2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hamilelikte Kabızlık ve Probiyotikler
MAKALE #5908 © Yazan Dr.Aytun AKTAN | Yayın Kasım 2010 | 23,322 Okuyucu
HAMİLELİKTE KABIZLIK VE PROBİYOTİKLER

Bir kadın için en paylaşılamaz süreçtir hamilelik. Her ne kadar anne ve babanın bunu paylaştıklarını söylesek de aslında kadın her türlü sorumluluk ve yükün altında tek başınadır.

Daha hamile kalmayı planladığı ilk süreçten itibaren fedakarlıklar başlar. Sevdiği yararlı ya da zararlı bir çok alışkanlığına veda eder. Her ay adet görmek onun için hüznün en büyüğüdür. Er ya da geç, kendiliğinden ya da tedavi ile hiç farketmez istenilen hamileliğin olumlu sonuçlanması ile yepyeni bir dünyanın kapısından adım atar. O da artık “hamileler klübü”nün bir üyesidir. Öyle kocaman ve büyülü bir dünyadır ki, hiç birşey okuduklarına duyduklarına benzemez. Her günün ayrı önemi vardır. İçinde yeni bir hayat her gün inşa olmakta ve giderek kendini hissettirterek büyümektedir. Hep şu testi de atlatayım tamam, şu ay da geçsin tamam der durur. Dokuz ay sonlandığında hayat daha kolay olacaktır. İçinde büyüttüğü canı artık kucağına almak ister. Yaşandığı sırada asla unutulmayacakmış gibi gelen hamilelik dönemi bittikten sonra bebeğiyle başbaşa kalan anne artık o günleri hiç yaşanmamışcasına hafızasından siler gider.

Bu yazıyı henüz bu hafıza kaybını yaşamamış, sindirim ve kabızlık sorunu ile günleri dar olmuş hamilelerimiz için yazıyorum.

Hamileliğin ilk günlerinden itibaren midede başlayan ekşime, bulantı, kusma isteği ya da bunun sadece istekte kalmaması ve şiddetli kusmalara dönmesi “benim hayalini kurduğum hamilelik böyle birşey değildi ki” isyanını başlatabilir. Ama biliriz ki eski Türk filmlerinden itibaren bir kadının gebeliğinin ilk ipucu onu lavaboya koşturan bulantılarıdır. Bulantılar ilk üç ayın sonunda çoklukla yok olsa da reflü dediğimiz, yiyeceklerin yemek borusuna geri dönüşü ve yanma duygusu ile kabızlık anne adayımızı hamileliğin sonuna kadar mutsuz edebilir.

Neden hamilelikte kabızlık çok fazla kadının sorunu olmaktadır peki? Öncelikle bu bir hastalık olmayıp durumdur ve durumun nedenlerini anlayabilirsek onunla mücadele etmek de daha kolay olacaktır. Hamilelik hormonların anaforudur. Progesteron ve östrojen hormonları çok yüksek düzeylerde kanda dolaşınca fiziksel ve ruhsal etkileri de o derece fazla olmaktadır. Barsaklar da bu durumdan nasibini almaktadır. Midenin besinleri sindirme süresi uzamakta, barsak hareketleri yavaşlamaktadır. Neredeyse bu süre iki katı zamana çıkmaktadır. Barsaklar bu uzamış zaman nedeniyle, sindirime uğramış besinlerden daha fazla sıvıyı emmekte ve besin artıkları daha da katılaşmaktadır. Peristaltizm dediğimiz hareketlerle barsakta ilerlemekte zorlanan besinler kabızlığa neden olmaktadır. Ayrıca bebek büyüdükçe karın içinde barsakların yerleri daralmakta, baskıya uğramakta hormonların yaptıklarına bir de mekanik engel oluşmaktadır. Tüm bu nedenlere ek hamilelik öncesinde spastik kolon rahatsızlığı da varsa durumu daha da zora sokmaktadır. Elbette kabızlıktan çok daha ciddi bir çok sorun hamilelikte yaşanabilmektedir. Ama bu sorun da hayat kalitesini uzun süre boyunca bozduğundan önem taşımaktadır. Hamilelik hareketlerde kısıtlılık da yaratmakta bu da barsak hareketlerini olumsuz etkilemektedir. Bunlar yetmezmiş gibi bizim kansızlığı önlemek amacıyla önerdiğimiz demir ilaçları da işin tuzu biberi olmaktadır. Kabızlık sorunu ilerledikçe hamilelikte hemoroid ya da anal fissürler de daha fazla orataya çıkmaktadır.

Neleri değiştirebiliriz diye düşündüğümüzde aslında çok basit önlemlerle kabızlığı sorun olmaktan çıkartabilirsiniz. Öncelikle bol sıvı tüketmek gerekir. Günde en az 6-8 bardak su ya da sıvı tüketimi hamilelikte bir çok şeye iyi geldiği gibi kabızlığa da çok faydalıdır. Posası bol, lifli gıdaların öğünlerde mutlak olması gerekir. Meyve sebzeler, tahıl, kurubaklagiller iyi seçeneklerdir. Ayrıca kuru meyveler de doğal besinlerdir ve kabızlığa iyi gelmektedir. Bitki çayları tüketimi de başka doğal kabul edilebilen yardımcılardandır. Besinlerin çok çiğnenmesi, öğünlerin atlanmaması çok basit öneriler gibi görünse de oldukça faydalıdır. Eğer hamileliğinizde hareketlerinizin kısıtlanmasını gerektiren bir sorun yaşamıyor iseniz (düşük tehtidi, erken doğum riski gibi) günlük yürüyüşlerinizi mutlaka yapmalı, hareketliliğinizi arttırmalısınız. Tüm bunların dışında artık faydasını bildiğimiz ve hastalarımıza önerdiğimiz probiyotikler kullanılmalıdır. Probiyotik bakteriler barsaklardaki etkinlikleriyle kabızlık sorununa iyi gelmektedir. Doğal yollardan alınmaya çalışılan probiyotikler mideden geçerken asidik ortamdan dolayı etkinliklerini büyük ölçüde kaybetmektedirler. Bunun yerine mide asidine dayanıklı, film tabletler halinde üretilmiş, probiyotik destekli multivitaminlerin gebelikte tercih edilmesi bir hapla iki sorunu birden çözmektedir. Ayrıca bu desteğin hamilelik ve emzirme döneminde bağışıklık sistemini güçlendirmekte faydalı olduğunu da eklemek isterim. Yapılan çok sayıdaki çalışmalarda atopik (allerjik) bebeklerin annelerinin kullandığı probiyotikten iyi yönde faydalandıklarını göstermiştir.

Hamilelik taçlandırılması gereken bir süreçtir. Bu sebepten ufak sorunlar, basit önlemlerle kolayca çözülebilir. Doktorunuzla bazen paylaşmaya çekindiğiniz ya da hamileliğin doğası olarak kabul ettiğiniz şeyler sihirli bir dokunuşla son bulabilir. Sağlıcakla kalın.

Op. Dr. Aytun AKTAN
Kasım 2010, İstanbul
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hamilelikte Kabızlık ve Probiyotikler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Aytun AKTAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Aytun AKTAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aytun AKTAN Fotoğraf
Dr.Aytun AKTAN
İstanbul
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Aytun AKTAN'ın Makaleleri
► Probiyotikler, Prebiyotikler ve Gebelik Op.Dr.Kenan ERTOPÇU
► Kabızlık ve Tedavisi Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Kabızlık ve Dışkılama Alışkanlığı Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK
► Hamilelikte Yolculuk Op.Dr.Nur TÜZÜNER
► Hamilelikte Yolculuk Op.Dr.Şerife Şeniz SÜPÜRTÜLÜ
► Hamilelikte Tsh Yüksekliği ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Hamilelikte Alerjik Hastalık Tedavisi Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Hamilelikte Kabızlık ve Probiyotikler' başlığıyla benzeşen toplam 64 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:35
Top