2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ozon Terapi
MAKALE #5855 © Yazan Dr.İlker SOLMAZ | Yayın Ekim 2010 | 13,697 Okuyucu
OZON HAKKINDA

Ozon tarihsel ve dinsel literatürde TANRININ NEFESİ olarak geçmektedir. 1500 lü yıllarda Kraliçe Elizabeth , bakır kap içine su koyup fırtınalı havalarda yıldırım çekmesi için açık havada bekletip , yıldırım çarptıktan sonra oluşan suyu içtikleri ve o suyla yıkanarak genç kaldıkları rivayet edilmektedir.

Ozon, O3 ile formüle edilen UNSTABİL(Kararsız) bir gazdır.Gökyüzünün mavi rengini oluşturur.Atmosferi oluşturan azot, oksijen ve karbondioksit gibi temel gazlara göre oldukça düşük oranda bulunur.İklimi etkiler ve yer yüzeyindeki canlıların korunmasında önemli rol oynamaktadır.

Ozon,oksijenden elektrik ile elde edilen,yüksek enerjili, 3 atomlu bir molekül olup, oksijenin kimyasal bir kuzenidir. Oksijen atmosferde; oksijen atomu (O), oksijen molekülü (O2) ve ozon (O3) olarak üç değişik biçimde bulunur.

OZONTERAPİ

Medikal Ozon İçeriği ; % 3 O3 - % 97 O2 veya %5 O3 - 95 O2 karışımıdır
Medikal Ozon Uygulama Çeşitleri; Gaz –Sıvı ( Kan, Serum Fizyolojik, Yağ, Su )

Alman Ozon Birliğinin 1980-86 yılları arasında 384.775 vaka ve 5.579.238 ozon uygulaması gerçekleştirilen hastalar üzerinde yapılan çalışmada klinik ozonterapi uygulamalarında komplikasyonların oranı %0,00007 dır.Yani ozonla tedavi edilen hastalar arasında komplikasyon sayısı 1 milyonda 7’dir.Diğer tedavi yöntemleri ile karşılaştırıldığında, çok düşük bir rakamdır.

İyileşme krizi ,toksinlerin elimine edilmesiyle metabolik süreçlerde ortaya çıkan değişikliklerin oluşturduğu bir durumdur.Genellikle ilk 5 günde ortaya çıkar.Ortalama 3 gün sürer,ancak hastanın antioksidan kapasitesi güçlü değilse 1 hafta veya daha fazla sürebilir. Orta yada şiddetli seviyede olabilir. Cilt döküntüleri,bulantı,kusma,başağrısı, uykusuzluk, yorgunluk,halsizlik,diare ve grip benzeri semptomlar oluşabilir.

Tam kür için tek bir İK ( İYİLEŞME KRİZİ ) yeterli değildir.Sık krizler iyleşmenin daha iyi olacağı anlamına gelir.Düşük seyirli krizler iyileşmeyi ifade eder.

OZONTERAPİ KONTRENDİKASYONLARI

Aslında mutlak bir kontrendikasyon yoktur. Kontrollü uygulama yapıldığı taktirde her olguda ozonterapi uygulanabilir.Bu özellikle sistemik tedavide önemlidir ve ozon tedavisinin riski hastanın içinde bulunduğu klinik koşullara karşılık düzenlenmelidir.
Ancak ozon kullanımı şu durumlarda engellenmeli veya sınırlandırılmalıdır:
v Ciddi G6PD( favizm ) yetersizliği olan hastalar
v Gebelik
v ACE inhibitörleri ile tedavi edilen hastalar
v Ciddi kalp-damar hastalıkları
v Hipertiroidi(Metabolizmayı arttırdığı için)
v Akut kanamalı hastalıklarda ,ileri derecede kansızlık ve kanla ilgili bazı rahatsızlığı ( hemofili, kanam pıhtılaşma hastalıkları vs. ) olan hastalar
v Organ transplantasyonlarında
v Aşırı alkol kullananlarda
v Kronik ve tekrarlayıcı pankreas iltihabı olanlarda


OZON TEDAVİSİYLE VÜCUDUMUZDA OLAN DEĞİŞİKLİKLER

Deri kan dolaşımını artırarak cilt yenilenmesini, sıkı ve pürüzsüz görünüm oluşmasını sağlar. Daha temiz, daha yumuşak ve daha gençleşmiş bir cilt sağlar. Cildiniz bebeğimsi bir görünüme kavuşur.
Hücre ve dokulara giden kan dolaşımını artırır.
Bağışıklık sistemini güçlendirir. Enfeksiyon hastalıklarına direnci artırır.
Damarları(arter ve venler) yeniler, tansiyonun düzenlenmesini sağlar.
Kan ve lenf sistemini temizler.
Derinin üçüncü bir böbrek ya da ikinci bir akciğer sistemi gibi çalışmasını sağlar. Kaslarda biriken toksini gidererek kasları gevşetir ve yumuşatır, esnekliğini artırır.
Eklem ağrılarını ve kas rahatsızlıklarını iyileştirir.
Hormon ve enzim üretimini normale döndürür.
Beyin fonksiyonlarını ve hafızayı kuvvetlendirir.
Depresyon ve sıkıntıyı ferahlatıcı etkisi vardır.
Stres hormonu olarak bilinen Adrenalini okside ederek genel bir sakinlik sağlar. Depresyon kaynaklı gerginliği gidermeye yardımcı olur.


OZONUN KULLANILDIĞI HASTALIKLAR

Dermatolojik hastalıklar ;Sellülit, flegmon, follikülit gibi bakteriyel enfeksiyonlar, Herpes,HPV gibi viral enfeksiyonlar, onikomikoz ( tırnak mantarı ),dermatofitoz gibi mantar enfeksiyonları, alopesi,skar,keloid , liken planusta, immünolojik dermatozlarda (Pemfiguslarda, Psöriyazis v.s) egzema,( atopik dermatit, seboreik dermatit,nörodermatit ) ürtikerde, varis ve venöz ülserlerde,iyileşmeyen yaralarda; özellikle diabet(şeker hastalığı) yaralarında, enfekte olmuş ve iyileşmeyen yaralarda, yatakta uzun süre yatmaya bağlı ortaya çıkan bazı yaraları(dekubitus ülserleri), dolaşım bozukluğuna bağlı bacaklarda ortaya çıkan ciddi yaraların tedavisi, ozon tedavisinin temel uygulama alanlarından biridir.Ozon, virüs bakteri, egzama, sedef ve mantarları öldürdüğünden bunların sebep olduğu deri enfeksiyonlarını tedavi eder. Ter kokularını önler. Daha temiz, daha yumuşak yenilenmiş bir cilt sağlar. Bölgesel kan dolaşımını artırır. Kan, lenf ve deri hücrelerine nüfus eden ozon sayesinde dokuların iyileşmesi ve kendini yenilemesi hızlanır.

Kanserin tedavisinde ve önlenmesinde; Nobel ödülü sahibi bilim adamı Dr. Otto Warburg, kendisine Nobel ödülü kazandıran çalışmasında kanserin temel nedeni olarak oksijensiz yaşamı gösteriyordu. “Dr. Warburg’a göre vücuttaki ‘onkojen’ler stres, kirlilik, radyasyon yanında oksijensizlik gibi faktörlerle uyarılarak kanseri başlatabiliyor. ‘Kanserin tek ve nihai temel nedeni oksijensiz yaşamdır, yani ‘anaerobiosis’tir. Normal hücreler oksijene gereksinme duyarlar, oysa kanser hücreleri oksijensiz yaşayabiliyor. Oksijen eksikliği, kanserin yayılmasını kolaylaştırıyor. Kanser hücreleri, oksijen açısından zengin bir ortamda varlıklarını sürdüremediğinden, yeterli oksijen sağlanırsa, tümör dokusunun beslenmesinin bozulduğu ve tümör hücrelerinin öldüğü tespit edilmiştir. Ozon tedavisinin, direkt tümör hücrelerini öldürücü etkisi yanında tamamlayıcı olarak “bağışıklık sistemini güçlendirici, kemoterapi-radyoterapinin tümör üzerindeki öldürücü etkilerini artırarak tamamlayıcı tedavi olarak oldukça başarılı bir şekilde kullanılmaktadır.Ozon aynı zamanda kanserin metastazını kolaylaştıran genleri de baskılamaktadır.

Kalp – damar hastalıklarında ; Ağrı ataklarının sayısında azalma, egzersize vücut toleransında artış, kardiyak atım hacminde artış (A.T.Bykov, E.I.Sychova, 2000 ) sağlamaktadır. Bunu kanı inceltip ,damarları genişletip kalp ve diğer dokuların aktif oksijenlenmesini arttırarak yapmaktadır. Ozon sayesinde oksijen daha rahat dokulara bırakılmakta hastalar kalp krizi riskinden ve oksijen eksikliğine bağlı ağrı ve doku hasarından daha iyi korunmaktadır. Kalp nakli bekleyen hastalar için ozonterapi kourtarıcı bir rol oynar. Ozon güçlü bir oksidan olduğundan yağları, kolestrolü eritiryani damarlarımızı temizler. Tansiyonumuzunormal hale getirir, kan basıncımızdaki günlük dalgalanmaları düzenli, stabil hale getirir.Periferik damar hastalıklarında ve kronik venöz ülserlerde de başarıyla uygulanmaktadır.

Kas, Eklem ve Romatizmal Hastalıklarda; Kemik deformasyonu gelişmemiş gonartrozlarda (eklem harabiyetleri), eklem içine yapılan ozon enjeksiyonları ile hem eklem içine hava yastığı oluşturacak, hem de eklem şişkinliğini azaltarak ağrıyı giderecektir. Ayrıca kıkırdak dokunun yeniden tamir edilmesini sağlar. Romatoid artrit gibi bağışıklık sisteminin sapması ile ortaya çıkan hastalıklarda bağışıklık sistemini regüle ettiğinden diğer medikal tedavilerle kombine edildiğinden dramatik iyileşmeler gözlenmektedir. Ayrıca yoğun adale ağrıları, yorgunluk, uyku bozuklukları ile seyreden ve çok yaygın rastlanan bir hastalık olan fibromyaljide ozon başarılı tedavi yöntemlerinden biridir.

Enfeksiyon hastalıkları ; Viral hastalıklar (Hepatitler,Aids,Humanpapilloma virus infeksiyonları,gribal infeksiyonlar, herpes, zona ),bakteriyel infeksiyonlar, mycobakteriler(tüberküloz), klamidya infeksiyonları, paraziter hastalıklar, mantarlarda.
Virüsün vücuttan atılması için, ozon bağışıklık sistemini güçlendirir. Aynı zamanda enfeksiyon etkenine direkt teması ile etkili olur.

Göz hastalıklarında ozon tedavisi;Yaşa bağlı dolaşım bozuklukları gözü de etkilemektedir. Gözde retina adı verilen görme merkezindeki ve optik sinirdeki harabiyetler çeşitli derecelerde görme bozukluğu oluşturmaktadır. Yapılan klinik çalışmalarda, ozon tedavi sonrası 6-8 ay içerisinde görmede iyileşmeler kaydedilmiştir. Tedavinin devam ettirilmesi halinde görme performansında artış gözlenmiş veya daha kötüye gidiş durdurulmakta olduğu saptanmıştır.

Mide - Bağırsak hastalıkları; Gastroduedonal ülser , kolit gibi bağırsak iltihaplarında ve diğer iltihaplı bağırsak hastalıklarında ( crohn , ülseratif kolit vs… ) yapılan bölgesel uygulamanın çok yararlı olduğu kanıtlanmıştır.

Kadın hastalıklarında;Tedaviye dirençli alt genital enfeksiyonlarda bakteri, mantar, virüs öldürücü etkisi ve hormanal durumu düzenleyici rolüyle etkili olur.

Nörolojik hastalıklarda; Multiple skleroz, alzheimer, parkinson gibi gibi nörolojik hastalıklar ile myotoni, muskuler distrofi veya spastik çocuklarda kas-sinir hastalıklarında başarılı sonuçlar alınabilmektedir.

Sağlıklı yaşlanmayı ve genç kalmayı sağlamak amacıyla; “Anti-Aging”bir başka değişle “geriye yaşlanma”bu yöntemin hedefi uzun yıllar gençliğinizi korumak ve dinç kalmayı sağlamak. Bu amaçla yapılması gereken çok şey var elbette. İşte bunlardan biri de “ozonterapi”ozon sayesinde oksijenin dokular tarafından daha iyi kullanımı sağlanır, bağışıklık sistemi harekete geçirilir. Bunu takiben vücudun kendi antioksidanları ve serbest radikallere karşı savaşan diğer hücreleri de aktive olurlar. Hücreler tıpkı insanlar gibi solurlar. Bunun için hücre seviyesindeki ortamda oksijen moleküllerinin bulunması şarttır. Yaşlanma nedeniyle uzun süredir yeterince oksijenlenmeyen hücreler ozon tedavisinden sonra artık fonksiyonlarını daha yüksek oranda gerçekleştirebilmektedirler. Fizik kapasitede azalma, yürüme güçlüğü ve baş dönmesi gibi belirtiler ile kendini gösteren beyindeki dolaşım bozukluklarındaolumlu etkileri mevcuttur. Ozon uygulanan kişilerde yaşlanmayı önleyici etkilerin yanı sıra yaşam kalitesinin önemli düzeyde arttığı bilinmektedir.

Kronik Yorgunluk Sendromunda Ozon Tedavisi; Çağımızın hastalıklarından biri kronik yorgunluk sendromudur. Bu hastalıkla kişiler yorgunluk gerektirecek bir iş yapmadığı halde kendini yorgun hissetmektedir. Hatta o gün hiç hareket etmediği halde sanki tonlarca yük taşımış gibi kendini bitkin hissederler ve kesinlikle kıpırdayacak güçleri bile kalmamıştır. ır. Tedavisi oldukça güçtür. Kronik Yorgunluk Sendromunda ozon önemli düzenlemeler sağlayabilmekte ve hücre seviyesinden başlayarak vücutta hastalığın yol açtığı kötü etkileri anlamlı düzeyde silebilmektedir.

Stresle Mücadelede Ozon Terapi; Günlük yaşam mücadelesi, iş yoğunluğu, mesleki sıkıntılar, endüstriyel olarak hazırlanan gıda ürünleri, çevre kirliliği, nikotin, alkol, kahve, manyetik kirlenmeler, yanlış yaşam biçimi ve hatalı beslenme, hareketsizlik, hastalık ve enfeksiyonların her biri yaşamımızda başlı başına bir stres nedeni oluşturur. Hastalıkların ve enfeksiyonların tedavisinde etkili olurken, kirlilik ve vücudumuzda biriken toksinlerin atılmasını sağlar. Ayrıca stres hormonu olarak adlandırılan adrenalini vücut da yakarak stresimizi azaltır.

Zeka ve Ozon Tedavisi; Birçok sebeple akciğerlerimizden kana geçen oksijen az olabilir ya da beyne giden kan akımı yetersiz olabilir. İşte bu durumlarda oksijen (ozon) tedavisi çok önemlidir. Kanın direkt oksijenlenmesini artıran ozon tedavisi en ideal ve doğal yoldur. Batı’da özellikle Almanya’da işadamları ve sporcular yoğun bir şekilde ozon tedavisi almaktadırlar. Sınava hazırlanan öğrencilerde kullanılan ozon konsantrasyonu ve belleği artırdığı, hafızayı güçlendirdiği gözlemlenmiştir. Oksijeni aynı zamanda “serbest radikal” denilen elektronlarını kaybetmiş zararlı maddelerin ortaya çıkmasına neden oluyor. Serbest radikaller bulundukları dokularla birleşerek onları fonksiyonlarını yapamaz hale getiriyor. Bu etki 30 yaşında başlıyor 40’lı yaşlarda artarak ilerliyor ve 50’li yaşlardan itibaren dramatik bir şekilde çoğalarak fark edilen bir yaşlanmaya ve pek çok hastalığın ortaya çıkmasına neden oluyor. Güçlü anti-oksidan sisteme sahip olmak oksijene dayalı bir yaşam için en temek gereksinimdir. Tek hücreli organizmalar bile eğer serbest radikallere karşı savunma mekanizması geliştirmemiş olsalardı hayatta kalamazlardı. Oksijenle yaşayan her organizma bu tehlikeyi etkisizleştirecek sistemlere sahiptir. Serbest radikallerin beyin işlevlerini yavaşlatıcı etkisi en iyi ozon tedavisi ile giderilebilir.

Dişi hekimliğinde; diş çürüklerini önlemede ve yeni başlamış çürüklerde tedavi amaçlı olarak kullanılmaktadır.

Cinsel Fonksiyonların Düzenlenmesinde; Ozon terapi alanlarda cinsel fonksiyonlarda artış gözlenmiştir. Özellikle stres ve de diyabet hastalarını erken dönemde görülen cinsel sorunlarının giderilmesinde oldukça etkili bir yöntemdir.

Ani işitme kayıplarında ve kulak çınlamalarındaozonterapi sayesinde umut verici gelişmeler vardır.

Diyaliz hastalarının ozonlanmış kan ile tedavisinde umut verici gelişmeler vardır. Ani böbrek yetmezliğinde ozon hayat kurtarıcı bir rol alır.

Solunum sisteminde ; astım, bronşit, KOAH ve pnomonide ozon başarıyla uygulanmaktadır.

Otoimmün hastalıklarda ; Romatoid artritte, vaskülitlerde, multipl sklerozda , Sistemik Lupus Eritamatözis ‘te kullanılmaktadır.

Yaşlılarda ; demansta, genel fiziksel ve mental düşkünlükte, yürüme güçlüğünde(denge problemlerinde),baş dönmesi veya vertigoda ayrıca yaşlı hastalarda iyilik hali ve yaşam kalitesini arttırmada , yaşa bağlı gelişen retina dejenerasyonu ve optik sinir atrofilerinde, kronik yaşlılık hastalıklarında , osteoporozda kullanılabilir.

OZON VE AĞRI

Ozon terapi bugün bir çok amaç ile kullanılmaktadır . Ağrı hastalarında da başarıyla uygulanmaktadır. Dizkireçlenmelerinde , artroz dediğimiz yaşlılığa bağlı eklemlerimizde yıpranma oluşması sonrası oluşan eklem sertliği, ağrılar, şişmeler, eklemlerden seslerin gelmesi artık eklemlerimizi hareket ettirmekten bile korkar hale geldiğimiz durumlarda, diz çevresine ve de diz ekleminin içersine kez ozon gazı verilmektedir. Bu şekilde kendilerine hayatı çekilmez hale getiren ağrılarında kurtulmaktadırlar.
Bazen bu diz kireçlenmeleri o hale gelir ki artık hiçbir ilaç tesir etmez ve diz protezi tek çare gibi görülebilir. Eğer hastalar ameliyat olmak istemezler ya da ameliyat olmaları ileri yaşlarından dolayı sakıncalı ise nöralterapiyle birlikte uygulanan diz içi ozon uygulaması ile hastalar ağrılarından kurtulmaktadırlar. Aynı tedaviler omuz ve kalça kireçlenmelerinde de geçerlidir.
Ozonu kullandığımız diğer bir ağrılı hastalık fibromylajilerdir. Her tarafı ağrıyan, ağrıdan uyuyamayan, sabah yorgun kalkan ve muayenesinde halk tabiri ile yumuşak doku romatizması tesbit ettiğimiz hastalıklarda kanın ozonlanmasının ağrıları giderici etkisi bu gün kanıtlanmıştır. Ayrıca uzun sürmekle birlikte eklem romatizmasında ağrılı küçük eklemlere uygulanan ozon terapi çok iyi sonuçlar vermektedir.

Gerek şeker hastalarında gerekse başka nedenler ile bir hastada nöropatikağrı gelişmiş ise ozonterapi fevkalade iyi sonuç vermekte hastalar yangısal ağrılarından büyük ölçüde kurtulmaktadırlar. Biliyorsunuz nöropatik ağrılar daha çok yanma batma elektrik çarpması gibi şikayetler ile doktora başvururlar. Karıncalanma ve uyuşmalar daima vardır. Bu rahatsızlıkta örneğin normalde ağrı oluşturmayan soğuk bunlarda ağrı oluşturur yada hafif bir ağrılı uyaran bunlarda abartılı deşarjlara neden olarak, hastayı bunaltır yani olmadık şeyler bu hastalarda ağrı oluşturur. Bu hastalarda kanın ozonlanmasıyla ağrı azalmaktadır.

Migren hastaları , kanser hastaları, Alzheimer ve Parkinson hastalarında, kemik erimesine bağlı ağrılar ve daha bir çok hastalıkta görülen Ağrıların tedavilerinde ozonterapi yan etkisi olmayan çok başarılı tedavi seçeneklerinden biridir.




Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ozon Terapi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.İlker SOLMAZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.İlker SOLMAZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlker SOLMAZ Fotoğraf
Dr.İlker SOLMAZ
Ankara
Doktor "Anestezi ve Reanimasyon"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi131 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.İlker SOLMAZ'ın Yazıları
► Ozon Tedavi Nedir. Ortopedide Ozon Tedavisi Op.Dr.Ahmet Ümit SABANCI
► Ozon Tedavisi Dr.Mehmet PORTAKAL
► Ozon Sauna Dr.Mustafa KÖSEAHMETOĞLU
► Hayata Destek Ozon Dr.Mustafa KÖSEAHMETOĞLU
► Ozon Tedavisinin Tıptaki Yeri Dr.Levent KARAFAKI
► Kayropraktik Terapi Fzt.Vedat ÜLKER
► Manuel Terapi Fzt.Deniz İŞÇİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ozon Terapi' başlığıyla benzeşen toplam 77 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Proloterapi Tedavisi ve Tedavi Sonrası ÇOK OKUNUYOR Aralık 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:05
Top