2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diyetisyen Seçimi Neden Önemli
MAKALE #5961 © Yazan Dyt.Esra DİNÇER | Yayın Kasım 2010 | 8,440 Okuyucu
Diyet yaparken diyetisyen seçimi çok önemli

Diyet yapmaya karar verdiniz. Artık zayıflamak kilo vermek istiyorsunuz ve bunu herşeyden çok istiyorsunuz. Kendi kendinize uygulayacağınız diyetler yaparsanız veya sağdan soldan “bu rejimle çok kilo vermiş?” ya da “böyle yiyerek çok zayıfladım” diyenlere kulak asarsanız bu istek ve azminiz tamamen boşa gider.

Protein diyeti- karbonhidrat diyeti
Belki de kaç kere zayıflamayı kafaya koyup o uyduruk ve en çok bilinen protein diyeti karbonhidrat diyetinden yaptınız. Hepsinin sonu hüsranla bitti. Başta çok işe yarıyormuş gibi gelen bu tek besinli diyetler ne kadar sağlıksız ve sonradan daha da çok kilo almanızı kolaylaştıran diyetlerdir oysa. Üstelik genetik yatkınlığınızın olduğu hastalıklara daha erken yakalanmanıza da neden olabilirler.

Zayıflama Arkadaşı

Diyetisyeniniz sizin zayıflama arkadaşınız olacak. Yani psikolojik olarak da yanınızda olacak zayıflayacağınız bu dönemde. O yüzden, diyetisyeninizi güvenebileceğiniz bir kişi olarak seçmelisiniz.


Diyetisyen araştırması

Hemen diyetisyen araştırmaya başlayın. İnternet, gazete, dergi gibi görsel yayınlardan çok özel tıp merkezleri, hastane diyetisyenleri, sağlıklı beslenme merkezleri gibi bilinen yerleri tercih edin. Buraların fiyatı belki daha yüksek olabilir. Ama şunu sakın unutmayın, günümüzde her türlü meslek istismar edilmekte ve malesef diyetisyen adı altında da böyle dolandıcılar var ve insan sağlığı gibi önemli bir konuyla oyun oynamaktan hiç çekinmiyorlar. Hem de üç beş kuruş için. Siz işinizi garantiye alın, bilindik bir yere başvurun. Tıbbi tedavi önerisinde bulunan ve size sağlık problemlerinize uygun diyet önerecek bir diyetisyenin mutlaka bir hekimle çalışması gerektiğini de unutmayın…


Diyetisyenle görüşme

Diyetisyeninize herşeyi açıkça sorabilmelisiniz. İhtiyacınız olduğunda, ya da diyet listenizle ilgili tereddütler yaşadığınızda hemen müdehale edebilecek birisiyle birlikte çalışmalısınız. Bildiğinizi sandığınız doğrular tamamen yanlış, eksik olabilir, diyete başlarken en iyisi her şeyi unutup tekrar öğrenmeği istemektir.


Diyetisyenle görüşmede dikkat edilmesi gerekenler

Diyetisyenle görüştüğünüzde size ilk işlemlerin neler olduğunu söylemesini isteyin. Yani “ben karar verdim zayıflamak istiyorum şimdi ilk iş olarak ne yapmalıyım? Hemen rejime mi başlıyoruz yoksa herhangi bir tıbbi tetkik gerekli mi?” diye sorun. Eğer hiç bir şey gerekli değil hemen başlayalım derse oradan arkanıza bile bakmadan uzaklaşın.
çünkü diyetisyen rejim programına başlamadan önce mutlaka ;

- sizden kolestrol testi istemelidir,
- herhangi bir hastalığıınız olup olmadığını sormak zorundadır,
- tiroid bezlerinizle ilgili test istemelidir,
- kan şekeri seviyenizi bilmelidir,
- vücudunuzdaki yağ oranını, su oranını test etmek zorundadır.

Sizi kandırmak için “bu testler eskidendi artık bunlara hiç gerek yok” diye konuşmaya başlayan dolandıcırılara inanmayın. Bu testler asla eskimez ve yapılması mutlak testlerdir. Pille çalışan veya ibreli tartılarla sizin vücut yağ oranınızı ölçmesi veya metabolizma hızınız hakkında karar vermesi imkansızdır.
Testlerinizi yaptırın ve diyetisyeninize şu anda neler yemekten hoşlandığınız, neleri asla yemek istemediğiniz gibi beslenme tercihleriniz hakkında bilgi verin. Bu bilgileri verdiğinizde, diyetisyeniniz bunlara uygun diyet listeleri hazırlar böylece rejim yapmak sizin için işkence olmaz.

Diyet yapmak aç kalmak değildir.

Diyet; aç kalmak değildir. Tam tersi belki de şu an yediklerinizden daha çok yiyeceksiniz… ama bir sonraki görüşmenizde kilo verdiğinizi de göreceksiniz. Yani işkencesiz diyetle istediğiniz kiloya kavuşabilirsiniz.

Diyet listesi yasak listesi olmamalıdır. Diyetin sadece yasak listesinden oluşması sizi olumsuz etkiler o nedenle neleri yapamayacağınızdan çok neleri yapabileceğinizi öğrenin inanın bu çok daha motive edicidir.
Her diyetisyen aynı eğitimi görür, 4 yıllık lisans eğitimi alırlar… diyetisyenler arasındaki fark aldığı eğitim değil sizinle empati kurabilmesi ve kendini ne yönde geliştirdiğidir. Sizi anlamayan bir diyetisyen size yardımcı olamaz.
Diyetisyenle pazarlık yapmayın… diyetisyeniniz sizi sağlıklı olabilmeniz adına yol göstericinizdir, pazarlık yaparak yediğiniz bir şey size yine zarar verecektir. Ama canınızın istediği bir şeyi en az kalori ve en az zararla nasıl pişirebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Beslenme Ehliyeti

Uzun soluklu bir takip sonrasında artık sizin beslenme ehliyetiniz elinizdedir. Yani kendi kendinizin diyetisyeni olursunuz. Tıpkı araba ehliyeti alırken sürücü kurslarına gidip, ehliyeti aldıktan sonra bir daha kursa ihtiyaç duymadığınız gibi…
sağlıklı günler...

Uzm. Dyt. Esra Ömeroğlu Dinçer
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diyetisyen Seçimi Neden Önemli" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Esra DİNÇER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Esra DİNÇER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Esra DİNÇER'in Makaleleri
► Anne Sütü Neden Bu Kadar Önemli Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN
► Prebiyotik ve Probiyotik Tüketimi Neden Önemli? Dyt.Asuman AKÇAY KEPEZLİOĞLU
► Yaşam Koçu Mu, Diyetisyen mi ? Dyt.Gizem Nur SAVACİ BAHAR
► En Önemli İçeceğimiz Su Dr.Dyt.Aylin HASBAY BÜYÜKKARAGÖZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Diyetisyen Seçimi Neden Önemli' başlığıyla benzeşen toplam 83 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kilo Yönetimi Testi Temmuz 2012
► Tatlı Bağımlığı Temmuz 2012
► Her Kilolu Obez Midir? Temmuz 2012
► Lezzetli Diyet Yemekleri Kasım 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:18
Top