2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Zirkonyum Destekli Porselen Kaplama ve Köprüler
MAKALE #6063 © Yazan Dt.Osman NURSAL | Yayın Aralık 2010 | 19,121 Okuyucu
ZİRKONYUM PORSELENLER Diş hekimliğinde kaplama ve köprü dediğimizde 3 farklı materyal var. Bunların hepsinin dış katmanı porselen yani bu 3 tedavide de ağızda gördüğümüz şey porselen. Porselenin altındaki madde sayesinde birbirlerinden ayrılıyorlar. Hepsinin farklı kullanım alanları ve endikasyonları var.


1. Metal Destekli Porselenler (porselenin altında metal altyapı var)
2. Zirkonyum Porselenler (porselenin altında zirkonyum altyapı var)
3. Full Seramikler (porselenin altında farklı bir madde yok tamamen porselen)

Zirkonyum Porselenler (porselenin altında zirkonyum altyapı var)

Hem estetik hem de dayanıklı bir kaplama istiyorsak zirkonyum porselenleri tercih ediyoruz. Zirkonyum porseleni arka diş, ön diş ayrımı yapmaksızın tüm kaplamalarda ve köprülerde kullanıyoruz.
Porselenin altındaki zirkonyum maddesi porselenle aynı renktedir, kaplamanın içi ve dışı aynı görünür. Metalik bir altyapıyı maskeleme ihtiyacı olmadığından daha ince ve kibar üretilebilirler.
Bu sayede ışık yansıtmaları iyi. Tüm dişlerde doğal dişlere çok yakın mükemmel görüntüler oluşuyor. Eski metal destekli porselenlerde dişeti kenarlarında oluşan morluk zirkonyum porselenlerde oluşmuyor. Madde dişetiyle dost bir yapıda, metalin yarattığı dişeti çekilmeleri, alerji gibi sorunlar zirkonyum porselenlerde oluşmuyor.

Dişeti yıllar içerisinde doğal olarak bir miktar çekilir. Zirkonyum porselen kaplamalı dişlerde, dişeti çekilse bile dişeti altından gri metal değil dişle aynı renkte zirkonyum yansıyacaktır. Buda estetik açıdan hastayı rahatsız etmeyecektir.


Zirkonyumun diğer bir artısı teknolojisidir. Zirkonyum alt yapı laboratuarda Cad-Cam (Bilgisayar destekli tasarım ve üretim) olarak hazırlanır dolayısıyla hata payı sıfıra yakındır. Dişin üzerine yapıştırıldıklarında boşluk kalmaz, sızdırma yapmazlar hava almazlar. Bu sayede alttaki dişler çürümez.





Zirkonyum Porselenler Estetik diş hekimliği son 10 yıl içerisinde müthiş bir gelişme gösterdi. Artık hastalarımızın ve bizim beklentimiz sadece diş eksikliklerinin tamamlanması değil en estetik ve doğal görünüme kavuşmak. Gelişen teknikler ve estetiğe artan talep bizleri artık diş hekimliğinde metal kullanmamaya yönlendiriyor. İlk olarak metal dolgulardan tamamen vazgeçtik şimdi sırada porselen kaplama ve köprüler var. Diş renginde kaplamalarla ilk tanışma akrilik kaplamalarla oldu bunlar plastik materyallerdi. Düşüyor, ağızda renkleniyor ve zamanla kötü kokuyordu. Daha sonra metal destekli porselenler geliştirildi. Metal destekli porselen dişin üzerine ince metal bir kaplama ve bu alt yapı metalin tamamen porselenle kaplanması şeklinde hazırlanır. Diş rengindedir ve çok dayanıklıdır.

Ama istenilen kusursuz estetik olunca metalsiz full porselenler ve zirkonyum porselen sistemleri tercih ediyoruz. Full porselenlerde herhangi bir altyapı kullanılmıyor kaplamanın her tarafı porselenden oluşuyor. Zirkonyum sistemlerde ise aynen metal destekli porselenlerde olduğu gibi dişin üzerine oturan bir altyapı var ve bu zirkonyum altyapı tamamen porselenle kapatılıyor. Metal destekli sistemden farkı zirkonyum diş renginde dolayısıyla porselenin altında siyah bir metal bulunmuyor.
Basite indirecek olursak köprü ve kaplama ihtiyacınızda 3 seçeneğiniz var.

1-Metal Destekli Porselen Kaplamalar
Avantajları :
En ekonomik seçenektir.

En dayanıklı ve sağlam olan seçenektir.
Dezavantajları:

Üzerine yerleştirilen porselen ile alt yapı metali ne kadar maskelenirse maskelensin alttan siyah metalin grimsi bir yansıması görülecektir.

Altyapıda kullanılan metal, dişetine oturduğu bölgede zamanla mutlaka bir miktar dişeti çekilmesi yapacaktır.

Işığı yansıtması alttaki metal yüzünden zayıftır. Doğal dişler ise ışığı mükemmel yansıtırlar. Doğal dişlerinizin yanında bu yüzden biraz farklı görünecektirler.

Metal altyapı döküm sistemiyle elde hazırlanıyor.
Metal alerjisi olan hastalarda kullanamıyoruz.

2-Zirkonyum Kaplamalar
Avantajları :
Metal destekli porselenleri kullandığımız hemen her dişte rahatlıkla kullanabiliyoruz.
Zirkonyum altyapı, bilgisayar destekli CAD CAM sistemle el değmeden hazırlanıyor bu sebeple dişe uyumu ve oturuşu mükemmel oluyor.
Işığı çok iyi yansıtıyor bu sebeple metal destekli porselenlere göre daha estetikler.
Zirkonyum altyapı dişetine dost, dişeti çekilmesi yapmıyor.
Dişeti hastalığı yüzünden dişeti çekilse bile metaldeki gibi dişeti sınırında siyah bir çizgi ortaya çıkmıyor. Çünkü altyapı da diş renginde.

Dezavantajları :
Uzun köprülerde kullanmayı tercih etmiyoruz.
Metal Destekli sisteme göre daha fazla maliyetli.

3-Full Porselen Kaplamalar

Avantajları :
Bu üç sistem arasında en estetik olan seçenektir. Işığı doğal dişle aynı şekilde yansıtır.
Dişler tamamen, bilgisayar destekli CAD CAM sistemle el değmeden hazırlanıyor bu sebeple hata payı sıfır, dişe uyumları mükemmel oluyor.
Dişetine mükemmel uyum sağlıyor. Dişetinde çekilme alerji yapmıyor.
Dezavantajları :
Ön dişler dışındaki köprülerde kullanamıyoruz.
Çok dikkatli çiğneme ve beslenme alışkanlığı gerekiyor. Asla ön dişlerinizle sert gıdalar ısıramıyorsunuz.
En pahalı seçenek bu.


Mevcut üç sistem karşılaştırıldığında estetik, ekonomi, ve sağlamlık bakımından zirkonyum hep en uygun olarak karşımıza çıkıyor. Bu sebeple biz de size rahatlıkla zirkonyumu öneriyoruz.

Zirkonyum altyapı labarotuarlarda farklı tekniklerde hazırlanıyor. Biz kliniğimizde uyguladığımız tedavilerde Sirona CEREC CAD CAM sistemini kullanıyoruz. Zirkonyum altyapı diş ölçünüze uygun bir şekilde bilgisayarda oluşturuluyor. Daha sonra Cerec sistemiyle el değilmeden ve hata payı bırakmadan zirkonyum blok işlenerek yaratılıyor. Bu sistemin en büyük avantajı diş ve dişeti uyumudur. Hassas ölçümler sayesinde zirkonyum altyapı dişe mükemmel adapte olur.



Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Zirkonyum Destekli Porselen Kaplama ve Köprüler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Osman NURSAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Osman NURSAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Osman NURSAL Fotoğraf
Dt.Osman NURSAL
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Osman NURSAL'ın Yazıları
► Porselen Köprüler Hakkında Herşey ÇOK OKUNUYOR Dt.Osman NURSAL
► Zirkonyum Diş Kaplama Nedir? Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA
► Zirkonyum Diş Dr.Dt. Sertaç KIZILKAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Zirkonyum Destekli Porselen Kaplama ve Köprüler' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Estetik Diş Dolguları Aralık 2010
► Porselen Köprüler Hakkında Herşey ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:18
Top