2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sizin Aileniz Hangisi: Aile Tipleri
MAKALE #6017 © Yazan Psk.Dnş.Onur AKKOCA | Yayın Kasım 2010 | 8,187 Okuyucu
SİZİN AİLENİZ HANGİSİ!

Tavuk yemeğini hazırlarken eşinin izleyen adam sorar; “Neden butların uçlarını kesiyorsun? O zamana kadar bu konuyu hiç düşünmeyen kadın; Annem de böyle yapıyordu” der. Annesine gidip sorarlar o da aynı cevabı verir. “Annem de böyle yapıyordu.” Sonra ananeye giderler ve sorarlar o da derki “Evladım, büyük tavam yoktu, butlar sığmıyordu ben de uçlarını kesiyordum”.

Bir an düşünmenizi ve kendi ailenizi hatırlamanızı istiyorum. Büyürken neler yaşadınız? Geçmiş yaşantınızı düşününce yüzünüzde hangi duygunun izlerini hissediyorsunuz? Aile bizim için sahip olduğumuz en önemli varlığımız. Biz ailemiz ile şekillenip hayata hazırlanıyoruz. Sonra da kendimiz anne ya da baba olunca, kendi ebeveynlerimizden gördüğümüz, öğrendiğimiz annelik babalık rollerini çocuklarımıza aktarıyoruz. Hatta öyle ki hiç fark etmeden büyürken annemizin bizi çok rahatsız eden bir davranışını biz çocuğumuza yapıyoruz. Hem de hiç fark etmeden, hem de hiç bir kasıt olmadan.

Bulaşıcı mı diyelim ne diyelim ama ne dersek diyelim aile içindeki yaşantılarımız bizi şekillendiriyor. Biz çocuktuk ailemiz vardı. Şimdi bizim çocuklarımız var, biz yeni bir aileyiz. İki aileyi de birlikte düşünelim. Neler var, neler yok.

Sizden şu soruları düşünmenizi istiyorum. Şimdi siz annesiniz ya da babasınız anneler annelerini, babalar babalarınızı düşünerek yanıt versin lütfen. Annenizin/babanızın en sevdiğiniz yanları neler? Bir anı düşünün. Bu sevdiğiniz yanları size yaşamınızda hangi özellikleri kazandırdı? Annenizin/babanızın en sevmediğiniz yanları neler? Bir anı düşünün. Bu sevmediğiniz yanlara rağmen siz neleri başardınız?

Bazı aileler vardır, aile üyeleri arasında pek dostluk belirtisi yoktur. Sanki görevli oldukları için bir araya gelirler. Şakalar bile genellikle acı verici, alaycıdır. Yetişkinler birbirlerinden pek hoşlanmadıkları için genellikle çocuklara ve birbirlerine ne yapıp ne yapmamaları gerektiğini söylerler. Bu ailelerde kişiler belirgin bir biçimde birbirlerinden uzakta durmaya çaba harcarlar hatta ev dışı çalışmalar onların abartıyla yaşadığı deneyimleridir. Bazıları bir umut ışığına sarılıp değişim bekler, bazıları ise sürekli olarak birbirlerine bağırmakta, yakınmakta ve söylenmektedirler. Bazıları ise artık umursamamaktalar.

Bazı aileler vardır. Yeni bir başlangıç kriz nedenidir. Çünkü hataya asla yer yoktur. Eleştiri yaşam tartı olmuştur. Hatasız kusursuz bir başarı her şeyin çözümü zannederler. Ve hep beklerler. 98 olan notun anlamı, bu ailelerin çocukları için kaybedilen 2 puan için üzülmektir.

Bazı aileler vardır. Sesler ya çok kısık ya da çok yüksektir. Çünkü konuşmalar dinlemek ya da dinlenmek için yapılmaz.

Bazı aileler vardır, hatırlandığında yüzler asılır, ses donuklaşır, kaskatı bir yaşam vardır orada. Bu aile içinde yaşamak onlar için bir tehdit, sırtlarında bir yük ya da sıkıntı kaynağıdır. Böyle aileler ile karşılaşıldığında hemen belirgin bir rahatsızlık olduğunu fark edersiniz. Ya aşırı bir kibarlık ya da aşırı bir hareket vardır. Onları takip etmek için enerjiniz yetmez. Patlamaya hazır bir bomba gibidirler. Bu ailedeki insanların bedenleri kaskatı, sırt ağrıları, baş ağrıları yakınmaları olan kişilerdir. Çünkü yaşam şartlarına uygun olmayan bir atmosferde yaşamaya çalıştıkları için bedenleri normal insancıl tepkiler vermektedir. Büyürken bir şeylerin üstünü kapatmayı o kadar iyi öğrenir ki bu ailedeki kişiler, yıllar sonra ağrıları başlayana kadar fark etmezler, hoş ağrılar başladığında da nedenini bu olduğunu hiç düşünmezler.

Şimdi sizden bedeninize bir göz atmanızı istiyorum. Sessiz bir odada gözlerinizi kapatın ve kulak verin bedeninize, size neler anlatmaya çalışıyor. Dinleyin onu. Çok şey söyleyecektir size. Rahatsızlık hissettiğiniz yerinize ses verin “Omzunuz konuşabilseydi eğer, size neler söylerdi?”, “Başınızdaki ağrı, dili olsaydı size neler söylerdi?”. Sonra istediğiniz bir yaprağı vücudunuza alın ve her yeri gezsin o yaprak. Ona engel olmayın, dolaşsın ve sonra o yaprağa da ses verin, bakalım vücudunuzda neler görmüş size neler anlatacak. Kollarınızla kendinizi sımsıkı sarın, tebrik edin, kucaklayın kendinizi ve yüksek sesle kendinizle ilgili olumlu bir şeyler söyleyerek gözlerinizi açın. Çünkü siz bu güne kadar vermediğiniz fırsatı bedeninize verdiniz.

Şimdi düşünmenizi istiyorum. Bu davranışların olduğu aileler tanıyor musunuz? Çevrenizde böyle aileler var mı? Şu an ebeveyni olduğunuz ailenizi düşünün. Bu ailede, konuşma, dinleme, aşırı kibarlık, gizlilik veya karmaşa var mı? Daha önce düşünmediğiniz şimdi fark ettiğiniz sorun belirtileri seziyor musunuz?

Bazı aileler vardır. Canlılık, içtenlik, dürüstlük ve sevgi hemen fark edilir. Böyle ailelerde insanlar birbirlerini dinlerler, birbirlerinin ihtiyaçlarına duyarlıdırlar. Kendi ihtiyaçlarını da rahatlıkla karşılarlar. Risk almaktan korkulmaz çünkü hata öğrenme anlamına gelir ve bu da büyümenin işaretidir.

Bazı aileler vardır. Bedenler rahat yüzler gevşektir. Gözlere bakılır ve konuşulur. Ses tonu herkese yetecek kadardır. Sessizlik varsa bu fırtına öncesi sessizlik anlamına gelmez. Evin bir ihtiyacı ile ortaya çıkmıştır. İnsanlar isteklerini söylemekten çekinmez, yardım edebilecekler de yardımlarını esirgemezler.

Bazı aileler vardır. Yaşa bakılmaksızın insanlar birbirlerine dokunmaktan, şevkatlerini ve ilgilerini göstermekten rahatsız olmazlar. Sevgi ve ilgi ev işi, yemek yaparak, ağır olan yükü taşıyarak gösterilmez. Bunun yerine açıkça konuşarak, dinleyerek yani beraber yaşarak sevgilerini ve ilgilerini gösterirler.

Bazı aileler vardır. Ebeveynler patron değil, ailenin bir üyesidirler ve yetki devretme konusunda sorunları yoktur. Her duruma karşı çocuklarını hazırlamanın önemini bildikleri için, sevgilerini dile getirdikleri gibi öfkelerini, üzüntülerini kırgınlıklarını, hayal kırıklıklarını ifade etmede de sorun görmezler. Ve de en önemlisi davranışları ile söyledikleri birbirlerini tutar.

Bazı aileler vardır. Değişim yaşamın bir parçasıdır. Çocuklar hızlı büyüdükçe kendilerinin de değişmeleri gerektiğini bilirler. Yaratıcı bir şekilde değişimin parçası olmaktan mutlu olurlar.

Şu an ebeveyni olduğunuz ailenizi düşünün. Kendi aileniz en son ne zaman bu türden bir aile davranışı sergiledi anımsayın. Bu durumu yaşarken ailenin bir parçası olmak sizi nasıl etkiledi?

Ailelerin sorunlu olmasına neden olan çoğu şey doğumdan sonra öğrenilir. Öğrenilen şeyler unutulabilir ve de yerine yeni bilgiler öğrenilebilir. Sorun bunun nasıl olacağıdır. Hiçbir anne ve baba bilerek ve isteyerek çocuğuna zarar verici davranmaz. O an için sahip olduğu bilgi düzeyi anlamasına yetmediği için yanlış davranır. Yani elinden gelen budur.

Şimdi bir karar verin, sizin aileniz bu ailelerden hangisine daha çok benziyor. Ve harekete geçin.

Öncelikle yapacağımız şey bazen yanlış davranabileceğimizi kabul etmektir. İkincisi bu hatalarımızdan dolayı kendimizi bağışlamalı ve değişim için kendimize izin vermeliyiz. Sonra değim için karar vermeliyiz. Ve süreci başlatmak için adım atmalıyız.

Bir aile sahibi olmak dünyanın en güzel şeyi. Öyle ya da böyle yapılan her şey değişir güzelleşir. Yeter ki biz yaşama sevgiyle ve mutlulukla bakmayı öğrenelim. Yeter ki çocuklarımıza öğretebilelim.

Aynaya bakın ve kendiniz ile ilgili olumlu bir şey bulup bunu kendinize sesli bir şekilde söyleyin. Sonra da ailenizden birini aynı şeyi onun için düşünmüş gibi söyleyin.
“Bugün çok güzelim. Gözlerim mutlulukla parlıyor.
Bugün çok güzelsin. Gözlerin mutlulukla parlıyor. “

Ben son sözleri Üstün Dökmen ‘in şiiriyle bitirmek istiyorum…Sevgiyle kalın…

ÇOCUĞUNUZU DÜNYADA EN İYİ SİZ YEETİŞTİRİRSİNİZ

Çünkü onu en çok siz sevdiniz.
Çocuğunuz büyürken siz bazı hatalar
Yapmış olabilirsiniz.
Bir uzman, sizin yaptığınız hataları yapmadan
Yetiştirebilirdi onu.
Ancak bir uzman sizin çocuğunuzu sizin kadar
Sevebilir miydi? Şüphesiz ki hayır.
Siz anne baba olarak geçmişte
Bir takım hatalar yapmış olabilirsiniz.
Ama hatasız bir çok şey yaptınız.
Anne babaların genelde,
sayılabilir miktarda hatası,
Ama sayılamayacak kadar çok da doğru davranışı olur.
Önemli olan, geçmişte hata yapmış olmak değil,
Gelecekte aynı hataları tekrarlamamaktır.
Önemli olan gelişmektir.

Üstün Dökmen

Kaynak: Satır, V. "İnsan Yaratmak" Beyaz Yayınları
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sizin Aileniz Hangisi: Aile Tipleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Onur AKKOCA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Onur AKKOCA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Dnş.Onur AKKOCA
İzmir
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Onur AKKOCA'nın Makaleleri
► Sizin Depresyonunuz Hangisi Psk.İzzet GÜLLÜ
► Çocuğum İçin Hangisi Doğru ? Psk.Hülya SOĞUCAK DENİZ
► Sizin Evde Patron Kim? Psk.Merve MULCAR
► 2 Yaş Sizin İçin Kriz mi? Psk.Reyhan UZUN
► Çocuğunuz Sizin Aynanızdır Gözde ERDOĞAN
► Yaşamınız Sizin Ellerinizde Psk.Saadet ELEVLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sizin Aileniz Hangisi: Aile Tipleri' başlığıyla benzeşen toplam 37 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Pandemi Sürecinde Travma Mayıs 2020
► Eşler Arası İletişim Kasım 2010
► Çocukların Korkuları Kasım 2010
► Çocukların Düşleri Kasım 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:52
Top