2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Panik Atak!
MAKALE #604 © Yazan Psk.Ebru ÖZKARDAŞ | Yayın Ocak 2008 | 5,748 Okuyucu
"Herhangi bir anda, nedensiz kocaman bir korku dalgası hissediyorum. Kalbim hızlı bir şekilde atıyor, göğsüm acıyor ve nefes alıpvermek gitgide zorlaşıyordu.O an öleceğimi sandım."
Yukarıda da belirtildiği gibi, panik atak semptomları hiç bir neden olmadan aniden belirirler. Belirtileri:
  • -Hızlanan ve sürekli kalp atışı
  • -Göğüs ağrıları
  • -Mide ağrıları
  • -Baş dönmesi, bulantı ve göz kararması
  • -Nefes alıp vermekte zorlanma
  • -Ellerde iğnelenme ve uyuşukluk
  • -Terleme veya aşırı derecede üşüme
  • -Halüsünasyon görme
  • -Korkunç bir olayın gerçekleşeceğini düşünüp, onu önlemek için zayıf olduğunu hissetme
  • -Kontrolünü kaybetme ve utanılacak bir davranış yapıyor duygusu
  • -Ölüm korkusu
Panik atak saldırısı birkaç dakika süren ve bir insanın yaşayabileceği en acı verici deneyimlerden biridir. Birey tekrarlı ataklar yaşıyorsa veya tekrar bir atak yaşayacağım korkusu hissediyorsa panik bozukluğa sahip demektir.
Kendime nasıl yardım edebilirim?
- Panik ataklarınızı detaylı şekilde irdeleyerek başlayın. Ne zaman meydana geldiler? Neredeydiniz?Ne düşünüyordunuz? Panik tepkisini tetikleyen belirli bazı düşüncelerinizi hatırlayıp hatırlayamayacağınıza bakın. Bazı uzmanlar meydana geldikleri anda panik atakları kabullenmek gerektiğini vurgulamışlardır. Bu kulağa garip gelebilir, ama onlarla mücadele etmek korku düzeyinizi yükseltir ve paniğinizin muazzam yüksek bir seviyeye ulaşmasına yol açar. Panik atağın hoş olmayan, utanç verici bir durum olduğunu, ama yaşamınızı tehdit eden birşey ya da dünyanın sonu olmadığını kabullenin. Paniği kabullenerek onun sizi korkutma gücünü azaltırsınız.
- Panik atak geçiren insanların çoğunun felaket, hastalık ve ölüm hayelleri kurmak için kullandıkları canlı hayal güçleri vardır. Hayal gücünüzü size mutluluk hissi veren durumlara odaklanması için eğitebilirsiniz. Sizin için huzuru ve rahatlamayı sembolize eden bir yerde olduğunuzu, mesela bir gölde gezdiğinizi, hayal edebilirsiniz. Bu alıştırmayı istediğiniz yerde yapabilirsiniz, ama bunu yapmaya alışana kadar bir sandalyede oturup kaslarınızı mümkün olduğunca gevşetmeyi deneyin ve sizi sakinleştiren görüntüler düşleyin.
- Panik atak geçirmenizin sebebi hayatınızda kendine güveninizi azaltan noktalar olması olabilir. Aile yaşantınıza, işinize ve hayatınızın diğer yönlerine bakmanız ve değiştirmek istediğiniz noktaları belirlemeniz faydalı olabilir. Eğer bir durumda tuzağa düşmüş hissediyor ve gerçek hislerinizi ifade etmekte çok zorlanıyorsanız (örneğin ‘;;;hayır’;;; demekte ya da ilişkilerinizde düzgün sınırlar çizmekte) girişkenlik eğitimlerinden faydalanabilirsiniz.
- Hiperventilasyon (aşırı sık nefes alıp verme) genellikle panik atağa sebep olur. Birçok insan daha yavaş karından nefes alıp vermek yerine göğsün üst kısmından sık nefes alıp verme alışkanlığı edinir. Bir elinizi göğsünüzün üst tarafına diğerini karnınıza koyun. Nefes alıp verirken hangisinin hareket ettiğine dikkat edin. Eğer diyaframdan doğru şekilde nefes alıp veriyorsanız göğsünüzün üzerinde bulunan eliniz neredeyse hiç kıpırdamamalı, ama karnınızın üzerinde bulunan eliniz aşağı inip yukarı kalkmalı. Bu nefes alıştırmasını yavaş yavaş ve sakince her gün yapın.
- Değişken kan şekeri seviyesi panik belirtilerine yol açabilir. Düzenli yemek yiyin, şekerli yiyecek ve içeceklerden, beyaz un ve junk food diye bilinen yüksek kalorili besin değeri düşük yiyeceklerden kaçının. Bunların yerine patates, pirinç ve makarna gibi kompleks karbonhidratları seçin. Kafein, alkol ve sigara panik atağın oluşmasına katkıda bulunur ve en iyisi bunlardan tamamen uzak durmaktır.
Psikoterapi
Duygusal çatışmalar ve geçmişte yaşanmış zorluklar panik atakla ortaya çıkan bunaltıya sebep olabilir. Söz konusu bedensel duyumları ve fiziksel tepkileri, farketmedende olsa, acı veren duygulardan bir kaçış tepkisi olarak deneyimleyebilirsiniz. Psikoterapi geçmiş zorluklar ışığında şimdiki tepkilerinizi anlamanıza ve bunların üstesinden gelmenize yardım eder.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Panik Atak!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ebru ÖZKARDAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ebru ÖZKARDAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ebru ÖZKARDAŞ'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Panik Atak!' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kadında Aile Hayatı Ocak 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:48
Top