2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hayvancılıkta Sıfır Faizli Kredi, Kime Çare?
MAKALE #6000 © Yazan Vet.Hek.Dr.Mustafa ALTUNTAŞ | Yayın Kasım 2010 | 6,521 Okuyucu
Hızlı şekilde gündeme gelen faizsiz kredi furyası, 1980 li yılları, Özal dönemini hatırlatıyor.
Hayvancılığa girdi ve pazar sağlayan kurumlar SEK, YEM SANAYİ yok edilmiş, EBK etkisizleştirilmiş,Hara ve İnekhaneler, Veteriner Zootekni Araştırma Enstitüleri, Devlet Üretme Çiftlikleri tasfiye edilerek KİT statüsüne dönüştürülmüştü.
Tarım Bakanlığı yapılanması ise kazanın altındaki ateş olmuştu.
O dönemde verilen teşvikler hayvancılığın hanesine destek olarak yazılırken, inşaat sektörü desteklenmişti. Arkasında ise meşhur "teşvik ahırı harabeleri" abide olarak kaldı.
Yem destekleri yem sanayicilerini semirtti,
Süt destekleri, süt sanayicisini büyüttü, uluslararası tekellere sundu,
Fırıncıya un desteği, ekmeğini kendi yapan köylünün "çarşı ekmeği" yemesini sağladı,
Yem desteği, köylünün yumurtayı, tavuğu bakkaldan almanın uygunluk hesabını yapmasını sağladı.
İthal damızlıklara yüksek oranda verilen destekler, yerli damızlıklara verilmedi, kesime gönderildi. Onların yerine daha çok damızlık ithal edildi.
Böylece hayvancılık ve yetiştirici desteklenmiş(!) oldu.
.....
Neticede;

Kağıt üzerinde, rakamlara baktığınızda, hayvancılığa yüksek miktarda destekleme ödemeleri yapılırken, hayvancılığın hızla gelişmesi gerekirken, kademe kademe Türkiye hayvancılığı tükenmeye doğru hızla yol almaya başladı.
Teşvikle yapılan ahırlar kullanılmazken, kullanılan içerisi hayvan dolu ahırlar da boşaltılmış oldu.
Hayvansal gıdada kendine yeterli olan, hatta fazlası olan Türkiye, kısa sürede net ithalatçı oldu.
Bu gün ise kurbanlığını ithal etmek zorunda kalan bir ülke haline geldi.
Hayvancılığın ayakta kalmasının temel şartı, fiyat istikrarı ve pazar güvencesi" iken kimse buna bakmadı. Ne fiyat istikrarı, ne de pazar kaldı. Ülke oldu açık pazar.
İşi, geçimi hayvancılık olanları desteklemekse maksat; İşletme kredisini sıfır faizle verirsiniz, işletmeler gelişir nefes alır, üretim olarak dönüşüm sağlar.Temel tedbirleri almak şartıyla!
Eğer işletme kredisi faizi %50 indirimle, yatırım kredisi faizi ise sıfırla verilirse; işletme kredisinin de kullanım riski arttırılmış olur.
Sıfır faizli yatırım kredisi ile geçmişte teşvik ve desteklemelerde yaşandığı gibi; inşaat sektörü, ithalat sektörü, yabancı yetiştirici desteklenmiş olur. Üretime devam eden insanlar da yakın zamanda çökertilmiş olur.
Verilen sıfır faizli kredilerin gidişatı, hayvancılıkla ilgisi, bilgisi olmayanların krediye akın etmesi, bu sonu hazırlar görünmektedir.
Görünen odur ki, sıfır faizli yatırım kredileri;
Hayvancılığın durumunun düzelmesine çare değildir,
Et üretiminin artmasına çare değildir,
Süt üretiminin istikrarlı şekilde artmasına çare değildir!
Olsa olsa ithalat tacirlerine, et spekülatörlerine, süt tozu ithal edip, süt ürünlerine işleyip, çiğ sütten yapılmış gibi pazarlayanların en büyük olmalarını sağlamaya çare olabilir.
Kesin olan şudur ki; geçmişte olduğu gibi inşaat sektörüne, ahır, yem, süt ekipmancılarına, ithalatçılara yabancı yetiştiricilere kazandırmak için çaredir.
Yakın geçmişten ibret almayı düşünmek o kadar zor mu dersiniz?
Ama ibret almamakta haklısınız.
İstiklal şairimizin ifadesiyle;
"Geçmişten adam hisse kaparmış… Ne masal şey!
Beş bin senelik kıssa yarım hisse mi verdi?
Tarih'i "tekerrür" diye tarif ediyorlar;
Hiç ibret alınsaydı, tekerrür mü ederdi? " M.Akif ERSOY

Hayvancılığa Bakış Açısı; Onlar ve Biz / Kim Ne Demiş?
AB Tarım Komisyonu Başkanı Dacian Ciolos;
“…Ortak Tarım Politikasının her zamankinden önemli olduğunu…uzun vadede tarım piyasalarına müdahale edilmemesinin daha pahalıya mal olabileceğini…vurguladı.” 12.04.2010(1)
Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi raportörü Lutz Ribbe;
“;… sürdürülebilir tarım, çeşitli ve güvenli gıda temini, kırsal alanların korunmasının hedeflendiği bir Avrupa tarım modelinde, piyasa koşullarına bu denli maruz kalan sektörde, gıda fiyatlarının, çiftçilerden beklenen görevleri yerine getirmelerinin yarattığı maliyeti karşılayamadığını…söyledi.” 18.03.2010(2)
AB Tarım Örgütleri Komitesi (COPA) ve AB Tarım Kooperatifleri Komitesi (COGECA);
“ güçlü bir ortak tarım politikası olmazsa … arazilerin terk edileceği konusunda uyardı.” 05.03.2010 (3)
Avrupa Komisyonu;
“sürdürülebilir küçük ölçekli gıda üretiminin gelişmekte olan ülkelerde yeterli gıda bulunmasını sağlaması konusunu, Avrupa Birliği’nin dikkate alması gerektiğini” bildirdi. 06.04.2010 (4)
AB Tarım Komisyonu Başkanı;
“Avrupa süt sektörünün daha iyi işlemesinin sağlanması amacıyla yıl sonuna kadar yeni bir mevzuat paketinin sunulacağını,.. önerilmesi planlanan yeni mekanizmaların, piyasaların doğal gelişimini bozmadan aşırı fiyat dalgalanmaları ile başa çıkması gerektiğini belirtti.” (5)
Üst Düzey Süt Grubu Başkanı Demarty;
“Üreticilerin toplu halde, pazarlık güçlerinin arttırılmasın gerekli olduğunu ve çözümlerin rekabet yasalarına süt sektörü ve üretici örgütlerin güçlendirilmesi için istisnalar yapılmasını gerektirdiğinin altını çizdi.” 31.03.2010 (5)
Profesyonel Tarım Örgütleri Komitesi Başkanı;
”AB’nin gelecekteki süt politikalarında resmi müdahale sistemi, uluslar arası piyasalardaki stratejik varlığın sağlanması için verilen ihracat uygulamaları gibi mevcut piyasa önlemlerinin korunmasının ve bu sayede AB müdahale taban fiyatlarının etkili olarak kullanılmasının yanı sıra piyasa riskleriyle mücadele edebilmek ve çiftçileri piyasadaki dalgalanmalardan korumak amacıyla sigorta sisteminin geliştirilmesinin de yer alması gerektiğinin altını çizmiştir.” 26.03.2010 (6)
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy;
Ortak Tarım Politikasının ortadan kalktığını kabul etmektense, Avrupa’da ortaya çıkabilecek bir riski göze almaya hazır olduğunu, çiftliklerinin “ölmesine” izin vermeyeceğini belirtti. 24.03.2010 (7)
T.C Tarım Bakanlığı Müsteşarı;
“...Asıl yiğitlik hayvancılık ithalata açılınca başarılı olmaktır. Bu güne kadar işletmelerimiz küçüktü. Şimdi büyük işletmelerimiz var. Artık serbest piyasaya geçmemiz gerekiyordu. Bizde vergilerle korunan sektörü, vergileri düşürerek rekabete açtık. Asıl baba yiğitlik şimdi belli olur."(8)
.Siz ne dersiniz?
...?
12.10.2010
Dr.Mustafa ALTUNTAŞUzman Veteriner HekimTürkVet / www.turkvet.biz


Kaynaklar:
(1)http://www.eubusiness.com/news-eu/farm-cap.43w , http://www.turkvet.biz/veteuropa/ab_otp_haber.htm
(2)http://www.eesc.europa.eu/activities...p/index_en.asp, http://www.turkvet.biz/veteuropa/ab_otp_haber.htm
(3)http://www.copa-cogeca.be/Main.aspx?page=Archive〈=en, http://www.turkvet.biz/veteuropa/ab_otp_haber.htm
(4)http://www.euractiv.com.tr/abnin-gel...-edecek-009639, http://www.turkvet.biz/veteuropa/ab_otp_haber.htm
(5)http://www.dairyreporter.com/Industry-markets/Legislative-package-for-EU-dairy-sector-planned-for-2010/?c=tN%2FttqOiWm3324QEKGHarw%3D%3D&utm_source=newsletter_daily&utm_medi um=email&utm_campaign=Newsletter%2BDaily, http://www.turkvet.biz/veteuropa/ab_otp_haber.htm
(6)http://www.copa-cogeca.be/Main.aspx?page=HomePage, http://www.turkvet.biz/veteuropa/ab_otp_haber.htm
(7)http://www.eubusiness.com/news-eu/france-politics.3sz, http://www.turkvet.biz/veteuropa/ab_otp_haber.htm
(8)http://www.tarimdunyasi.net/?p=1753
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hayvancılıkta Sıfır Faizli Kredi, Kime Çare?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Dr.Mustafa ALTUNTAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Dr.Mustafa ALTUNTAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mustafa ALTUNTAŞ Fotoğraf
Vet.Hek.Dr.Mustafa ALTUNTAŞ
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Dr.Mustafa ALTUNTAŞ'ın Yazıları
► Hayvancılıkta Ezber Bozulmalı PDF Vet.Hek.Dr.Mustafa ALTUNTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Hayvancılıkta Sıfır Faizli Kredi, Kime Çare?' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Atın Mezarı Olur mu? Eylül 2009
◊ Ab Yem Politikasi Eylül 2009
◊ Ab Süt Politikasi Eylül 2009
◊ Ab Koyuneti Politikasi Eylül 2009
◊ Ab Kanatlı Politikasi Eylül 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:34
Top