2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Moda Diyetler
MAKALE #5927 © Yazan Dyt.Nilberk KARAMAN | Yayın Kasım 2010 | 4,082 Okuyucu
Zayıflamak için gazete ve dergilerde verilen moda diyetleri uyguluyor musunuz? Eğer cevabını evet ise yazının tamamını okumanızı öneririm.
Moda diyetlerin ortak özelliği kısa sürede yüksek kilo kaybı sağlamalarıdır. Günlük ihtiyacın çok çok altında besin öğesi ve enerji içerdikleri için bu tür diyetlere KETOJENİK diyetler denir. Günlük ihtiyacı belirleyen temel öğeler, gün içindeki fiziksel aktiviteniz, çalışma yoğunluğunuz (fiziksel güç harcayarak, zihinsel güç harcayarak, hem fiziksel hem zihinsel güç harcayarak gibi), çalışma şekliniz (masa başı, ayakta, tam zamanlı, yarı zamanlı, vardiyalı gibi), uyku süreniz, cinsiyetiniz, yaşınız, boyunuz, vücut ağırlığınız ve daha önce herhangi bir beslenme programı uygulayıp uygulamadığınızdır. Moda diyetler, kişisel özelliklerin hiçbiri göz önünde bulundurulmadan hazırlanmakta ve herkese uygulanabilir olarak adlandırılmaktadır.
Sağlıklı bir şekilde kilo vermek ve istenen kiloda stabil kalmak için kişiye özel beslenme programı hazırlanmalıdır. Beslenme programlarının temel özelliği azar azar ve sık sık yemek yemeye dayanmaktadır. Gün içinde ihtiyaç duyulan kalori ve günlük tüketilen kalori hesaplanarak, minimum 4 maksimum 8-10 öğüne (fiziksel olarak aktif olunan dönemler göz önünde bulundurularak) paylaştırılarak dengeli bir tüketim sağlanmalıdır. Temel 3 ana öğünün dışında ara öğünlere de yer verilmeli ve kişi açlık duygusu ile yemek yemekten kurtarılmalıdır. Sağlıklı bir kişide normal bir öğünü takiben 3-4 saat içinde besinlerin sindirilmesi ve emilmesi tamamlanmakta, mide boşalmakta ve açlık duygusu oluşmaya başlamaktadır. Oluşan açlık duygusu bastırılır ya da besin alımı olmaksızın bastırılmaya çalışılırsa bir sonraki öğüne bastırılmış açlık duygusu ve artmış besin ihtiyacı ile başlanacağından gerekenden fazla besin ve kalori alınacaktır. Bir öğünde gerek hacim gerekse kalori bakımından fazla miktarda besin alımının tekrarlanması ise mide hacminde artışa, doygunluk hissinin daha geç ve daha fazla besinle oluşmasına bu da uzun vade de kilo alımına yol açacaktır.
Gün içinde alınan her besinle metabolizma yeniden çalışmaya başlar. Metabolizmanın düzenli ve düzgün çalışmasını sağlamak için kahvaltı ile güne başlanarak takip eden her 2-3 saat ya da 3-4 saat aralıklarla bir öğün ayarlanmalıdır. Burada dikkat edilecek ana konu kişisel özellikler göz önünde bulundurularak yapılacak besin seçimleridir. Gerek ana gerekse ara öğünlerde gerekenden fazla ve yüksek kalorili besin alımı kilo alımına yol açacağı gibi gerekenden daha az kalorili besin alımına istenenden daha kısa sürede açlık duygusu oluşmasına yol açacaktır. Önerilen düşük kalorili, düşük hacimli, bol posalı kompleks besinlerdir. Gün içinde tüketilen su ve sıvı miktarı da zayıflama programlarında önemli bir yere sahiptir. Son zamanlarda moda olan bitkisel zayıflama çayları ve aktarlarda (şifacılarda) satılan çeşitli karışımlar zayıflamayı sağlamamakta sanılanın aksine kilo vermeyi zorlaştırmaktadır. İnsan vücudunun %50-60’ı sudan oluşmaktadır. Bu suyun önemli bir kısmı kas dokusunda, bir kısmı ise yağ dokusunda bulunur. Bitkisel çaylar ve benzeri ürünler diüretik yani idrar söktürücü ya da laksatif yani barsak hareketlerini arttırıcı etki göstererek vücut suyunun kaybedilmesine yol açmaktadır. Yağ dokusundan kaybedilen su dokuyu dirençli hale getirmekte, kas dokusundan kaybedilen su ise vücut direncini azaltmakta halsizlik, yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu oluşturmaktadır.
Hızlı zayıflamak adına yapılan moda diyetler uygulaması zor, sıkıcı, ve sağlığı olumsuz yönde etkileyici olabilir. Sağlıklı kilo kaybı ve ideal kiloyu korumak için düzenli ve dengeli beslenmeli, düzenli egzersiz yapmalı ve yeterli miktarda su, sıvı tüketilmelidir. Şimdi tekrar düşünün moda diyetleri uygular mısınız?
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Moda Diyetler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nilberk KARAMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nilberk KARAMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nilberk KARAMAN Fotoğraf
Dyt.Nilberk KARAMAN
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nilberk KARAMAN'ın Makaleleri
► En Moda Diyetler Dyt.Zülal YALÇIN
► Moda Diyetlerin Tehlikeli Yanlışları Prof.Dr.Dyt.Murat BAŞ
► Şok Diyetler Dyt.Seçil KENAR
► Popüler Diyetler Dyt.Meltem YAMAN
► Ketojenik Diyetler Dyt.Esen KARACA
► Popüler Diyetler Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN
► Popüler Diyetler Dyt.Habibe TUĞCU
► Mucize Diyetler Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
► Obezite ve Diyetler Dyt.Ahmet GÜRAPAYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Moda Diyetler' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diyet Yapmak Neden Zordur Kasım 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:40
Top