2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Posa Tüketiminin Önemi : Meyve ve Sebzeler ile Bol Posa Tüketin
MAKALE #5868 © Yazan Uzm.Dyt.Deniz BERKSOY | Yayın Kasım 2010 | 9,041 Okuyucu
POSA TÜKETİMİNİN ÖNEMİ

Sağlıklı beslenmenin anahtarı posanın diyetimizde bol miktarlarda bulundurulmasıdır. Özellikle sebze ve meyveler, kurubaklagillerin bol tüketilmesi ile yaşlanma oranları düşer. Günlük ne kadar posa gereklidir?? Yapılan çalışmalarda 25-30 gr diyet posası sağlık için yeterlidir. Diyet posasının enerjisi düşük olduğu için ve su çekici özelliğinden dolayı midenin geç boşalmasını sağlayarak doygunluk hissi verir. Diyet posasının özellikle kolon ve rektum kanserinden korunmada etkili olduğu yapılan çalışmalarda bulunmuştur. Amerika’da yapılan bir çalışmada posa alımının günlük 10 -13 gr. artırılması ile kolon-rektum kanserinin %31 oranında azaltılabileceği bulunmuştur. Posa içeriği yüksek tahıl ve kurubaklagilleri çok tüketen toplumlarda kalp hastalıklarından ölümlerin düşük olduğu saptanmıştır. Diyette yüksek posanın yer almasıyla serum kolesterolünde % 5 oranında düşüşler gözlenmektedir. Diyet posasının olumlu etkilerine rağmen diyetimizde son yüzyıllarda düşük posalı yiyeceklerin tüketimi daha çok artmıştır. Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için özelikle yüksek posalı besinleri tercih etmeliyiz:

Düşük Posalı Yiyecekler
Şekerli kahvaltılık tahıllar, Cornflakes
Pirinç
Beyaz ekmek, beyaz un
Kremalı bisküviler, beyaz un içeren bisküviler
Beyaz undan yapılmış makarna, spagetti, lazanya
Haşlanmış patates
Soyulmuş meyveler
Gevrekler, tatlılar, şekerlemeler, çikolata

Yüksek Posalı Yiyecekler
Rafine edilmemiş kahvaltılık tahıllar, kahverengi pirinç
Tam un ve tam undan yapılmış ekmek, kepek, çavdar, yulaf ekmeği
Kepekli krakerler, kepekli bisküviler, kepekli galeta
Tam undan yapılmış makarna, spagetti, lazanya
Sebzeler, özellikle fasulye, bezelye, mısır, mercimek ve kurubaklagiller
Tüm meyveler, taze soyulmamış konserve edilmiş, dondurulmuş meyveler
Kuruyemişler (belli ölçülerde)

DİYET POSASI VE DİYABET

Posa içeriği yüksek tahıl ve kurubaklagilleri çok tüketen toplumlarda Tip 2 (insüline bağımlı olmayan) diyabet sıklığı düşüktür. Özellikle yulaf ürünlerinin kan şekerinin denetiminde yarar sağlamaktadır. Yapılan araştırmalar ve gözlemler, diyetin besin değeri yönünden yeterliliği düşünülürken posa içeriğinin de ihmal edilmemesi gerektiğine dikkat çekmektedir. Toplumlar ekonomik yönden geliştikçe, daha çok saflaştırılmış besinleri, örneğin, sebze ve meyve yerine meyve suları, tam tahıllı besinler yerine şeker ve kepeği alınmış un ve pirinç, kurubaklagiller yerine fazla et tüketmektedirler. Bu sebeple günlük diyete yeterince kurubaklagil eklenmesi, tahıl ürünlerinin fazla saflaştırılmaması doğru olur. Beyaz ekmek yerine yulaf, çavdar ve tam buğday unundan yapılan ekmek, pirinç yerine bulgur, bol sebze ve meyve tüketilmesi önemlidir.

BOL BOL MEYVE VE SEBZE TÜKETİN

Yağ oranı ve kalori değeri düşük, besin değeri yüksek sebze ve meyveler ile hastalıklardan ve kanserden korunun. Meyve ve sebzenin bol tüketimi ile bol bol vitamin, karoten, flavonoid ve antioksidan almış oluruz. Yapılan araştırmalar ile sebze ve meyveden zengin diyetlerin kanseri önlediği tespit edilmiştir. Bol lif içerikleri ile hem doygunluk verici özellikleri hem de antioksidan özellikleri artmaktadır. Ayrıca bol sebze, meyve tüketimi anti-aging etkileri ile erken yaşlanmayı önlemektedir. Sarı, turuncu, kırmızı sebze ve meyveleri dolabınızdan eksik etmemeliyiz. Ara öğünlerde atıştırmalık olarak tüketmek için havuç, salatalık, kereviz, biber ve turp gibi sebzeleri, elma, üzüm, incir ve turunçgilleri dolapta hazır bulundurabilirsiniz. Sebzelerin bir porsiyonu ortalama 25-40 kalori, meyvelerin bir porsiyonu ortalama 35-70 kalori arasındadır. Günde ortalama 5-6 porsiyon sebze ve meyve tüketmeliyiz. Bu porsiyonlardan 2 porsiyonun turunçgillerden tercih edilmesi, özellikle kış aylarında bağışıklık sistemimizin güçlenmesi açısından önemlidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Posa Tüketiminin Önemi : Meyve ve Sebzeler ile Bol Posa Tüketin" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Deniz BERKSOY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Deniz BERKSOY'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Deniz BERKSOY Fotoğraf
Uzm.Dyt.Deniz BERKSOY
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi59 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Deniz BERKSOY'un Makaleleri
► Lif (Posa) Nedir ? Dyt.Deniz ŞAFAK
► Posa ve Sağlığımız Dyt.Gökmen GÖK
► Diyabet ve Posa İlişkisi Dyt.Duygu BİLGİN
► Posa ile Gelen Sağlık Dyt.Reyhan YÖRÜMEZ
► Beslenmede Su Tüketiminin Önemi Dyt.Güler ENGİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Posa Tüketiminin Önemi : Meyve ve Sebzeler ile Bol Posa Tüketin' başlığıyla benzeşen toplam 59 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Beynin İlacı: Besin Aralık 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:05
Top