2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yeni Yıla Kuvvetli Bir Bedenle Girin
MAKALE #5905 © Yazan Dyt.Berrin YİĞİT | Yayın Kasım 2010 | 4,187 Okuyucu
YENİ YILA KUVVETLİ BİR BEDENLE GİRİN

Bağışıklık sisteminin güçlü olması vücudu beslemek, güçlendirmek ve stresten uzak durmakla mümkündür. Sürekli çevresel ajanlarla savaş halinde olan metabolizmanın ne kadar fazla silahı olursa o kadar dirayetli olacaktır. Bu nedenle herkes hayata pozitif bakmalı, stres faktörlerini nötralize edebilmeli, spor yapmalı, mevsime, kişisel ihtiyaçlara yönelik yeterli ve dengeli beslenmelidir. Özetle sağlıklı ruh, beden ve zihinle kendinizi korumaya almalısınız.

Antioksidanlardan zengin beslenin. Hücresel ölüm veya hasara yol açabilecek, vücutta serbest halde dolaşan radikallere karşı vücudu koruyacak antioksidanlardan zengin beslenmek bağışıklık sistemini güçlendirecek, hem kronik hastalıklara karşı koruyacak hem de cilt sağlığı için fayda getirecektir. Bu antiokidanların başında C ve E vitamini ve beta-karoten gelmektedir. Anti-oksidanları içeren besinleri günlük beslenmemizde bol miktarda tüketmek gerekir. Meyvelerden turunçgiller adım altında limon türleri, portakal, greyfurt, çilek, kivi, kuşburnu,ahududu, sebzelerden dolmalık biber, enginar, brokoli, fasulye, maydanoz iyi C vitamini; bitkisel yağlar ve yağlı tohumlar ise zengin E vitamini kaynaklarıdır. Çalışmalar E vitamininin selenyum ile birlikte bağışıklık sisteminin fonksiyonunu artmasına yardımcı olduğunu göstermiştir burada anlaşılan besinlerin çok çeşitli ve renkli tüketmek gereğidir, çünkü sinerjik etkilerini bütün halde ve karışık kompozisyonda daha iyi göstermektedirler. Turuncu, kırmızı, yeşil sebze ve meyvelerde bol miktarda bulunan beta karoten de bağışıklık sistemi hücrelerinin sayısında önemli derecede artış sağlar. Beta karoten, vücutta A vitaminine çevrilerek dolaylı yarar da sağlar. A vitamini; karaciğer, brokoli, havuç, ıspanak, kabak, marul ve domateste bulunmaktadır.

Elzem yağ asitleri olan omega 3’den zengin beslenin. Vücudumuzda üretilemeyen ancak dışarıdan alınması elzem olan bazı yağ asitlerini vücudun düzenli olarak karşılaması çok önemlidir. Bu nedenle mutlaka balık tüketmeli, koyu yeşil yapraklı sebzeleri sofranızdan eksik etmemelisiniz. Hücre sağlığı için çok önemli olan omega 3 yediden yetmişe herkes için farklı miktarlarda gereklidir.

Prebiyotik ve probiyotiklere ağırlık verin
.Her ne kadar son yıllarda mutfaklara girmiş olsa da uzun yıllardır üzerinde çalışılan probiyotik ve prebiyotikler güçlü bağışıklık sisteminin olmazsa olmazlarındandır. Probiyotikler bağırsak florası için faydalı bakterileri artırıp, bağırsak sistemini destekleyerek hastalık yapan mikroorganizmaların üremesine engel olabilmektedir böylece hem sindirimi kolaylaştırırlar hem de bağırsaklarda üretilen vitaminlerin sentezinde rol alırlar.


Destek ürünleri kontrollü kullanın. Vücut toniği, bağışıklık sistemini güçlendirici olarak bilinen destek ürünleri doktorunuza danışarak kullanın. Bunlar arasında ekinezya, astragalus, multivitaminler sayılabilir eczanede reçetesiz de satılsa lütfen kendi kararınızla kullanmayın. Her ne kadar doğal da olsa bitkiler de istenmeyen tepkiler yaratabilir. Örneğin ekinezya özellikle doğu tıbbında çok eski tarihlerden bu yana soğuk algınlığı tedavisinde kullanılıyor olsa da uzu süreli kullanılması halinde vücudun buna alışması bağışıklık sisteminde gerektiğinde istenilen etkiyi gösterememeyle sonlanabilir. Bu nedenle doktor kontrolü ile kullanılması gerekir

Sıvı alımınızı artırın. Vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olacak bol su ve bitki çayı alımını kontrollü ve düzenli takip edin.

Poşet veya demlik olarak tüketilebilecek çayların poşet olanlarını tercih etmeniz durumunda içeriğindeki yararlı bileşiklerden daha iyi yararlanmak için poşetin yukarı aşağı sallanması etken maddelerin 5 kat daha fazla yayılmasına yardımcı olabilmektedir.

Barsaklardaki mukoza tabakasında yer alan trilyonlarca iyi huylu bakteri metabolizmanın zararlı bileşiklerce kuşatılmasını engellemektedir. Bu nedenle yoğurt ve bir tür fermente süt ürünü olan kefir tüketerek vücudumuza destek güç göndermekte fayda vardır. Bu canlı besinin daha yararlı olabilmesi, daha başarılı sonuçlar doğurması için yeterli miktarlarda, düzenli tüketimi çok önemlidir.

Özel günler dışında alkol almamaya gayret edin

Bu özel günlerde ise 1 veya en fazla 2 kadeh tercihen şarap tüketin. Alkol keyif verici bir madde olarak günlük yaşantımızda yer almaktadır. Alkolün, özellikle kronik alkol alışkanlığının, organizmanın immun savunması üzerinde olumsuz etkiler yaptığı kanıtlanmıştır.


Alkol alıyorsanız öncesinde vücudu korumak adına C vitamini, çinko ve antioksidan tabletleri alabilirsiniz.

Düzenli uyku saatleriniz olmalı, biyolojik saatiniz dakik olmalıdır
Uyku sırasında vücudumuz ve beynimiz dinlenirken bağışıklık sistemi dinlenmez. Aksine işgalci organizmalara karşı hazırlık yapar. Eğer iyi dinlenilmezse bağışıklık sistemi bozulabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yeni Yıla Kuvvetli Bir Bedenle Girin" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Berrin YİĞİT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Berrin YİĞİT'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Berrin YİĞİT Fotoğraf
Dyt.Berrin YİĞİT
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Berrin YİĞİT'in Makaleleri
► Yaza Formda Girin Dyt.Meryem BORAN
► Yeni Yılın Yeni Beden Detoksu Dyt.Tuğba BALDEDE
► Yeni Bir Yağ Asidi.. Omega 7 Dyt.Ece ALTINEL
► Yeni Nesil Tehdit: Fruktoz Şekeri. Dyt.Mustafa TİLEKLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Yeni Yıla Kuvvetli Bir Bedenle Girin' başlığıyla benzeşen toplam 92 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bayram Sonrası Beslenme Kasım 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:32
Top