2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kurban Bayramında Sağlıklı Beslenme
MAKALE #5897 © Yazan Dyt.Rabia YILDIZ | Yayın Kasım 2010 | 3,687 Okuyucu
KURBAN BAYRAMINDA SAĞLIKLI BESLENME

İş, okul ve günlük hayat mücadelesi derken az-çok düzene soktuğumuz hayatımızda; bayramların ve tatillerin bu düzene negatif etkisi hep olmuştur. Kurban bayramının var olan düzenimize negatif etki edecek en büyük kısmı ise beslenme düzenimizdir. Tatil mantığıyla geç uyanışlar, bayram-kurban kesme telaşı ve ziyaretler derken; öğün düzenimiz, saatlerimiz ve besinlerimiz değişir. Beslenme düzenimizde oluşan değişikliklere karşı uygun tedbirler almadığımız takdirde hazımsızlık, bulantı, kabızlık, mide ağrısı, reflü, kalp çarpıntısı ve yüksek tansiyon gibi bir takım sağlık sıkıntıları yaşabiliriz. Bu yüzden bayramda sağlıklı beslenme konusunu ihmal etmemeli, düzenimizi tamamıyla bozmamalıyız. Kurban bayramında şu hususlara dikkat etmeyi unutmayınız:
  • Kurbanlığınızı satın almadan önce, veteriner kontrolünden geçtiğinden emin olun.
  • Kurbanlığın sakatat kısımlarını tüketmemeye çalışın. Özellikle 40 yaş üstü ve kronik hastalığı olanlar asla sakatat tüketmemelidir.
  • Kurban etini kesildikten hemen sonra tüketmemeye çalışın. Çünkü ette ilk 24 saat boyunca ölüm katılığı dediğimiz durum mevcuttur. Hem sindirimi, hem de pişmesi daha zor olur.
  • Et ve et ürünleri, proteinden zengin oldukları için çabuk bozulma riski içindedir. Bu nedenle etleri mümkün olduğunca dışarıda bekletmemek gerekir. Buzdolabı poşetine koyarak muhafaza edeceğimiz etleri buzdolabında maksimum 3 gün, buzlukta -2 derecede maksimum 7 gün, derin dondurucuda -32 derecede maksimum 3 ay saklayabiliriz. Donmuş etleri buzdolabında çözdürdükten sonra pişirme işlemine tabi tutun. Açık havada veya kalorifer üstünde çözünen ette bakteri çoğalması ve besin zehirlenmesi yaşanacaktır. Çözünmüş eti tekrar asla dondurmayın.
  • Etlerin hazırlanması sırasında, görünür yağları ayırın. Etin içindeki görünmeyen yağ, ısıyla birlikte eriyerek zaten vücudumuza alınmış olacaktır. Pişirdiğiniz etli sebze ve etli kurubaklagil yemeklerine ekstra yağ koymayın.
  • Etleri pişirirken, doğru pişirme yöntemleri kullanın. Kızartma ve kavurma yöntemleri; hem yağlı olacaktır, hem de pişmeme riski taşıyacaktır. Bunun yerine ızgara, haşlama veya fırında pişirme yöntemlerini kullanın. Izgara yaparken, etlerin ateşten 15 cm uzakta olmasına dikkat edin. Etleri hiç bir zaman çok yüksek ısıda pişirmeyin. Bu durumda etin sadece dış kısmı pişeceğinden besin zehirlenmesi riski artacaktır.
  • Öğünlerimizde et tüketirken, aynı zamanda diğer besin gruplarına da mutlaka yer verin. Sebze veya kurubaklagiller, yoğurt grubu, salatalar ve ekmek grubu sofrada mutlaka yer almalıdır.
  • Et tüketiminde aşırıya kaçınılmamalıdır. Bayram boyunca günlük 1 öğün, 2-4 köfte büyüklüğü kadar etten fazla tüketmek uygun olmayacaktır.
  • Bayram sabahlarına 1-2 bardak su ve hafif bir kahvaltı ile başlayın. Sabah bayram namazına gidenler ve kurban kesme telaşı olanlar, kahvaltı yapmayı ihmal edebildiği için; en azından yanlarına 1 kutu süt veya 1 ufak sandviç almayı ihmal etmemelidir.
  • Her zaman olduğu gibi az az, sık sık beslenmeye dikkat edin. 2,5-3 saat arayla hep bir şeyler yemeye gayret edin.
  • Ana öğünlerde aşırı besin tüketmemeye gayret edin. Bir öğünde fazlaca yediğinizi düşünüyorsanız, bir sonraki öğünde olması gerekenden daha az yiyerek, denge kurmaya çalışın.
  • Koyu çay, her türlü kahve ve asitli içeceklerden sakının. İçecek olarak su, ayran, açık çay, ıhlamur, rezene gibi doğal zararsız bitki çaylarını tercih edin. Bu çaylar sindirime de yardımcı olacaktır.
  • Bayramlarda ikram edilen çikolata ve şekerlemelerden mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın. Hakkınızı tatlıdan yana kullanacağınızı düşünün.
  • Bayramda ziyarete gideceğiniz her yerde tatlı servisini kabul etmeyin. Günlük 1 ara öğününüzü tatlı olarak kabul edeceğinizi düşünebilirsiniz. Tatlıyı seçebilme şansınız olursa, şerbetli tatlılar değil de sütlü-meyveli tatlıları tercih edin.
  • Ziyarete gideceğiniz yakın yerlere yürüyerek ulaşmayı hedefleyin, bayram süresince her gün ortalama yarım saat yürüyeme çalışın.
sorular-cevaplar:
soru-1: beş aylık hamileyim. Gebelikte tonbalığı tüketmek zararlı mı? Civa içerdiği için zararlı diyorlar ama tonbalığını da sevdiğim için ve bebeğin zeka gelişimi için yemek istiyorum ama bunu duyunca tedirgin oldum, yardımcı olursanız sevinirim, şimdiden teşekkür ederim, kolay gelsin.

cevap: gebeliğiniz boyunca ve esasen her zaman, konserve balık tüketimini önermiyoruz. özellikle alüminyum kalıntıları, vücudunuza geçerek bebeğinize de zarar verecektir. şuan tam dönemi, haftada 1-2 kere kültür balığı olmayacak şekilde çupra,levrek,palamut yemeye çalışın. ayrıca açık denizde avlanan somon balığını büyük marketlerde bulabilirsiniz... balık yağı tüketimini, kendi gebeliğimde, doktorum son 3 ay uygun görmüştü... unutmayın, her zaman en doğalı, en sağlıklısıdır...


soru-2: Merhaba iyi günler, diyet uygulamadan sadece eliptik bisikletle zayıflayablir miyim? 1.56 boyunda, 61 kiloyum lütfen yardımcı olur musunuz? Ofiste çalıştığımdan dolayı sürekli hareketsizim, eliptik bisiketle günde kaç saat spor yapmam gerekır ve yanında uygulayabileceğim diyet listesi var mıdır? Yardımcı olursanız sevinirim, teşekkürler.

cevap: düşük tempoda uygularsanız, zayıflamanıza yardımcı olur...

soru-3:
2 haftalık hamileyim, bebeğimin sağlıklı gelişimi için nasıl beslenmeliyim ne tür gıdalardan kaçınmalıyım? teşekkür ederim.

cevap: tavsiyem her gün yada 2 günde 1 yumurta yiyin iyi pişmiş şekilde... bunun yanında günlük 2-3 ceviz tüketin. ayrıca tam mevsimi olduğu için, haftada 1-2 balık tüketin... şuan sinir sistemi gelişmekte, unutmayın... bu 3 besine dikkat !!!

soru-4: Merhabalar ben 28 yaşında, 1.58 boyundayım. 42 kilo ile hamile kaldım 52 kilo ile doğuma gittim. Doğumdan sonra bütün aldığım kilolar gitt. Bebeğim çok sık emiyor ve ben kilo almak istiyorum bunun için ne yapabilirim?

cevap: kilo almak kadar kolayı yok. önemli olan düzenli 2-3 saat arayla yemek. hacmi küçük ama kalorili beslenmek, posalı ve sıvı besinlerden sakının tavsiyem... iinatçı oursanız mideniz zamanla büyür ve kiloyu daha rahat alırsınız... tavsiyem, kemik ölçümü yaptırın ve gnde 1-2 kere osteocare kullanın... süt-yoğurt-peynire dikkat!!!

soru-5: Acaba multivitaminleri maksimum kaç ay kullanmalıyız ve kefir ayranı her gün içmemizin sakıncası var mı?

cevap:merhabalar. eğer sağlıklı ve dengeli besleniyorsanız, öğün atlamıyorsanız multivitamin kullanmanıza gerek yok. vitamin ve mineraller fazla alındıklarında vücutta istemediğimiz durumlara da yol açabilir. örneğin fazla kalsiyum alımı demir emilimini etkiler gibi. sadece çinko ve balık yağı kullanmanızı tavsiye ederim. eğer profesyonel spor yapmak gibi özel bir pozisyonunuz yoksa, takviyeye hiç gerek yok. kefir, süt ve yoğurt grubundadır, her gün içmek zarar oluşturmaz...


soru-6: 2 yıllık evliyim. Son 2 haftadır spor yapıyor ve yediklerime biraz daha dikkat ediyorum. Yaşım 28. geçen sene 58 kilo idim. Son bir yıl içinde kilo aldım ve son 2 hafta da dikkat etmeme rağmen sabah aç karnına tartıya çıktığımda 64'ü gördüm. Neden zayıflayamıyorum. Nerede hata yapıyorum?

cevap: sadece yedklerimize dikkat ederek kilo veremeyebiliriz. yediğmiz besnlerin türü, miiktarı, öğün sıklığımız da çok önemlidir. bunun yanında hergün dzenli yrüyüş yapmak gerekir. zor değil ama bilinçli yardım gerekiyor...

soru-7: Merhabalar ben 63 kilo 1,57 cm boyundayım, yani fazlalıklarım fazlaca var. Markette çalışıyorum sürekli ayaktayım düzensiz besleniyorum, bazen inatlaşıp yememeye çalıştıkça kilo aldığımı farkettim düzenli yeme olasılığım yok nasıl zayıflayabilirim?

cevap: kilo vermek zor değil, düzen kurmak zor olan bence... bu düşüncelerle asla kilo veremezsiniz. öncelikle hayatınızda bir düzen oluşturmanız gerekir. istediğiniz kiloya bir şekilde ulaşsanız bile, bu düzensizlikle tekrar kilo alırsınız önceden söyleyeyim... önemli olan alışkanlıklarınızı düzenlemektir. iş yaşamınızı değiştiremeyeceğinize göre, iş ile düzenli hayatı buluşturmamız lazım... düzenli bir uyku, su tüketimi, dzenli yürüyüş ve 2-3 saat arayla öğün yaparak hayatınız düzene girecektir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Neslihan AKTEPE
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Zeynep KULAKCI
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Elif BİLGİN BAŞ
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Gülsüm UYANIK SAYGIN
► Kurban Bayramında Beslenme Dyt.Simge ERDOĞAN
► Kurban Bayramında Doğru Beslenme Dyt.Reyhan ERİŞEN
► Kurban Bayramında Beslenme Düzeni Dyt.Şeyda Sıla BİLGİLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Kurban Bayramında Sağlıklı Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:21
Top