2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Burun Tıkanıklığında Radyofrekans Kullanımı
MAKALE #6031 © Yazan Op.Dr.Mehmet Ali TUNÇBİLEK | Yayın Kasım 2010 | 5,171 Okuyucu

Burun tıkanıklığı kişinin hayat kalitesini ve sağlığını bozmaktadır., burun tıkanıklığı sorununu artık muayenehane şartlarında uyguladığımız“radyofrekans cerrahisi” yöntemiyle %100 e yakın rahatlama sağlanmaktadır.. Ameliyat sonrası hastalar bir gün sonra normal yaşantılarına dönebilmektedir. .

Burun tıkanıklığının nedenleri nelerdir?

Burun tıkanıklıklarının çocuklardaki nedenleri: Yeni doğanda burun tıkanıklığı çok önemli ve hayati bir belirtidir. Burun arkasındaki açıklıkta (koanal atrezi) bir gelişme anomalisi nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. Bu durum doğumdan hemen sonra hastane koşullarında tanınarak gerekli önlemler alınır. Bebeklik ve çocukluk dönemi burun tıkanıklıklarının en sık rastlanılan nedeni ise halk arasında “geniz eti” denilen adenoid büyüklüğüdür. Geniz etinin arka burun boşluğunu tamamen tıkıyor olması ya da orta kulak ve/veya sinüslerle ilgili hastalıklara yol açması, ameliyatla tedaviyi gerektirebilir. Bu ameliyat teknik olarak küçük, fakat özellikli bir ameliyat olarak kabul edilir ve başarısı da yüksektir. Çocuk burun tıkanıklıklarının önemli bir sebebi de çocuk sinüzitleridir. Bu durum özellikli ve sabırlı bir ilaç tedavi sürecini gerektirir. Alerjik sebepler ve bazı gelişimsel anatomik koşullarda da burun tıkanıklığı yapabilir. Çocuklarda tek taraflı burun tıkanıklığı ve akıntısı burun içerisine sokulmuş bir yabancı cisim nedeniyle olabileceği için ayrıca dikkat çekici kabul edilmelidir. Nadiren çocuklarda burun tıkanıklıkları iyi veya kötü huylu tümörlere bağlı olabilir.
Burun tıkanıklıklarının erişkinlerdeki nedenleri: Erişkinlerde en sık burun tıkanıklığı sebebi halk arasında kemik eğikliği olarak bilinen, burun boşluğu orta bölmesinin bir tarafa doğru eğik olması halidir. Bu duruma septum deviasyonu denilir ve genellikle burun boşluğu yan duvarlarında bulunan yumuşak dokuların (konkaların) şişmesi ile birlikte olduğunda burun tıkanıklığı daha şiddetlidir. Kemik eğikliği burun içerisinden yapılan bir ameliyatla düzeltilmeyi gerektirebilir. Erişkin burun tıkanıklıklarının diğer önemli sebepleri; sinüzitler, alerjik koşullar, polipler, horlama-apne sendromu ve daha nadiren iyi ve kötü huylu tümörlerdir.

Burun tıkanıklığı olan hasta şikâyetleri nelerdir?

* Devamlı ağız solunumu yapmak zorunda kalır; Sık tekrarlayan boğaz enfeksiyonları olur ve müzminleşmiş farenjit gelişir.
* Horlama ve uyku bozuklukları gelişir
* Akciğer ve kalp problemlerini ağırlaştırır
* Sabahları ağız kuruluğu gelişir
* Cinsel fonksiyon bozuklukları olur
* Psikolojik sorunlar gelişmesine yatkınlık olur
* Ses kalitesi bozulur ve burundan konuşma gelişir
* Çocuklarda geceleri altını ıslatma problemleri olur
* Yol yürüme, merdiven çıkma gibi olağan fiziksel hareketler güçleşir
* Spor yaparken, ağır fiziksel etkinlikler güçleşebilir
* Gebelikte yaşam kalitesini düşürür.

Burun tıkanıklığının kendisi başlı başına bir belirtidir ya da burun akıntısı, geniz akıntısı, burundan konuşma, koku kaybı, horlama, yüz ve baş ağrısı, çocuklarda yüzde ve dişlerde şekil bozukluğu, işitme kaybı, kişilik değişimleri gibi belirtilerle beraber bulunabilir.

Burun tıkanıklıklarının önemi nedir?

Burun tıkanıklıkları komşu organlar olan kulaklar ve sinüsler ile ilgili hastalıklara yol açabilmektedir. Özellikle çocuklarda yüz kemiklerinin gelişimini, dişlerin düzgün çıkmasını ve zihinsel etkinleri olumsuz etkileyebilir. Burun tıkanıklıkları akciğer hastalıkları ve kalp hastalıklarının gelişimi üzerinde de olumsuz etki yapmaktadır.

Burun tıkanıklıklarının tedavisi nedir?

Tedavide radyofrekans cerrahisi

Muayenehane şartlarında uyguladığımız, radyofrekans cerrahisi ile başarılı sonuçlar elde edilmektedir.. Yüksek frekanslı bir elektrik akımı olan radyofrekans dalgaları, dokuda, odak alanda sınırlı ve etkili bir ısı oluşturmaktadır. Lazer ve radyofrekans yardımı ile yapılan konka ameliyatları ile hastanın aynı gün taburcu edilmesi ve çoğu kez tampon kullanımının gerekmemesi gibi belirgin üstünlükler de önemli gelişmelerdir. Hasta ameliyattan bir gün sonra günlük yaşantısına dönebilmektedir.
Horlama ve uyku apnesinde de uygulanmaktadır

Yüksek frekanslı bir elektrik akımı olan radyofrekans dalgaları ile sorunlu olan bölgede oluşturulan kontrollü yara izi yapısı, dokuda büzüşmeye ve buna bağlı olarak yumuşak damağın yukarı çektirilmesine ve de hava pasajının genişletilmesine sebep olur. Bu uygulamada, birkaç seanslık tedavi ile horlamada belirgin düzelme sağlanmaktadır. Ayrıca, basit ağrı kesicilerle giderilebilen, kısa süreli ağrı dışında hastayı kısıtlayıcı bir olumsuz etki gözlenmemektedir. Aynı uygulama dil kökündeki büyümeler için de kullanılabilmekte ve böylece apne nöbetleri engellenebilmektedir.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Burun Tıkanıklığında Radyofrekans Kullanımı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Mehmet Ali TUNÇBİLEK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Mehmet Ali TUNÇBİLEK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet Ali TUNÇBİLEK Fotoğraf
Op.Dr.Mehmet Ali TUNÇBİLEK
KKTC (Kıbrıs)
Doktor "Kulak, Burun, Boğaz - KBB"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Mehmet Ali TUNÇBİLEK'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Burun Tıkanıklığında Radyofrekans Kullanımı' başlığıyla benzeşen toplam 53 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Horlama ve Uyku Apnesi Ekim 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:07
Top