2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Regl Döneminde Beslenme: Özel Günler Kadınların Kâbusu Olmasın!
MAKALE #5960 © Yazan Dyt.Gizem ŞEBER | Yayın Kasım 2010 | 7,833 Okuyucu
Her ay menstruasyon dönemi öncesinde baş ağrıları, bel ağrıları, kabızlık, yorgunluk, halsizlik ve kendini yoğun stres altında hissetme birçok kadının ortak şikâyetleri arasında yer alır. Bu dönem öncesi hiç bitmeyen tatlı krizleri ve iştah artması da kadınların şikâyet ettiği diğer konulardır. Doğru beslenme ve uygulaması gayet kolay birkaç beslenme önerisi ile bu sıkıntıları azaltmak mümkündür. İşte menstruasyon döneminizi daha rahat geçirmenizi sağlayacak beslenme önerileri:

** Bu dönemde genelde daha fazla açlık hissedildiğinden dolayı, öğünleri birkaç parçaya ayırmak daha akıllıca olacaktır. Günde üç ana, üç ara öğün tüketmek, kan şekerinizi dengede tutarak sürekli açlık hissetmenizi engelleyecektir.

** Ana ve ara öğünlerinizde kompleks karbonhidratlara yer vermeniz önemlidir. Makarna, pirinç, ekmek gibi tahıl ürünleri kompleks karbonhidrattan zengindir. Bu tür karbonhidratlar, kan şekerini daha yavaş yükseltir. Bu durumda sizin daha uzun süre tok kalmanızı sağlar. Tam buğday ürünlerinden üretilen ekmek, kepekli makarna ve esmer pirinç; beyaz ekmek, beyaz pirinç ve normal makarnaya nazaran tokluk sağlamakta daha başarılıdırlar. Uzun süre sağlanan tokluk ile tatlı krizlerinden kurtulmanız mümkündür.

**Yukarıdaki öneriyi uygulamanıza rağmen hala tatlı krizi yaşıyorsanız, ağır hamur tatlıları yerine sütlü veya meyveli tatlıları tercih edin. Zayıflamaya çalışan bayanlar için tatlı yeme dürtülerini kandırabilecek en güzel tercih sıcak çikolata içmek olacaktır.

**Kabızlıktan kurtulmak için, sebze, meyve ve kurubaklagil tüketiminizi arttırın. Her gün yapacağınız yarım saatlik yürüyüşler ve içeceğiniz bol miktarda su kabızlığı yenmede en büyük destekçiniz olacaktır.

**Yüksek yağ içeren cips, kızartma, bisküvi gibi ürünlerden bu dönemde biraz uzak kalmanız midenizin kendini rahat hissedebilmesi için önemlidir.

**Her dönemde olduğu gibi, menstruasyon döneminizde de kalsiyum alımınıza dikkat etmelisiniz. Kemik sağlığı açısından büyük önem taşıyan bu mineral, daha ileriki yaşlarınızda ortaya çıkabilecek olan kemik hastalıklarının engellenmesinde önemlidir. Her gün üç porsiyon süt ve süt ürünleri tüketmeye gayret edin. Süt ürünleri olarak kaymak ve kremaları tercih etmemeniz daha olumludur. Yarım yağlı ve yağsız süt ürünlerinin, yağlı süt ürünlerine göre daha fazla kalsiyum içerdiğini unutmayın.

**Bu dönemde şişkinlik hissedilmesinin bir nedeni de, vücudun su tutmasıdır. Bu nedenle vücutta su tutulumunu arttırabilecek olan; salamura besinler, turşu ve konserveler gibi tuz içeriği yüksek besinlerden bu dönemde uzak durmalısınız.

**Çay, kahve ve alkol tüketiminizi sınırlandırın. Bu içecekler içerdikleri kafein ve alkol nedeni ile kendinizi daha stresli hissetmenize ve derinizin daha duyarlı olmasına sebep olabilir. Günde üç bardak çay ve kahveyi, iki ünite alkolü (750 ml bira veya 2 kadeh şarap) aşmamaya özen gösterin.

**Menstruasyon döneminde vücuttan demir kaybı olduğu için, her gün iki veya üç köfte kadar ızgara kırmızı eti sofranızdan eksik etmeyin. Eğer demir anemisi değilseniz ve kanınızdaki demir miktarı yeterli ise, demir hapları kullanmaktan kaçının. Vücuda alınan fazla demirinde çeşitli sağlık sorunlarına yol açacağını unutmayın.


YOKSA KİLO ALMANIZIN SEBEBİ SİNEMA ATIŞTIRMALARI MI?

Çoğu insan sinemaya gitmekten ve tabi ki filmi seyrederken atıştırmaktan çok hoşlanır. Fakat sinemada ufak zannederek tükettiğimiz birçok atıştırma günlük enerji ve yağ alımımızı gereğinden fazla yükseltebilir. Sinemada tükettiklerimiz ve tüketebileceklerimizi birlikte değerlendirelim.

PATLAMIŞ MISIR (POPCORN): Mısır, tam tahıl tanesi olduğundan ötürü B vitaminlerinden ve posadan zengindir. Aynı zamanda en yağlı tahıl tanesidir. Sinemada tüketilebilecek en sağlıklı atıştırmalık olan mısır, pişirme esnasında kullanılan yağ nedeniyle bir kalori bombasına dönüşebilir. Küçük boy patlamış mısırı tüketmek için akşam yemeğinizden 1 dilim ekmeği eksiltmeniz ve salatanıza o öğün için sıvıyağ eklememeniz yeterlidir. Mega boy patlamış mısırlar ise iki saatlik bir filmde 1500 kalori almak anlamına gelecektir.

ASİTLİ İÇECEKLER: Patlamış mısırınıza eşlik eden asitli içecekler boş enerji kaynağıdır. Şeker ve kafein dışında herhangi bir şey içermemekle birlikte büyük boy bir içecek 80 gram şeker yani 320 kalori almanıza neden olabilir. Şekerli asitli içecekler yerine maden suyunu tercih etmeye çalışın. İlla asitli içecek diyorsanız yapmanız gereken şeker içermeyen light içeceklere yönelmek ve kafein içerikleri nedeniyle küçük boy tercih etmek olacaktır.

ŞEKERLER VE ŞEKERLEMELER: Keyifli bir şekilde film seyrederken kan şekeri dengenizi alt üst etmenin bir anlamı olmasa gerek! Üstelik aldığınız fazla kaloriler de cabası. Şeker ve şekerleme tüketecekseniz, lif içeriği yüksek şekersiz şekerlemeleri ve gofretleri tercih etmeye özen gösterin.

CİPSLER: Film seyrederken en sık tüketilen yiyeceklerden biri de cipslerdir. Cipsler genelde bitkisel kaynaklı besinlerden üretilmekle birlikte onları esas zararlı hale getiren yağ içerikleridir. Günümüzde birçok cips kalp sağlığına zararlı trans yağları içermese de kalori içerikleri oldukça yüksektir. Vazgeçemem diyenler mini boyları tercih etmeliler.
— Mega boylara prim vermeyin: Ne yediğinizi kontrol edebilmek adına en küçük porsiyonları tercih edin.
— Sakız çiğnemeyi deneyin: Şekersiz sakız çiğnemek hem ağzınızın boş kalmasını engelleyecektir hem de kalori almadan filmden aldığınız keyfi arttıracaktır.
— Sinema kurallarını aşın: Sinemaya dışarıdan yiyecek getirmek yasak olsa da ceplerinize sağlıklı yiyecekler doldurmanızda bir sakınca olmayacaktır. Küçük boy bir elma veya mandalina, 8–10 adet kuru kayısı, 1 avuç kuruyemiş sinemada sağlıklı atıştırmanızı sağlayacaktır.

Gizem TUTAR
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Regl Döneminde Beslenme: Özel Günler Kadınların Kâbusu Olmasın!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Gizem ŞEBER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Gizem ŞEBER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gizem ŞEBER Fotoğraf
Dyt.Gizem ŞEBER
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi292 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Gizem ŞEBER'in Makaleleri
► Regl Dönemi Kurtarıcı Besinler Dyt.Yunus Emre UZUN
► Regl Dönemi Kurtarıcı Besinler Dyt.Yunus Emre UZUN
► Çalışanlara Özel Beslenme Programı Dyt.Perihan KOCA ÇELİKDELEN
► Hamilelik Dönemine Özel Beslenme Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Ergenlik Döneminde Beslenme Dyt.Melike ÖZDEN
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Füsun BİLGİN ÇAKMAK
► Ergenlik Döneminde Beslenme Dyt.Meltem YAMAN
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Berfin Ceren ALIŞIR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Regl Döneminde Beslenme: Özel Günler Kadınların Kâbusu Olmasın!' başlığıyla benzeşen toplam 54 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Beslenmenin Modası Olmaz! Aralık 2009
► Kişisel Beslenme Tarihiniz Aralık 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:27
Top