2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Farkındalık - Ben ve Yaşam Döngüsü
MAKALE #60 © Yazan Psk.Sena TUNÇ | Yayın Temmuz 2007 | 27,717 Okuyucu
“Kendin” olmadan yaşanmış, başkalarının beklentilerini karşılamak üzere kurgulanmış ve harcanmış bir yaşam.. Ben nasıl bir insanım? Kişilik özelliklerim, mizacım, zeka alanlarım ve sahip olduğum potansiyelim nedir? Yetişme ortamım, aldığım eğitimler, yaşadığım deneyimlerimle kazandığım yaşam felsefem, değerlerim neler? Kişilerarası ilişkilerdeki tarzım ve bunun oluşmasında rol oynayan modellerim kim/kimler? Karşılaştığım güçlüklere atfettiğim anlamlar ve baş etme yöntemlerim neler?... Bu ve benzeri soruları kendine sormadan, cevaplarını bulmaya çalışmadan yaşamak, “yeniden doğmak” sızın, bu dünyadan geçip gitmek olsa gerek..

Farkındalık; Gestalt felsefesinin temel kavramlarından biridir. Farkındalık Gestalt terapinin uygulama ve kuramının çekirdeğini oluşturmaktadır. Farkındalık “şimdi ve burada” ya ait bir kavramdır. Öncelikle insan, kendisinin neye ihtiyacı olduğuna, sonra da çevredeki kaynaklarla ihtiyacını nasıl giderebileceğine odaklanır. Davranışın, beliren ihtiyacın giderilmesini sağlayamadığı durumlarda şekil tamamlanmamış olur. Günlük yaşamımızda, bir çok kez ihtiyaç içinde olan bir tarafımız uyarılır ve bizi onu tatmine yönelik hareketlendirir. Bazı ihtiyaçlar tatmin edilir, bazıları edilemez. Zeminimiz birçok tamamlanmış ve tamamlanmamış şekilden oluşur. Her şekil tatmin edilebiliyor olsaydı, teorik olarak, zemin tamamlanmış şekillerden oluşurdu. Ancak, her şekil tamamlanamadığı, her beliren ihtiyaç giderilemediği için, zemin tamamlanmış şekillerin yanı sıra tamamlanmamış şekilleri de kapsar ( Scherler, 2003 ).
Farkındalık seçimlerimizi arttırır, seçenekleri çoğaltır ve bizlere esneklik sağlar. Eğer birey farkındalık kazanırsa ihtiyaçlarının, isteklerinin ne olduğunu, nasıl işlev gördüğünü bilir. Farkındalık iki şekilde olabilir. Odak alanının geniş tutulduğu farkındalık ( odadaki tablolar gibi ) ve aktif, odaklanmış farkındalık (odada bulunan bir tablodaki renkler gibi ).Duyu organlarının pasif ve aktif farkındalıkta kullanımı ise; bakmak/görmek; duymak/işitmek; dokunmak/hissetmek; koklamak/koku almak; tatmak/tad almak şeklindedir.
Kişinin bilinçli bir farkındalık düzeyi edinebilmesi için hem kendisini organize etmesi hem de izlediği alanı organize etmesini gerektirir. Kendini organize etmek neleri içerir? Kaslar, enerji, duruş, nefes alma, düşünce, değer yargıları, duyu organlarından hangisine odaklanılacağı: görme, duyma, koklama, tatma, dokunma kişinin kendini organize etmesinde büyük rol oynar.
Farkındalık; yeniden doğmak, alışılmış, tekrarlanan kalıpların dışına çıkmak, hergün taktığımız maskelerimizden kurtulmak, içedönüşle başlayıp; iç ve dış çatışmalarla geçen, yorucu, canımızı, içimizi yakan zorlu bir süreçtir.

Farkındalık Başlangıçtır!

YAŞAM DÖNGÜSÜ
Yaşam döngüsü, insan olgusunu anlatan bir süreçtir. Yaşam döngüsü birçok düzeyde görülebilir. Bunlar; kişisel, ikili, grup, daha geniş sistemlerdir.
Yaşam döngüsü işlevsel olduğunda, akıcıdır, çevre ile temas o anki ihtiyacın giderilmesine hizmet eder, kişi hür iradesini kullanarak seçimleri doğrultusunda hareket eder, döngü tamamlanır.
Yaşam döngüsü işlevselliğini yitirdiğinde, tıkanmışlık vardır, kişi hür iradesini kullanarak seçim yapamaz, davranışları alışkanlık şeklinde geçmişteki ihtiyaçları tatmin etmeye yöneliktir, döngü tamamlanamaz.

YAŞAM DÖNGÜSÜ

Yaşam döngüsü, insan olgusunu anlatan bir süreçtir. Yaşam döngüsü birçok düzeyde görülebilir. Bunlar; kişisel, ikili, grup, daha geniş sistemlerdir.
Yaşam döngüsü işlevsel olduğunda, akıcıdır, çevre ile temas o anki ihtiyacın giderilmesine hizmet eder, kişi hür iradesini kullanarak seçimleri doğrultusunda hareket eder, döngü tamamlanır.
Yaşam döngüsü işlevselliğini yitirdiğinde, tıkanmışlık vardır, kişi hür iradesini kullanarak seçim yapamaz, davranışları alışkanlık şeklinde geçmişteki ihtiyaçları tatmin etmeye yöneliktir, döngü tamamlanamaz.

Sezgi → Farkındalık → Güdü → Hareket → Temas → Geri Çekilme


Yaşam döngüsü ne işe yarar? İşlevi nedir?
Yaşam döngüsü süreci tanımlar, iletişimi kolaylaştırır ve değerlendirmede kullanılır.
Yaşam döngüsü değerlendirmede kullanıldığında, önce takılmışlığın döngü üzerinde nerede olduğu belirlenir. Takılmışlık, aslında geçmişte yaratıcı ve işlevsel olan ancak artık işlevselliğini yitirmiş olan “çözüm”dür. Kişinin şimdiki ihtiyacını tatmine yardım etmemektedir.
Yaşam döngüsü, işlevselliğin yitirildiği, tıkanmışlık yaşanan durumlarda, tıkanmışlığın teşhis edilerek, kişinin buna ilişkin farkındalığın arttırılması ve işlevsel hale dönüştürülmesine hizmet eder ( Scherler, 2004 ).
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Farkındalık - Ben ve Yaşam Döngüsü" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Sena TUNÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Sena TUNÇ'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sena TUNÇ Fotoğraf
Psk.Sena TUNÇ
İstanbul
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Sena TUNÇ'un Makaleleri
► Yaşam Değişim Dönemleri - Yaşam Döngüsü Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
► Aile Yaşam Döngüsü Psk.Asuman ÇALGARA
► Aile Yaşam Döngüsü Psk.Burçak DEMİRKAN
► Farkındalık ve Değişim Elif HERGÜNER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Farkındalık - Ben ve Yaşam Döngüsü' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bipolar Bozukluk Aralık 2008
► Otizm Aralık 2008
► Depresyon ve İntihar Mart 2008
► " Hayır " Diyebilmek Ekim 2007
► Bir Sistem Olarak Aile Eylül 2007
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:22
Top