2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kilo Problemi ve Psikolojik Estetik
MAKALE #5844 © Yazan Psk.Dnş.Halil İbrahim ÇABUK | Yayın Ekim 2010 | 5,986 Okuyucu
Günümüzde beslenme şekilleri olsun çalışma imkanlarımız genel anlamı ile kilo almamıza en önemli etkenler olarak görünmesi ve içine kapanık bir yaşam tarzının insanları sarması, örneğin çalışılmayan günlerde evde oturum yatmak dinlenmek vs gibi vücudumuzu çalıştırmaktan uzak ve bizleri pasifize edici bir yaşam şekli her zaman için kilo almamızda önemli etkenlerden biri konumundadır. İnsanlarla iletişim kurmak istememiz, içimize kapanık bir yaşam benimsememiz vücudumuzun hareket ihtiyacını karşılamaması fiziksel görünümümüzü olumsuz yönde etkilemektedir. Bu durumun artık meydana getirdiği sonuçlar yavaş yavaş bizi etkilemeye ve psikolojimizin bozulmasına neden olmaktadır.

En başta kendimize olan saygımız ve öz güvenimiz de bir azalma durumunun ortaya çıkması ile artık ağır ağır kilo problemlerimiz tüm benliğimizi ve ruh halimizi olumsuz etkilemeye ve bizi sarmaya başlamıştır. Kendimiz ile ilgili düşüncelerimiz değişmekte ve artık kendimizden şikayet etmeye başlarız ve bu durum git gide artmakla beraber artık tüm yaşantımızı etkileyerek bizleri depresyon boyutuna kadar taşımaktadır.

Belirli bir zaman sonra artık birşeyler yapmamız gerektiğinin farkına varırız ve pek çok diyet veya kendimize göre sportif faaliyetlerde bulunuruz ancak yine sonuç değişmez. Çünkü hep atladığımız birşey vardır, her bünye farklıdır ve her metabolizma farklı şekilde çalışmaktadır yani başkası için olumlu etki yapan fayda sağlayan ve zayıflamasına neden olan diyet bizim için herhangi bir değişiklik oluşturamamaktadır. Bu durum karşısında artık kendimize ''diyet yapsamda zayıflayamıyorum'' şeklinde içsel konuşmalar geliştirmekteyizdir farkında olmadan.. Kendimi beğenmiyorum, neden zayıflayamıyorum ve hatta kendimden nefret ediyorum boyutlarına varana kadar kendimiz üzerinde bir etki yaratmaya başlamışızdır. Bu durum belli bir süre biz farkında olmadan devam ettikçe artık psikolojimizi de ciddi anlamda etkilemeye ve ruh sağlığımız üzerinde bir tehdit oluşturmaya hızla devam etmektedir. Bu aşamaları yaşayan bireyler için öncelikli olarak profesyonel bir psikolojik yardım ile birlikte diyetisyen yardımı almaları ve kendileri üzerlerinde oluşturdukları azalan benlik saygısı ve diğer olumsuz duygulardan kurtulmak ilk amacı oluşturmalıdır.

Psikolojik olarak kendimizi dış görünümümüzden dolayı eleştirebilir ya da beğenebiliriz. Hangi yönde kendi kendimize telkin verirsek ruh halimizde o doğrultuda değişme gösterecektir. Örneğin kendime değer veriyorum ve kendime saygı duyuyorum,sağlıklı olduğum için mutluyum gibi kendi içsel telkinlerimiz bizim psikolojik olarak kendimizi iyi hissetmemize neden olmaktadır. Önemli olan nasıl olduğumuz değil nasıl düşündüğümüz be bu düşündüklerimiz bize yine kendimizi nasıl hissettirmektedir.
Farklı bir açıdan bakacak olursak nasıl kendi kendimizi etkiliyoruz; Kendimizle ilgili olarak vermiş olduğumuz telkinler, düşünceler olumsuz ve karamsarlık içeren türden olduğu müddetçe her zaman psikolojimiz bu durumdan olumsuz olarak etkilenmesi muhtemeldir. Örneğin kendimize sürekli olarak ne kadar kiloluyum, vücudum ve kendi görüntümden çok rahatsız oluyorum,kilolarım beni çok kötü gösteriyor... gibi kendimiz ile ilgili olan düşüncelerimiz de yine kendi psikolojimizi olumsuz yönde etkileme anlamında büyük önem taşımaktadır. Hatta kendimizi o kadar çok derinden etkileriz ki depresyona varan boyutlarda bazen çaresizlik içinde buluveririz. Sonra neden acaba ? hayatta aslında herşey yolunda gibi bazen kendimizle de çelişen bir yapı içerisinde oluruz ve en sonunda içinden çıkamadığımız bu durumdan kurtulmak için bir profesyonel yardım almak amacı ile psikolojik danışmana başvurmak gerektiği düşüncesi oluşmaya başlamıştır.

Her ne şekilde olursa olsun psikolojimizin olumlu ya da olumsuz olarak etilenmesi ortada bulunan bir olaydan ziyade bizim o olay ya da duruma nasıl bir anlam yüklediğimiz ile alakalıdır. Yani bizim psikolojimizi bozan şey kilolu olmamız değil, bu durum için sahip olduğumuz düşüncelerdir aslında bizim duygularımızı ve psikolojimizi etkileyen en büyük etken.

Bu anlamda bilişsel terapinin en temel taşlarından birisinin ne kadar önemli olduğunu da paylaşmakta yarar olduğu kanısındayım.Düşünce ( biliş) yapımız hayatımızda en büyük öneme sahip olan etkenlerin başında gelmektedir. ''BİZ NE DÜŞÜNÜRSEK ONU HİSSETMEKTEYİZ' o halde çözüm aşamasına düşünce yapımızı değiştirerek başlamamız en doğru yol olacaktır fakat bu yolu nasıl açacağımız başlı başına profesyonel bir destek ile daha kolay mümkün görünmektedir. işte psikolojik danışmanların bu aşamada bizim yanımızda olması gereken önemli kişilerden, önemli meslek elemanları olduğu konusunda bir düşünceye sahip olmamız,çözüme çok daha kısa bir sürede ulaşmamıza neden olabilmektedir.

İnsanlar fiziksel olarak beğenmedikleri ya da sağlık durumundan ötürü problem oluşturan durumlarda fiziksel olarak bir değişim veya estetik açıdan bir güzellik amacı ile plastik cerrahi yöntemine başvururlar,peki amaç; Güzel görünmek, kendini iyi hissetmek,mutlu olmak,sağlık sebeplerinden dolayı iyileşmek gibi pek çok nedenlerden dolayı bu tarz cerrahi operasyonlara başvurulmaktadır. Genel olarak sebeplerimize baktığımızda bir çok sebebimizin yani sağlık sorunlarımız dışında kalan sebeplerimizin genellikle kendimizi iyi hissetmemiz,mutlu olmamız için gerçekleştirdiğimizi görmekteyiz.

Estetik Operasyon belki bizim için gereklidir fakat gereğinin sebebine eğilecek olursak kendimizi psikolojik açıdan tatmin etmeye kadar varabilen nedenler bulabilmekteyiz. O halde biz bu anlamda vermiş olduğumuz karar ile estetik müdahale de bile psikolojik pek çok nedenin olduğunu görebildiğimiz takdirde çözümünde bir parça da olsa psikolojinin önemi açıkça görülmektedir. Amaç kendimizi iyi hissetmek ise şayet o zaman bizim sadece estetik operasyon ile bu durumdan kurtulma imkanımız psikolojimizi görmezden geldiğimiz sürece kısa süreli ya da yapay bir çözüm olarak tekrar karşımıza çıkmaktadır.

Çözüm için ne yapmamız gerektiğine bakacak olursak; Eğer biz bir karar vermişsek ve plastik cerrahi uygulaması ile yeni bir duruma kendimizi ruhsal olarak hazırlamamız ve bundan sonraki aşamalarda psikolojik doyum seviyemizi maksimum düzeyde tutabilmemiz için acaba biz neden bu kararı verdik ? bundan sonra ki dönemlerde tekrar bu şekilde operasyonlara ihtiyaç duyacak mıyız ? işte tüm bu soruların temelinde, yine belirtmek gerekirse sadece estetik amaçlı,sağlığımız ile ilgili bir durumun söz konusu olmadığı kararlarımızın temelinde psikolojik etkilerin hangi boyutta olduğunu objektif bir şekilde analiz etmenin değişim adına estetik cerrahi operasyon kadar önemi bulunmaktadır. Bu sebep doğrultusunda alınan bu kararların eşliğinde psikolojik danışmanlık hizmetinin alınması ile kalıcı bir güzelliğin (hem fiziksel hem de psikolojik olarak) temelini atmış olmaktayız.

Yapılması önerilen durum ise şu şekilde ifade edilebilir; kendimizi psikolojik olarak geçireceğimiz estetik operasyona hazırlamamız ve ayrıca cerrahi müdahale sonrası psikolojik danışma alarak kendimizde meydana gelen fiziksel değişime psikolojik değişimde ekleyerek kalıcı olarak bütünsel bir estetik güzellik yakalamaya çalışmanın kendi adımıza önemli bir etkisi bulunmaktadır. Eğer biz kendimizi hangi aşamada olursa olsun onaylıyor ve kabul ediyorsak, kendimize olan saygımız ve kendimize vermiş olduğumuz değeri belirlemede psikolojimizin önemi büyük oranda kendini hissettirmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kilo Problemi ve Psikolojik Estetik" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Halil İbrahim ÇABUK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Halil İbrahim ÇABUK'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Dnş.Halil İbrahim ÇABUK
İstanbul
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Halil İbrahim ÇABUK'un Makaleleri
► Psikolojik Sorunlar ve Kilo Psk.Adem OCAK
► Alt Islatma Problemi Meral HASANDAYIOĞLU
► Çocuklarda Alt Islatma Problemi Psk.Dnş.Gökçenur GÖDEK
► Çocuklarda Yeme Problemi Psk.Aysu YENİEL SİLLE
► Erkeklerde Sertleşme Problemi Psk.Şanver YEREBAKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Kilo Problemi ve Psikolojik Estetik' başlığıyla benzeşen toplam 57 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Psikolojim Nasıl Düzelecek? ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2012
► Stres ve Çözümü Ocak 2012
► Psikolojik Yakınmalar Ekim 2010
► Yalnızlık Psikolojisi Eylül 2010
► Depresyon Tedavisi Eylül 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:40
Top