2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Doğum Sonrası Eşler Arasında Yaşanan Sıkıntıların Gerçek Nedeni Ne? Ne Yapmalı?
MAKALE #6013 © Yazan S.Melek ÇAVUŞ KILIÇ | Yayın Kasım 2010 | 7,474 Okuyucu
Doğum Sonrası Eşler Arasında Yaşanan Sıkıntıların Gerçek Nedeni Ne?

Ne yapmalı?

Anne olmak, şüphesiz dünyanın en olağanüstü ve yaşanılası duygularından biri. Öylesine çarpıcı ve büyüleyici bir duygu ki, biz kadınları etkisi altına aldığı andan itibaren, yaşam döngüsü içerisinde edinilmiş olan rolleri bir kenara itmemize neden oluyor..

Aileye yeni katılan bebekle birlikte anne, yaşam rollerinden en önemlisi olan kadınlık rolünü bir kenara itiyor. Bir anne için çocuk sahibi olmak, elbette hayatının odağına bebeğini koymak ve onun yüksek menfaati uğruna kendinden ödün vermeyi gerektiriyor olabilir. Buna rağmen, baba olmanın telaşıyla birlikte, bir eş olarak kenara itilmişlik duygusu yaşayan babaları da anlamak gerekir.

Erkekler doğaları gereğince, çocuk sahibi olmakla birlikte köklü değişimlere maruz kalmazlar. Yani bu süreç onlar açısından daha sıradan geçer. Bunun yanı sıra fark ettikleri bir gerçek vardır ki, bir erkek olarak artık ev içerisinde yeterince önem görmemektedirler. Bunun başlıca sebebi, anne olmanın heyecanıyla birlikte kadınlık ve eş rollerini bir kenara iten çiçeği burnunda annelerin eşlerine olan sevgilerini yeterince gösterememeleridir.

"Acaba Bebek Bizi Uzaklaştırdı Mı?"

Hayır, bebğiniz sizi birbirinizde uzaklaştırmadı, aksine daha da yakınlaşmanıza, bir bütün olmanıza, kocaman bir aile olmanıza yardım edebilmek için girdi hayatınıza, fakat siz ona kendinizi fazalaca kaptırdınız sanırım..
Bebeğinizin eşiniz ile olan ilişkinizi olumsuz etkilediğini düşünüyor olabilirsiniz, bunun nedenleri daha önce de bahsettiğimiz gibi, eşinizi bir kenarda bırakarak sadece ve sadece bebeğinize odaklanmanız ve gözünüzün ondan başka bir şey görmemeye başlamasıdır. Buna engel neden olmak da engel olmak da sizin elinizde..

Babaları Eşlerinden Uzaklaştıran Asıl Neden Ne?

Kadınlık rollerinin bir kenara itilmesi ve hatta eşimize de çocuğumuz muamelesi yapmamızla birlikte gelişen en tehlikeli süreç, şüphesiz ki eşlerin birbirinden farkında olmaksızın uzaklaşmalarıdır. Kendisiyle ilgilenilmediğini, geri planda kaldığını hatta bir köşeye itildiğini hisseden erkek, değerlilik duygusunu yaşayabilmek için dış dünyaya yönelmektedir. Bununla birlikte kadın cephesinde yaşananlar bundan farklı değildir.

Eşini farkında olmadan kendisinden uzaklaştıran çiçeği burnunda anne, dış dünyaya yönelen eşinin, artık kendisini beğenmediğinden, kendisinden uzaklaştığından, hatta artık sevilmediğinden şüphe etmeye başlar. Oysaki henüz baba olmuş erkeğin, eşinden uzaklaşma nedeni, ne doğumda alınan kilolar, ne bozulan fizik, ne de baba olma kaygısıdır. Sorun artık eşinin kendisine karşı bir eş ve kadın olma rollerini uzun bir süredir ertelemiş olması ve eskisi kadar değer görmediği duygusudur.

Peki Ne Yapmalı?

Bu kritik dönemden en az zararla çıkmak ve aile içerisindeki enerjiyi dengede tutabilmek için yapılması gereken şey, annenin ve babanın, ebeveyn olmak dışında birbirlerine karşı eş, kadın ve erkek olma rollerini göz ardı etmeden yaşamlarına devam etmeleridir.

Bu kritik denge sağlandığı takdirde, eve yeni gelen bebek eşler arasında soğukluğa neden olmak yerine, eşlerin artık sadece eş değil aynı zamanda ebeveyn olma duygusunun paha biçilmez heyecanını yaşamalarını sağlayacaktır.

Bu ve benzeri konularda sorun yaşandığında ve hatta sorun yaşanmadan önce danışmanlık hizmeti almak için bir uzmandan yardım alınması da faydalı olacaktır.


Aile Terapisti- Pedagog- Psikolojik Danışman
Serap Melek ÇAVUŞ KILIÇ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Doğum Sonrası Eşler Arasında Yaşanan Sıkıntıların Gerçek Nedeni Ne? Ne Yapmalı?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı S.Melek ÇAVUŞ KILIÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak S.Melek ÇAVUŞ KILIÇ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler S.Melek ÇAVUŞ KILIÇ'ın Makaleleri
► Mutlu Evliliğin Sırları - Eşler Arasında Sağlıklı İletişim ÇOK OKUNUYOR Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Doğum Sonrası Eşler Arasında Yaşanan Sıkıntıların Gerçek Nedeni Ne? Ne Yapmalı?' başlığıyla benzeşen toplam 51 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:29
Top