2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Fedakarlık Mucizesi
MAKALE #5941 © Yazan Psk.Elif Sultan DEMİRHAN | Yayın Kasım 2010 | 7,421 Okuyucu
FEDAKÂRLIK MUCİZESİ

Bazen kalbimiz sıkışır ve biz hiç bir şey yapamayacağımızı düşünürüz. Kontrolümüzü kaybedeceğimize inanırız, nefes alışverişler hızlanır, sıkıştırır insanı, ölüm gelir aklımıza, normal şartlarda hiç hatırlamamak üzere hapsettiğimiz halde derinlerde bir yere bir anda gündem olur tüm bedenimizde.

….ölmek, bu dünyadan terk-i diyar etmek, vazgeçmek elindekinden, bırakmak kazanılan her şeyi…. Şimdilerde kazandığımız neleri bırakabiliyoruz gerilerde, neleri feda edebiliyoruz. Çok zor, hiç bir karşılık almadan bırakabilmek. İSAR!

Peki bunun kabul gören ve psikolojik yönü nedir? Ne faydası var ki bize? Buna psikolojide alturizm, inanç sisteminde isar diyoruz, daha birçok din ve otoritede bir ismi mevcut. Hristiyanlıkta sandviç nesli deniyor bu duruma yani hem kendine hem ailesine hem çocuklarına yetişen nesil diye tanımlıyorlar. Mutluluğu böyle arıyorlar ve nitekim bulduklarını söylüyorlar.

Bu durumun faydalarından biri daha önce yazılarımda konu aldığım kıskançlığa engel olacaktır, yardım eden ve benden önce O diyen önce bende olsun veya bende olsun onda olmasın mülahazasında olmayacaktır.

Yine Mevlana’nın bir sözü var ‘bir mum diğer bir mumu tutuşturmakla ışığından bir şeyler kaybetmez’. Evet, kaybetmez aksine kazanır. Diğer bir faydası ortaya çıkar ki o da işe yaradığını hisseden insan, kendisine ihtiyaç olduğunu düşünen insan depresyona girme olasılığı oldukça düşüktür. Çünkü yaşatma gayesiyle yaşıyordur. Burada tabi ki ifrata düşmemek lazım. Her durumda dengeli olmak gerekir. Kendinizi aşırı derecede hırpalamak da bir problem hatta kendini hiç düşünmemek de hastalıklı bir düşünce biçimidir. Aşırı yapma hali de psikolojik bir sorundur, iç çatışmadan fedakârlık yaparak çıkmayı başarmaktır.

Fransız düşünür August Comte, her bireyin, diğerlerinin haklarının korunmasında ya da insanlığın daha iyiye ulaştırılmasında ahlaki bir sorumluğu bulunması gerekliliğini savunan ve alturizm olarak isimlendirilen etik kuramı oluşturmuştur. Alturizm, diğerlerinin çıkarlarını kendi çıkarlarının üstünde tutarak diğer insanlara hizmet edilebilmektedir.
Alturizm’in, kolektif sorumluluk kavramını ortaya çıkaran, düşünsel bir yaklaşım olduğunu söyleyebiliriz. Zira kolektif sorumluluk kavramı, hem zarara neden olan kişileri sorgular ve hem de bu kişilere bu zararı yaratmaları anlamında izin verdikleri için tüm diğer insanları da sorumlu tutar. Çünkü, her bireyin ya da birimin taşıması gereken farklı sorumluluklar vardır. Örneğin, hükümetler; vatandaşlarının vatandaşlık haklarını korumaktan sorumludurlar, şirketler; işçilerinin insan haklarına saygı göstermekten ve bu hakları konusunda onları cesaretlendirmekten sorumludurlar, vatandaşlar; kanunlara uymaktan sorumludurlar ve sivil toplum kuruluşları ise kolektif bilinç yaratarak, karar verme süreçlerine aktif katılım sağlayarak, toplumsal refah seviyesine katkı yaratmaktan sorumludurlar. Kolektif bilinç; Fransız sosyal bilimci, Emile Durkheim tarafından yaratılmış bir terimdir. Kolektif bilinç oluşturmak, bireyleri paylaştıkları benzer değer ve/veya değerler etrafında bir araya getirmek anlamını taşır ve STK’ların teşekkül etmesinde birincil derecede önemlidir. Yani ben olma durumundan biz olma durumuna geçmektir ki bu durum insani anlamda mertebe kat etmek, kendini tamamlama yolunda büyük bir adım olsa gerek.

Kastettiğim şey bu ekolojık sistemde ne olduğunun bir önemi yok, bir işin ucundan tutmak sistemde işe yararlığımızı görmek mutluluk verici ve besleyici bir eylemdir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Fedakarlık Mucizesi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Elif Sultan DEMİRHAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Elif Sultan DEMİRHAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Elif Sultan DEMİRHAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Elif Sultan DEMİRHAN'ın Yazıları
► Fedakarlık Yalanları Psk.Canan SAYIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Fedakarlık Mucizesi' başlığıyla benzeşen toplam 11 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Sen, Ben ve Egom.. Mayıs 2012
◊ Nisan ve İnsan.. Nisan 2012
◊ İrade Denetimi Şubat 2012
◊ ‘um ki Yıkılmayasın’ Aralık 2011
◊ Beni Bul Anne!!! Aralık 2011
◊ Önce İnsanız.. Eylül 2011
◊ Kaybettiklerimiz.. Ağustos 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:34
Top