2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kafein: Kafein Kaynakları, Besinlerdeki Kafein Miktarları ve Kafeinin Zararları
MAKALE #6059 © Yazan Dyt.Sernaz ÇAKIR ERCİL | Yayın Aralık 2010 | 18,526 Okuyucu
KIRK YIL HATIRI VARDIR DERLER AMA...

Kafein; insan beslenmesinde yer alan orta derecede bir uyarıcıdır.Bitkilerde, doğal olarak bulunan kafein bitkilerin yaprak, tohum ve meyve kısımlarında yer alır.Başta kahve olmak üzere çay, kola, çikolata beslenmemizdeki ana kafein kaynaklarıdır.Kafein merkezi sinir sisteminde uyarıcı etki gösterir.Bazı çalışmalar kafeinin nikotin,amfetamin gibi bağımlılık yapıcı etkisi olduğunu belirtmektedir.

İnsanlar; kafeinli içecekleri uyanık kalmak,yorgunluğu önlemek gibi etkileri olduğunu söylese de kafein kişiden kişiye farklı etki gösterir.Bazı kişiler günlük alışkın oldukları kahve ya da çayı tüketmediklerin de baş ağrısı şikayetleri olduğunu söylerler bu durum bağımlılıktan çok alışkanlık olarakta tanımlanabilir.

Kafein Kaynakları Ve Miktarları
Kahve (150 ml)
Filtre Kahve 115 mg
Hazır Kahve 65 mg
Türk Kahvesi 57 mg
Kafeinsiz Kahve 3 mg
Espresso kahve(60 ml) 100 mg
Çay (150 ml)
Hazır Çay 30 mg
Buzlu Çay(360ml) 70 mg
Kafeinsiz Çay 1 mg
Bazı gazlı içecekler
Kola (330 ml) 60 mg
Diyet Kola (330 ml) 27,5 mg
Bazı alkolsüz içecekler(360 ml) 35 mg
Bazı enerji içecekleri 80 mg
Kakaolu içecekler ( 150 ml) 5 mg
Çikolatalı Süt ( 240 ml) 5 mg
Sütlü Çikolata( 30 ml) 5 mg
Bitter Çikolata( 30 ml) 20 mg


Kafeinin Zararları
Kafein alımının etkileri, miktarına sıklığına, vücut ağırlığına ve fiziksel özelliklere göre kişiden kişiye değişiklik göstermektedir.
  • Kafeinli içecekler, kafeinin yüksek diüretik etkisinden dolayı iyi bir sıvı kaynağı değillerdir ve su yerine tüketilemezler.Kafein idrar yoluyla vücuttan sıvı kaybına sebep bu nedenle tüketim miktarı artıkça vücuttan sıvı kaybıda artmaktadır.
  • Kafein, 1 kupa kahve tüketildiğinde 1 tatlı kaşığı sütün içerdiği kadar kalsiyum kaybına neden olmaktadır.Bu nedenle kahve tüketilirken daha çok sütle yapılanları tercih edilmelidir.
  • Aşırı kafein alımının vücutta huzursuzluk, uykusuzluk, asabiyet gibi olumsuz etkileri vardır.
  • Aynı zamanda kalp çarpıntısına neden olabilir ve kısa süreliğine de olsa tansiyonu yükseltebilir.Ancak kafeinin bu gibi etkileri uzun süreli değildir.Genellikle 3-4 saat içerisinde vücuttan atılır.

Kafeini Hiç Tüketmeyecek miyiz?

Beslenmenin bir parçası olarak hepimiz gün içerisinde az miktarda da olsa kafein tüketiyoruz.Sağlıklı yetişkin bireylerde günde 200-300 mg kafein tüketim miktarı herhangi bir olumsuz etki göstermemektedir. Ancak bazı durumlarda kafein tüketiminin tamamen kesilmesi bazı durumlarda ise dikkatli tüketilmesi gerekmektedir.Örneğin;
  • Gebelik veya emzirme döneminde iseniz kafein tüketimini kesmeniz gerekir.Kafeini bu dönemlerde plesenta yoluyla bebeğe ve anne sütüne geçebileceğinden, uyarıcı etkisinden dolayı bebeğe zarar verebilir.
  • Kafein, asit salınımını artırabileceği, mide iç yüzeyine zarar verebileceğinden gastrit ya da ülser gibi mide rahatsızlığı olan kişilerde kafein tüketimi kesilmelidir.
  • Tansiyon sorunu olan kişilerde tansiyonu yükseltebileceği ve kalp çarpıntısına neden olabileceğinden dikkatli tüketilmesi gerekmektedir.Ancak kafein vücutta birikmediğinden az miktarda tüketildiğine ciddi olumsuz sonuçları olmaz.
  • Çocukların kafenine duyarlılıkları yetişkinlere göre 3 kat daha fazladır. Bu nedenle çocukların tükettiği 1 kutu kola yetişkinlerin tükettiği 3 fincan kahveye denk gelmektedir. Çocuklarda kafein tüketimi sınırlandırılmalıdır.
  • Herhangi bir sağlık problemi ya da özel bir durum olmasa bile kişi kafeinin vücudundaki etkilerine dikkat etmelidir. Ve tüketim miktarını ona göre ayarlamalı, yerine daha sağlıklı içecekleri tercih etmelidir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler
  • Aşırı miktarda kafein tüketenler için,kafeinin birden kesilmesi bazı kişilerde baş ağrısı ya da uyuklamaya neden olabilir. Bu nedenle diyetinizden kafeinli içecekleri yavaş yavaş çıkartmayı deneyin.
  • Uyku problemi yaşayan kişiler, kafeinin uyarıcı etkisinden dolayı özellikle akşamları kafein tüketimini sınırlandırmalıdır.
  • Hazır kahveler yerine kafeinsiz kahveleri tercih edin.
  • Uzun süre demlenen çay bir kaç dakika demlenen çaya göre daha fazla kafein içerir.Bu nedenle çaylarınızı fazla demlemeyin, açık çay içmeyi tercih edin.
  • Tüketeceğiniz içeceklerin etiket bilgilerini okuyarak kafeinsiz olanlarını tercih edin.
  • Günlük kahve ya da çay tüketiminizi sağlığınıza olumsuz yönde etkisi olmaması için 2 fincanla sınırlamaya çalışın. Eğer kafeinsiz tüketiyorsanız bu miktarı biraz daha artırılabilirsiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kafein: Kafein Kaynakları, Besinlerdeki Kafein Miktarları ve Kafeinin Zararları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Sernaz ÇAKIR ERCİL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Sernaz ÇAKIR ERCİL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Sernaz ÇAKIR ERCİL'in Makaleleri
► Kafein Dyt.Aysun SARIN
► Kafein Zararlı mı? Dyt.Gizem ELBAY
► Kafein ile İlgili Merak Ettikleriniz Dyt.İdil İMAMOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Kafein: Kafein Kaynakları, Besinlerdeki Kafein Miktarları ve Kafeinin Zararları' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Obezite ve Beslenme Aralık 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:44
Top