2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Omega 3 Neden Önemlidir
MAKALE #5857 © Yazan Dyt.Nilgün AYDIN | Yayın Ekim 2010 | 5,840 Okuyucu
OMEGA 3 NEDEN ÖNEMLİDİR?

Omega - 3 yağ asitleri “elzem” yani temel yağ asitleri olarak bilinir. Vücudunuzda üretilmediği için mutlaka besinlerden almanız gerekir. Pek çok formu bulunan bu yağ asitlerinin anahtar görev yapanları EPA ( Eicosapantaenoik asit) ve DHA’dır (Docosahexaenoik asit). Elzem olan bu yağ asitlerinin yeterli miktarda alınamaması başta kardiyovasküler bozukluklar olmak üzere birçok hastalığı beraberinde getirecektir.
·Mümkünse çok balık, özellikle de kendisi yağlı olan balık tüketin. ( ızgara, buharda, kağıtta, fırında pişirin )

·Her gün Omega 3 balık yağı hapı için.
·Keten tohumunu vücut susam gibi bütün olan şeklinde kullanamıyor. Aynen bağırsaklardan atılıyor. Bu yüzden elektrikli kahve değirmeninde keten tohumunu ( baharatçılarda, aktarlarda var ) çekin. Un haline getirin ve günde 2 yemek kaşığı kadar tüketin. Kalanını mutlaka bir kavanoza koyup, ağzını sıkıca kapatıp, buzdolabında saklayın. Keten tohumu ununu yoğurda vb. yiyeceklere karıştırabilirsiniz. Hatta kaşıkla direkt ağzınıza da atabilirsiniz. Tadı çok güzeldir.
·Ceviz ( her gün 40-50 gram gibi 5-7 adet ) yiyiniz. Sürekli buzdolabında ağzı kapalı saklayın. Ayrıca badem ve fındıkta da omega 3 vardır.
·Kabuklu deniz ürünlerinde,
·Konserve teneke sardalyada,
·Albacore ton balığında ( konserve ),
·Somon balığında ( her türlüsü, konservesi de dahil )
·Kanola sıvı yağında,
·Soya fasulyesinde (çorba yapın; kuru fasulye gibi pişirin, salatasını yapın)
·wheat germ denen buğdayın en orta göbeğindeki yağlı kısımda Omega 3 vardır.
·Kivide, Semizotunda, tatlı patates, marul, lahana, brokoli ve diğer yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.
·Ayrıca şişede hap olarak da satılır OMEGA 3, balık yağı hapları,bunlardan faydalanabilmek için az az zeytinyağı da tüketmeniz gerekir. Ekmek kızartın; sarımsak dilimini kesin, ekmeğe sürün; üstüne sızma zeytinyağı gezdirin ve karabiber ekin! Ayrıca Riviera zeytinyağı sızma zeytinyağı değildir. Rafine ve Natürel zeytinyağlarının belli oran*larda ( % 10-20 Natürel, % 90-80 Rafine karışımından) karıştırılması ile elde edilir. Seçiminiz sızma zeytinyağı olsun.
Rejim yapanlarda, omega 3 den yetersiz beslenenlerde depresyon görüldüğü son araştırmalarla kanıtlanmıştır. Balık tüketimi az olan ülkelerde depresyonda artış, olduğu göstermiştir. Çok balık tüketilen ülkelerde depresyon hastalarının sayısı da çok düşük bulunmuştur. ( Japonya, Kore, Tayvan ) Balık yağında da omega 3 vardır. Omega 3 yağlı asitleri antidepresyon ilacı gibi etki göstermektedir; antidepresyon ilaçlarının etkilerini de arttırmaktadır. Somon balığı, ceviz, keten tohumu, keten tohumu yağı ve kanola yağında omega 3 yüksektir. Zeytin ve zeytinyağı omega 3 aktivitesini arttırmaktadır. Amerikan Kalp Enstitüsü haftada en az 2 defa Omega 3 ce zengin bir balık yenmesini tavsiye etmektedir.
Omega 3 = balık yağı haplarını haftada en az 2-3 defa için. Günde 125-150 gram ızgara veya teflonda pişmiş eti yağlıca balık ve çok fazla karışık sebze yiyin. Bu kalp hastalıklarını, felci önler, beyni korur, tansiyonu normalleştirir, düşürür ve 50 yas üstündekilerde hafızayı güçlendirir. Beyin performansını ve hafızası sağlığı için şarttır. Yüksek tansiyonu düşürür, yüksek kolesterolü düşürür, yüksek trigliseriti düşürür, kötü LDL kolesterolü düşürür, damarlardaki plakaları sertleşmeleri tıkanmaları azaltır, diyabet belirleyici faktörleri düşürür, obezlerde rejim ve egzersizle birlikte kullanılınca kilo vermeyi kolaylaştırır, romatoid artirt eklemlerdeki problemleri giderir, vücutta kalsiyum miktarının yükselmesine sebep olur ve osteoporozu önler, hamilede yüksek tansiyonu engeller, hamilede bebek zekasını beynini geliştirir, hamilede depresyonu önler, depresyon ve manik depresyona iyidir, karaciğer hasarını önler, insülin direncini önler, yanıklarda, cilt bozukluklarında, saç dökülmelerinde, astımda, yeme bozukluklarında, gözün yaşlanmasını azaltır yavaşlatır, gözde makuler dejenerasyonda, regli ağrılarında, bağırsak, göğüs ve prostat kanserlerini önlemekte, psikiyatrik rahatsızlıklarda, kolesterol ilaçları içenlerde daha çok kolesterol düşmesine sebeptir, alzheimerda kullanılmaktadır. Bilimsel ve tıbbi tavsiye günde 500 - 900 mg dan fazla olan omega 3 yani balık yağı kapsülleri iyidir. Kullanın.
Dyt. Nilgün AYDIN
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Omega 3 Neden Önemlidir" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nilgün AYDIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nilgün AYDIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nilgün AYDIN Fotoğraf
Dyt.Nilgün AYDIN
Adana (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nilgün AYDIN'ın Makaleleri
► Omega-3 Dyt.Sevi ÖNOL
► Omega-3 Yağ Asitleri Dyt.Öznur ALAZOĞLU
► Yeni Bir Yağ Asidi.. Omega 7 Dyt.Ece ALTINEL
► Yedi Temel Omega Diyeti Dyt.Deniz BERKSOY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Omega 3 Neden Önemlidir' başlığıyla benzeşen toplam 39 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Dukan Diyeti Mayıs 2011
► 1 – 3 Yaş Çocukların Beslenmesi ÇOK OKUNUYOR Ocak 2011
► Anne Sütü ve Önemi Ocak 2011
► Gastrit İçin Beslenme PDF Ocak 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:03
Top