2007'den Bugüne 92,258 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hamilelikte Güzel ve Çekici Hissetmeme
MAKALE #5873 © Yazan Psk.Serap DUYGULU | Yayın Kasım 2010 | 6,287 Okuyucu
HAMİLEYİM AMA GÜZEL DEĞİLİM/ÇEKİCİ DEĞİLİM.

Bir çocuk sahibi olmak hemen hemen bütün evli çiftlerin hayalidir.Sağlıklı bir çocuk beraberliği taçlandıran muhteşem bir duygudur.Bu duyguyu yaşamak muhteşemdir ama işin yükünü de kadınlar çeker.Babalar olaya çok sonra katılırlar.Tüm hamilelik boyunca baba, genlerini taşıyan bir bebeği heyecanla beklemenin dışında çocuk sahibi olma konusunda aktif olarak hiçbir şey yapamadan sürecin bitmesini bekler ve sadece izleyici konumundadır.

Heyecan ve istek konusunda belki hem anne hem de baba adayı olarak ortak pek çok duyguyu paylaşsalar da olayın stresli tarafı anne adayını çok zorlar ve yorar.Hamilelik sanıldığı kadar kolay bir dönem değildir ve anne adayına geri planda yaşattıklarıyla beraber ağır duygusal travmalara bile yol açabilir.

Hamilelik getirdiği pek çok değişimle birlikte bir kadına en çok güzelliğini kaybettiği korkusunu yaşatır ki,bu duygu bebek heyecanını bile gölgede bırakabilir.Oysa bunların hepsi döneme özgü özellikler olup aslında sebebi de yoğun hormonal değişimlerdir.

Hamilelikle Beraber Hormonal Değişim

Hamilelik demek doğrudan hormonları ilgilendiren ve hormonların sorumlu olduğu bir dizi değişim demek.Vücudunuz hamilelik süresince bebeği beslemek ve koruyup sağlıklı olarak doğana kadar gelişimine destek olmak amacıyla pek çok hormon üretmeye başlar.Bu hormonların en bilinenleri östrojen ve progesteron’dur.Daha önce alışık olmadığınız biçimde yoğun hormon salınımıyla karşılaşan bedeniniz sarsılabilir ve her ne kadar istenerek de olsa bebeğe karşı bir tepki oluşabilir.Özellikle ilk üç ayda karşılaşılan mide bulantıları ve keyifsizliğin sebebi de bu aşırı hormonal aktivitelerdir.Bunlar sıkıntılı dönemlerdir ama geçicidir.Durumu böyle görmek belki olayı daha rahat kabullenmenizi sağlayabilir.

Hamilelikte Fiziksel Değişim

Hamileliğin en sıkıntılı taraflarından biri de bu fiziksel değişimlerdir.Kadınlar ilk üç ayın bulantılı ve sıkıntılı dönemlerini atlattıktan sonra olayın fiziki kısmına takılırlar.Görüntüye bakıldığında anne adayı giderek tombullaşmaktadır.Üstelik
  • doğumdan sonra alınan kilolar verilecek mi,
  • vücudu sarkacak mı,
  • çatlaklar düzelecek mi,
  • eşi eskisi gibi onu beğenecek mi gibi bir çok soruyla mücadele eden anne adayı bu dönemde kendini yorgun ve sinirli hissedebilir.

Genellikle doğumdan kısa süre sonra özellikle bebeğini anne sütüyle emziren anneler doğum öncesi kilolarına kolaylıkla kavuşabilmektedirler.Ancak kabul etmek gerekir ki hamilelik yeni bir can oluşturmaktır.Bu da bir mucizedir. Bedeniniz bu mucizeyi gerçekleştirmek amacıyla son derece mükemmel düzenlenmiştir.Öncelikli düşünce ve amaç sağlıklı bir şekilde bu süreci tamamlamak olmalıdır.

Hamilelikte Psikolojik Değişim

Hem anne adayını hem de çevresindeki yakın aile bireylerini en çok zorlayan süreç budur.Hamilelikle beraber değişen bedeni,hormonal faaliyetleri ve uzun süren beklentiler içinde yaşanan kaygılar anne adayındaki en zorlu dönemi işaret eder.Hamilelikte görünen değişim fizikidir ama asıl değişim kadının psikolojisinde olur.Psikoloji maalesef gözle görülen bir şey değildir ancak yaşattıkları bakımından görünür sonuçları vardır.Özellikle hamile bir kadının en büyük endişesi hamileliğin bedeninde oluşturduğu fiziksel değişikliğin eşi tarafından olumsuz değerlendirileceği kaygısıdır.Bu düşünce gerçekten de anne adayını ciddi olarak strese sokar.Kadın için belki de en önemli şey hamilelikle beraber çekiciliğini kaybetmek,çirkinleşmek ve eşinden eskisi gibi ilgi görememek korkusudur.

Üstelik hamilelik depresyondan,kaygı ve duygu durum bozukluklarına kadar gidebilen pek çok psikolojik sorunun ortaya çıktığı bir dönemdir.
Anne adayı özellikle,
· Aşırı yorgunluk,iç sıkıntısı,keyifsizlik
· Aşırı çökkünlük ve mutsuzluk,
· Sürekli ağlama hali ve duygusu,
· Her şeye alınganlık gösterme,
· Hiçbir şey yapmak istememe,
· Önceden zevk aldığı şeylere karşı ilgisizlik,
· Dikkat dağınıklığı,bir şeye odaklanamama,
· Karamsarlık,umutsuzluk,
· Öfke ve sinirlilik hali içindeyse öncelikle düşünülmesi gereken hamilelik depresyonu olmalıdır.Özellikle daha önceden bu tip bir sorun yaşamış kadınlarda hamilelik bu sorunun tekrar etmesine yol açabilir.

Hormonal faaliyetler bazı kadınları ciddi olarak etkileyebilir ve bu anne adayının psikolojik durumunu çok yakından ilgilendiriri.İnsan psikolojisi de doğrudan hormonlardan etkilenir.Bu tip belirtiler ve sıkıntılar varsa mutlaka dikkatle takip edilmelidir.

Baba Adayına Öneriler

Hamilelik görünüş itibarıyla annenin yaşadığı bir dönem gibi düşünülse de bu süreçte en büyük iş yine baba adayına düşmektedir.Anne adayının yaşadığı bu zorlu süreçte her koşulda ona destek olmak ve psikolojik olarak yanında olduğunu hissettirmek.Bilinmelidir ki bu tek taraflı bir hayat değildir.Doğacak bebek annenin karnında büyüyor olsa da onun dünyaya geliş sebebi baba olduğuna göre bu dönemi beraberce üstlenmek ve atlatmak gerekir.

Her ne kadar hamileliğin doğal süreci içinde kilo almak,bedensel olarak şekilsizleşmek beklenen gidişat içinde olsa da anne en çok bu bölüme takılıp kalır.Eşinin onu bu haliyle çirkin bulacağını,eskisi kadar onu beğenmeyeceğini düşünür.Hamilelik gerçekte bir kadının en hassas olduğu dönemdir.Bunu bilerek babalara bazı önerilerde bulunabiliriz.
  • Anne adayına şaka yollu bile olsa asla fiziksel durumu hakkında imalı sözler söylememek.
  • Gerçekten bu hamileliğin kendisi tarafından da heyecan ve istekle beklendiğini ifade etmek.
  • Gereken yerde gerekli ilgiyi göstermek ve burada dürüst davranmak, abartıya kaçmamak.
  • Bebekle ilgili planlara mutlaka katılmak.
  • Anne adayının yaşadığı endişeleri ciddiye almak.
  • Anne adayının duygularıyla ve düşünceleriyle alay etmemek.
Özellikle bazı ailelerde sık rastlanan bazı tavırlar vardır:’Herkes çocuk doğuruyor,sen de amma abarttın.’ şeklinde söylenen sözlerin sonrasında çok olumsuz şekilde size geri döneceğini hatırlayın.Elbette pek çok kadın yüzyıllardır hamile kalıp doğum yapmaktadır ama her kadının da kendine özgü bir yapısı olduğunu ve günümüzde ,iletişim olanaklarının gelişmesiyle beraber herkesin her gelişmeyi yakından takip ettiğini unutmayın.

Ne yapılabilir?

Aslında yapılacak şey son derece basittir.Durumu insan yaşamının doğal bir süreci olarak görmek ve ölüm kalım meselesi haline getirmemek.Hamilelik bir süreçtir ve elbette ki bu dönem içinde hem fiziksel hem de psikolojik olarak ciddi değişimler yaşanacaktır.Mümkünse bu dönemin sonunda elde edilecek muhteşem armağana odaklanmak da belki durumu kabullenmeyi kolaylaştıracak faktörler arasında gösterilebilir.Fiziksel olarak değişimin bir parçası olan kilo almak,sizin çirkinleştiğinizi göstermez.Hatta bu kilolar bazen sizi çok daha çekici kılmaktadır.Çünkü pek çok erkek kendi çocuğunu taşıyan bir anne adayını daha çekici bulduğunu ifade etmektedir.
Vücudunuzun yer yer deforme olacağı da doğrudur.Belki bazı sarkmalar ve çatlaklarla da karşılaşacaksınız ancak bunların hepsinin biraz dikkatle çözümleneceğini bilmelisiniz.Oysa bebek sahibi olmak için uğraşan yüzlerce, binlerce insanın gözünde de alınan kiloların ve bedendeki bozulmaların hiçbir önemi yoktur.Durumu biraz da bu gözle değerlendirmek yararlı olur.

Doğanın bir kadına verdiği en muhteşem hediye anne olmak ve bir can dünyaya getirmektir.Bir kadına yakışan en güzel şeyin hamilelik ve anne olmak olduğunun bilinciyle bundan daha inanılmaz bir güzellik olmadığını bilmek gerekir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hamilelikte Güzel ve Çekici Hissetmeme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Serap DUYGULU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Serap DUYGULU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Serap DUYGULU'nun Yazıları
► Hayata Güzel Bak Su Gibi Aziz Ol Psk.Dnş.Fahreddin GÜRBÜZ
► Hamilelikte Psikolojik İyi Oluş Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL
► Hamilelikte Olumsuz Durumlar Psk.Serap DUYGULU
► Hamilelikte Doğum Fobisi Psk.Serap DUYGULU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Hamilelikte Güzel ve Çekici Hissetmeme' başlığıyla benzeşen toplam 56 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Baba Çocuk İlişkisi Kasım 2016
► Alınganlık Kasım 2016
► Kıskançlık Kasım 2016
► Yılbaşı ve Çocuklar Kasım 2016
◊ Dizi Dizi Hayatlar Ekim 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:24
Top