2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ergenlik ve Gestalt Terapi Yaklaşımı
MAKALE #59 © Yazan Psk.Sena TUNÇ | Yayın Temmuz 2007 | 9,176 Okuyucu
Ergenlik değişimdir, bu dönemde hem fiziksel hem de duygusal olarak hayatın bir daha hiçbir döneminde yaşanmayacak kadar hızlı değişimler olur. Ergenlik aynı zamanda hem büyümektir hem de (çok hazır olunmasa da) gelişmektir. Dolto (1988) ergenliği ikinci bir doğum olarak tanımlar ve ergenlerin yaşamın başlangıcında ki bebekler gibi kırılgan ve dayanıksız olabileceklerini belirtir. Bu dönemde keşfedilmeyi bekleyen çok şey vardır.
Ergenlik genel olarak bu dönemle ilgilenenler tarafından üç evrede incelenir;
1. ERKEN ERGENLİK DÖNEMİ ( 12-14 yaş ): Bu dönemin en belirgin özelliği, puberteyle beraber ortaya çıkan biyolojik değişikliklerin yarattığı baskıya karşı uyum ve başetme çabalarıdır.
2. ORTA ERGENLİK DÖNEMİ ( 15-18 yaş ): Olgunlaşma ve öğrenmenin etkisi ile uyum becerilerinin daha iyi kullanılmaya başlandığı bir dönemdir.
Cinsel kimlik gelişimi, anne ve babadan ayrışma süreci ve arkadaşlıkların çok önemli olması bu dönemde yoğunlaşır.
3. GEÇ ERGENLİK DÖNEMİ ( 18-20 yaş ): Baştan beri yaşanan duyguların, düşüncelerin, geliştirilen becerilerin, kurulan özdeşimlerin harmanlandığı bir dönemdir.
GESTALT YAKLAŞIMINA GÖRE ERGENLİK
Ergenin yaşadığı fiziksel ve duygusal değişimler ve bunların etkilediği değişen yaşantılar ve ihtiyaçlar kendiliğin yaniden düzenlenmesini getirir. Başka bir deyişle ergen; alışkanlıklarını, öğrenme tarzını, beğenilerini, tercihlerini, ilgi ve inançlarını, değer yargılarını sosyal rollerini ve özdeşimlerini yeniden düzenler.
Gestalt yaklaşımına göre ergenlik dönemi gelişimsel açıdan üç aşamada ele alınır. Bu dönemler birbirinden katı sınırlarla ayrılmış değildir, hepsi bir arada da yaşanabilir.
1-İÇE ALMA DÖNEMi olarak adlandırılan dönem çocukluktan çıkıp ergen olmakla-bir anlamda farklı olmayla- uğraşıldığı ve dışarıdan gelen verilerin içe alınmamaya çalışıldığı bir dönemdir. Ergen bir yandan çocuk kendiliğinden, bir yandan da ailesinden uzaklaşmaya, onlara ait özellikleri içine almamaya çalışır.
2-İÇSELLEŞTİRME DÖNEMİ: Ergen içsel ve dışsal olanı "ben" ve "ben olmayan" arasındaki farkları daha iyi görmeye, benimsediği ve uzaklaştığı şeyleri ayırt etmeye başlar. Bunları anne ve babasına kabul ettirmeye çalışır ve sık sık tartışmalar yaşar. Aynı zamanda bu dönemde aileden ayrışma yalnızlık ve izolasyon duygularına da yol açar.
3- BÜTÜNLEŞME DÖNEMİ: Bu dönemde ergen, çatışmalarını içinde bütünleştirmeyi ve "kendine özgü" olmayı öğrenir. Artık amacı daha öncesinde olduğu gibi aileden ve çevreden bağımsız olmak değil insanlar arası ilişkilerde kendine özgü olmaktır.

Gestalt, bireyi içinde var olduğu çevre ile beraber ele alır. Gestalt terapi yaklaşımına göre terapinin amacı; ergenin gelişim sürecinde yoluna devam etmesini sağlamaktır. Terapiye gelen ergen gelişim sürecinin bir yerinde tıkanıp kalmış durumdadır.

Gestalt terapisi süreç odaklı bir terapi olduğu için ergenin kendi süreçlerini fark etmelerine yardımcı olmak için etkili olacaktır. Bu yardımda üzerinde durulanlar ergenin güçlü bir kendilik hissi geliştirmesi, duygularını ifade edebilmesi, ihtiyaçlkarını fark etmesi ve bunların nasıl karşılanacağını görmesidir ( Temas, 2005 ).
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ergenlik ve Gestalt Terapi Yaklaşımı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Sena TUNÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Sena TUNÇ'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sena TUNÇ Fotoğraf
Psk.Sena TUNÇ
İstanbul
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Sena TUNÇ'un Makaleleri
► Ergenlik Dönemi ve Ailelerin Yaklaşımı Psk.Suzan AKSÜT OSMANAĞAOĞLU
► Şema Terapi Yaklaşımı Psk.Ebrar YENİCE KANIK
► Gestalt Oyun Terapisi Psk.Eyüp TUNAHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Ergenlik ve Gestalt Terapi Yaklaşımı' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bipolar Bozukluk Aralık 2008
► Otizm Aralık 2008
► Depresyon ve İntihar Mart 2008
► " Hayır " Diyebilmek Ekim 2007
► Bir Sistem Olarak Aile Eylül 2007
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:24
Top