2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diyetin İk Adımı: Doğru Alışveriş Kuramı
MAKALE #5839 © Yazan Dyt.Ezgi BELLİKCİ | Yayın Ekim 2010 | 9,503 Okuyucu
Diyetin ilk adımı: Doğru Alışveriş Kuramı

'Binlerce kilometrelik bir yolculuk bile tek bir adımla başlar.'

Belki siz de kilo vermek veya sağlıklı beslenme konusunda o ilk adımı atmak istiyor ancak nereden başlayacağınızı bilmiyorsunuz. Yahut bu yolda yürürken bir şeyler öğrenmek istediniz... Buyrun o zaman:

Doğru alışveriş kuramı der ki;
Doğru alışveriş sizi daha sağlıklı kılar.

Doğru alışveriş kilo kaybetmenize yardımcı olur.

Doğru alışveriş diyet yapanların olmazsa olmazıdır.


Kural 1: ALIŞVERİŞE AÇ KARNINA ÇIKMA !!!

Aç doymam tok acıkmam sanırmış...Bu atasözünü siz de duydunuz heralde..Aç karnına gidilen bir alışverişin size 'fazla kilo' olarak dönmesi kaçınılmazdır.
Düşünsenize, market reyonlarında dolaşıyorsunuz ve saatlerdir yemek yememişsiniz, elbette gördüğünüz herşeyi canınız çekecek, sepet ekstra kalori yüklü ürünlerle dolacaktır. Normalde dönüp bakmayacağınız ürünler bile size o an çekici gelecek ve alışveriş sepetinizde kendine yer bulacaktır. Açken nasıl karşı koyabilirsiniz o güzelim çikolata reyonlarına veya kuruyemiş, pasta, şarküteri ürünlerine...3 kat daha fazla abur cubur almadan çıkmak için ik yapmanız gereken'ALIŞVERİŞE AÇ KARNINA GİTMEMEKTİR.' Tok karnına alışveriş yaptığınızda daha az ve daha düşük kalorili ürünler almanız, çekici ancak 'kalorili' yiyeceklere hayır diyebilmeniz daha kolay olacaktır.

Kural 2: LİSTE YAP !!!

Alışverişe gitmeden önce alınması gerekenleri kısaca listeleyin. Bu yöntem ile reyonlar arasında fazlaca dolaşmayacak, hedefe odaklı alışveriş yapacaksınız. Markette geçirilen süre uzadıkça, sepet dolar... Reyonlar arasında ne lazımdı diye bakınırken, daha çok vakit geçirecek bu sayede daha çok ürün tarafından taciz(!) edilmeye başlayacaksınız. 'Beni al beni al' diye rengarenk paketlenmiş, cicili bicili ürünler, 'aa bu da neymiş yeni mi çıkmış' diye baktığınız ürünler, markette kalınan süre ölçüsünde mutfağınıza sızar... Bu nedenle elinizde bir liste ile markete gidip, doğrudan o reyonlara yönelip hızlı bir şekilde alışverişi tamamlaya çalışın...Böylece daha az alacak; daha az yiyeceksiniz...


Kural 3: EVDE BULUNDURMA !!!!

Zaaflarınıza yenik düşmeyin. Yememeniz gereken yiyeceklerden kaçmanın en kolay yolu onlarla göz göze gelmemektir. Eve almazsanız yemezsiniz...Koca bir poşet abur cuburla eve döndükten sonra, 'yok yemeyeceğim, diyetteyim' cümlesi işe yaramaz. Her karşılaşmanız sizi biraz daha zorlar ve sonunda dayanamayıp yersiniz. Yapılan araştırmalar yiyeceğe ulaşmak ne kadar zorsa, o kadar az yediğimizi gösteriyor. Eğer kurabiyeler mutfakta gözünüzün önünde durursa, her geliş gidişinizde birer ikişer atıştırıp gün sonunda yüklü kalori almanız kaçınılmazdır. Ancak bu kurabiyeler mutfak tezgahı yerine market reyonunda kaldığında aynı kalori bombardımanına maruz kalmazsınız. Bırakın tüm gün atıştırmayı kurabiyeler aklınıza bile gelmez, gelse de çoğu zaman üşenip gidip almazsınız.
İnsanlar gördüğünü yeme eğilimindedir. Bu eğilimi sağlıklı, diyete uygun bir hale getirmenin yolu ise;
1. Diyetinize uygun olmayan yiyecekleri göz önünde bulundurmamak
2. Diyetinizde uygun, sağlıklı yiyecekleri göz önünde bulundurmaktır.

Meyve kasesi ile kurabiye kavanozunun yer değiştirme zamanı geldi de geçiyor bile...

Kural 4: 1 TANE AL!!!

Elbette arada kaçamak yapabiliriz.;) Arada hepimiz o şirin gözüken ancak masum olmayan yüksek kalorili lezzetli ürünlerden tüketebiliriz. Ancak bu işi diyetimiz için bir tehlike haline getirmeden yapmak gerekir. Ne alacaksanız 1 tane alın. Böylece 2. sinin diyetimizi sabote etmesini önlemiş oluruz. En küçük boy ve sadece 1 tane felsefesini benimseyin. Ne alıyorsanız bir tane ve en küçük boyunu alın. Promosyon adı altındaki tuzaklara ('10 taneye 2 hediye', 'iki alana bir bedava' ) inanıp, bu yiyeceklerin size daha pahalıya mal olmasına izin vermeyin. Madem yemek istiyorsunuz buyrun; ancak 1 tane ve en küçük boy.

Kural 5: SEPETİMİZDE DEĞİŞİM !!!

Diyete başlayan hastaların neredeyse tamamı diyetisyenin yanından çıktıktan sonra markete doğru yol alır. Yapılacak alışveriş, daha önceki alışverişlerden biraz daha farklıdır. İşte sepetteki (olması gereken ) değişiklikler;

Tahıl ürünleri:
Beyaz ekmek.................... Kepekli, Çavdar, Tam tahıllı ekmek
Pirinç.................................Bulgur
Makarna.............................Kepekli Makarna



Süt ürünleri:
Tam yağlı süt.......................Yarım yağlı/ yağsız süt
Tam yağlı yoğurt.................Yarım yağlı/ yağsız yoğurt

Tam yağlı peynir.................Yarım yağlı inek peyniri
Kaşar peyniri................Beyaz peynir
Koyun peyniri...............İnek peynir veya Yağsız Lor

Et Grubu:
Sakatatlar, şarküteri ürünleri (salam, sucuk, sosis)............Yağsız dana kuşbaşı/ kıyma

İçecekler:
Şekerli,asitli içecekler..........................Sade maden suyu, bitki çayları

Bunların dışında;
  • Sepette daha fazla yer bulacak besinler: Sebze , meyve, balık, tavuk ve kurubaklagiller...vb
  • Sepetten çıkarılacak ürünler:Cips, bisküvi,alkol, hazır kurabiye, pasta, kuruyemişler, çikolata.. vb (en fazla bir kuralını unutmayın)

Alışveriş arabamızdaki değişimlerle birlikte alışveriş kuramının sonuna gelmiş bulunuyoruz...Bu beş kurallı kuramı yaşamınızda uygulamaya koyup, benimseyebilirseniz diyet (sağlıklı beslenme) için gerekli ilk ve en önemli adımı atmış olursunuz. Ne demiştik : 'Binlerce kilometrelik bir yolculuk bile tek bir adımla başlar.' Siz ilk adımı atın, gerisi gelir...


DİYETİSYEN EZGİ BELLİKCİ





Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diyetin İk Adımı: Doğru Alışveriş Kuramı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Ezgi BELLİKCİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Ezgi BELLİKCİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ezgi BELLİKCİ'nin Makaleleri
► Fit Bir Bireyin Alışveriş Rehberi Dyt.Duygu BİLGİN
► Doğru Karbonhidratlar Dyt.Ebru YILDIRIM
► Hamilelikte Doğru Beslenme Dyt.Zeynep KULAKCI
► Doğru Diyet İlkeleri Dyt.Fatma GÖNEN
► Doğru Zayıflama Stratejileri Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
► Doğru Beslen Genç Kal Dyt.Serpil TARMAN
► Hamilelikte Doğru Beslenme Dyt.Buket ADANÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Diyetin İk Adımı: Doğru Alışveriş Kuramı' başlığıyla benzeşen toplam 83 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:18
Top