ilgili özellikle onu artıran hususlar konusunda sanki bir dedektif titizliğinde dikkatli ve takipçisi olun
7-Çınlama konusunda bilgilerinizi güncelleyin
8- Aşagıdaki olaylar zinciri çınlamanın nasıl bir kısır döngü içinde oluştuğunu özetlemektedir:

Çınlamanın ortaya çıkması→Çınlamanın farkında olma→Beyinde negatif değerlendirme→Caydırısı vazgeçirici cevap→Çınlamaya karşı oluşan artmış dikkat farkındalık→Kronik çınlama→Çınlamanın ortaya çıkması
Bu kısır döngüyü biryerinden kırmak tedavideki en büyük amaçtır.Beyniniz çınlamanın azalması konusunda yardım edemediğinde siz ona yardım edebilirsiniz.Çınlama sizde fiziksel,psikolojik ve hayat tarzınızı etkileyecek etkiler oluşturabilir kendinize nazik davranın!!
9-Stres sıklıkla çınlamayı artırır.Stresi hayatınızdan uzak tutmak idare etme konusunda değişik yollar deneyin profesyonel destek alın
10-Yediğiniz içtiğiniz şeylere dikkat edin Çınlamayı artıran tuz,yapay tatlandırıcılar ,seker,alkol,nikotin ve kafeinden (çikolata.kola,çay.kahve) zak durun!!
11-Tedavileri sonuç vermeyince hemen bırakmayın Bazen sonuç almak için bir süre gerekebiir
12-Gürültü ve yüksek ses konusunda çok dikkatli olun ve bu tür ortamlarda gürültü önleyici tıkaçlar kullanın
13-Çınlamanızla ilgili’’ bu hiçbirzaman geçmeyecek ve daha iyi olmayacak gibi olumsuz tahmin ve görüşler içinde olmayın daha iyi bir geleceğe inanmak olumlu şeylerin gerçekleşmesi konusunda size yardımcı olabilir
14-Cesaretli ve güçlü olun!!Çınlaması olan birçok insan buna alışabiliyor ve zamanla daha az farkında oluyor
15-Çınlama sık görülen bir rahatsızlık ve bu konuda sizin gibi mucadele eden binlerce insan var kendinizi ümitsiz ve yalnız hissetmeyin.
16-Sizde tedavinizin bir parçası olun düşünceleriniz ve hisleriniz tedavi eden hekiminiz tarafından dikkate alınacaktır.
17-Çınlamayla ilgili kendinizi suçlayarak zaman harcamayın çınlamanın sebebi çoktur ve tayin etmek coğu zaman zordur.
18-Çınlaması olan başka insanlarla dialoga geçin aynı sorunu paylaşan kişilerin birbirlerine yapacağı olumlu katkılar mutlaka faydalı olacaktır
19-Çınlama konusunda size profesyonel destek verecek kurum ve kuruluşkarla dialoğunuzu devam ettirin.
20-Ailenizi arkadaşlarınızı sizi olumsuz etkileyecek konularla ilgili bilgilendirin ve onların desteğini isteyin.
KULAK ÇINLAMASINDA YENİ TEDAVİ YÖNTEMİ:SOFT LAZER
Laser nedir?
Laser kelimesi; “Light Amplification of stimulated Emission of Radiation” cümlesinin kısaltılmış halidir.
Normal ışık tüm renklerin karışımından ibaret beyaz bir ışıktır. Laser ışığı ise oluşturulduğu dalga boyuna göre renk alır ve tek renklidir.
İçerisindeki tüm ışık fotonları tek ve aynı dalga boyunda olup paralel dalgalar halindedir. Laser ışığı bu uyumunu koruyarak uzak mesafelere ulaşabilir.
Laser ışığının foton yoğunluğu daha fazla olduğundan gün ışığından daha parlaktır.
Normal ışık insan cildinde kalırken laser ışığı insan cildini geçerek derin dokulara ulaşabilmektedir.
Tıp alanında kullanılan laserler başlıca iki gruba ayrılmaktadır
1. Yüksek Güçteki Laserler: Dokuları kesmek, kanı pıhtılaştırmak ve hastalıklı dokuları yakmak veya buharlaştırmak gibi işlemlerde kullanılırlar.
2. Düşük Güçteki Laserler: (Low Level Laser - Soft Laser) Hücre ve dokuların çalışmalarını uyarma ve düzenleme amacıyla kullanılır. Bu laserlerden en çok kullanılanlar kırmızı ve infrared(kızılötesi) olanlardır. Bu amaçla üretilmiş çeşitli cihazlar bulunmaktadır (Şekil 1)Low level laser therapy (LLLT) ya da soft laser olarak ta isimlendirilen bu tedavi şekli; hedeflenen bölgeye belirli bir dozda, yüksek yoğunlukta, tek bir dalga boyunda (monokromatik) ve aynı frekansta (ışık enerjisini taşıyan fotonlar aynı fazda olacak şekilde) ışın gönderilerek hücre ve dokularda iyileşmeyi sağlayan mekanizmaların aktive edilmesi işlemidir.
Soft laser 20yıldır avrupada son dönemlerde de Amerika da çınlama tedavisinde kullanılmaktadır.soft lazer tedavisi 1980 li yıllarda dr.wilden tarafından almanyada ilk kez uygulamaya başlanmıştır.dr.wilden teorisine göre lazer ışınları içkulağa ulaşarak buradaki hücrelerde uyarıcı etki yapmaktadır.
Hücre içerisindeki olayların gerçekleşmesi için gerekli enerji mitokondri denen bir altbirimden karşılanır.yani mıtokondri bütün hücrelerin enerji kaynağını oluşturur.mıtokodrilerde uretılen ATP molekulunden elde edilen enerji hasarlı hücrelerin onarılarak sağlılklı bir hücre haline gelmesinde kullanılır.

Soft lazer in kulak çınlamasında tedavisinde Dr.Prochazka’(bir dönem yanında bulunarak bu konudaki uygulamalarını izleme fırsatı buldum- önemli çalışmaları olmuştur.ortalama % 80 oranında çınlamada başarı elde ettiğini bildirmiştir.
Soft lazer yönteminde günde1 kez 30-40 dk süreyle10 gün kulak kanalından ve kulak arkasından uygulama yapılmaktadır.On seans sonrası 4 hafta ara verildikten sonra haftada 1 seans olarak 3-4 kez 6. ay ve 1. yıllarda idame olarak 1-2 seans yapılmaktadır.
Uygulama ağrısızdır.hiç bir yan etkisi yoktur.epilepsi ve baş boyun bölgesinde lokalize kanser olgularında kullanımı sakıncalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kulak Çınlamasında Lazer Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.İrfan Rauf AKSOY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.İrfan Rauf AKSOY'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrfan Rauf AKSOY Fotoğraf
Op.Dr.İrfan Rauf AKSOY
İstanbul
Doktor "Kulak, Burun, Boğaz - KBB"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.İrfan Rauf AKSOY'un Makaleleri
► Lazer ile Jinekomasti Tedavisi Op.Dr.Çağhan BAYTEKİN
► Leke Tedavisi ve Lazer Op.Dr.Orhan Murat ÖZDEMİR
► Prostat Büyümesinin Lazer Tedavisi Prof.Dr.M.İhsan KARAMAN
► Kulak Mantarı (Yüzücü Kulağı) ve Tedavisi Op.Dr.Mehmet Ali TUNÇBİLEK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Kulak Çınlamasında Lazer Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:03
Top