2007'den Bugüne 92,311 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Estetik Diş Dolguları
MAKALE #6065 © Yazan Dt.Osman NURSAL | Yayın Aralık 2010 | 11,479 Okuyucu
ESTETİK DOLGULAR

Diş Hekimliğinde 3 çeşit dolgu vardır.

1. Metal Dolgular (Amalgam)
2. Diş renginde Kompozit Dolgular
3. Porselen Dolgular

Metal Dolgular (Amalgam)

Diş hekimliğinde çok uzun zamandır amalgam dolgular kullanılıyor. Bu dolgular civa ile amalgam tozunun karıştırılmasıyla oluşuyor. Çok dayanıklılar ve çok uzun süre ağızda kalıyorlar ancak civanın toksik etkisi ; dolguların dişe hiç benzemeyen simsiyah görüntüsü, dolgu altındaki dişlerin kararması gibi nedenlerle artık çok fazla tercih edilmiyorlar.

Kompozit dolgu maddesinin gelişmesiyle artık çoğu diş hekimi amalgamı terk etti. Biz de kliniğimizde amalgam dolgu kullanmıyoruz. Ağzınızda sorun yaratan, ömrünü tamamlamış, ağız estetiğinizi bozan tüm amalgam dolguları kompozit dolgular yada porselen dolgularla değiştiriyoruz.

Diş renginde Kompozit Dolgular:

Ön diş veya arka diş tüm çürüklerde kompozit dolgular güvenle kullanılıyor. Dişe çok iyi adapte oluyorlar. Diş renginde oldukları için estetik olarak çok güzel görünüyorlar, hem de geliştirilmiş yapıları sayesinde amalgamlar kadar uzun süre dayanıyorlar. Tek seansta yaklaşık 10 – 30 dakikada bitiyorlar.

Kompozit dolgular o kadar gelişti ki artık çürüksüz ön dişlerde sadece estetik amaçlı bile kullanılıyorlar. Ön diş kırıklarında bazı durumda kaplamalara bile alternatif olabiliyorlar.
Porselen Dolgular :


Dişlerde çürük yüzünden kayıp miktarı çok ise yani çürük temizlendikten sonra kalan sağlam diş dokusu az ise porselen dolguları tercih ediyoruz. Porselen dolgular laboratuarda hazırlanıyor. İlk gün çürük temizlenip dişin ölçüsü alınıyor, laboratuarda Cad Cam (el değmeden bilgisayarlı sistem) sistemiyle hazırlanan porselen ikinci seansta dişe özel yapıştırıcılarla yapıştırılıyor.
En büyük avantajları dişe porselen kaplama yapılmadan dişin dolguyla kurtarılmış olmasıdır. Dişin arkası önü doğal diş olarak kalır orijinalliği bozulmaz.

Diş Dolgusu Sonrası Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar

Dişler çürüğünce yapılabilecek üç tedavi alternatifi vardır.
1. Dişe dolgu yapmak (başlangıç ve orta dereceli çürükler varsa)
2. Dişe kanal tedavisi yapmak (ilerlemiş çürükler varsa)
3. Dişi Çekmek (köklere kadar ilerlemiş çürükler varsa)

Dişte çürük çok ilerlememiş ve dişin canlı dokuları olan damar ve sinirlere ulaşmamış ise dişe dolgu tedavisi uygulanır. Genellikle dolgu gereken diş aşırı ağrı yapmaz, soğuk ve sıcakta kısa süreli hassasiyetle kendini gösterir. Bazen dişteki çürük çıplak gözle görülmeyebilir. Teşhis için ağız içi kameraları, panoromik tüm ağız ve tek diş röntgenleri kullanılmalıdır. Dolgular ağızda yapılabilecek en basit ve ekonomik tedavilerdir. Erken teşhisle yapılan dolgular sayesinde uzun süreli ve maliyetli kanal tedavilerine yada diş çekimlerine gerek kalmaz.

Dolgu tedavisi gören diş uzun yıllar ağızda sorunsuz kalabilir. Dolguların belli bir ömürleri vardır bu yüzden, ideal olanı 8 senede bir dolguların yenilenmesidir. Gelişen teknolojiyle hergün güçlendirilen diş renginde kompozit dolgular eski metal dolguların yerini almaya başlamıştır. Biz de kliniğimizde sadece diş renginde kompozit dolgular yapmaktayız. Kompozitler metal dolgulara göre daha sağlıklı ve estetiktirler.
Dolgular yapıldıktan sonra dikkat etmeniz gerekenler
• Dolgu yaparken genellikle dişi uyuşturuyoruz. Bu sebeple anestezi etkisi geçene kadar dişle birlikte uyuşan dili, dudağı ve yanağı ısırmamaya dikkat etmelisiniz. Özellikle çocuklarda buna çok dikkat edin.

• İşlemden hemen sonra yemek yiyebilir, bir şeyler içebilirsiniz. Ancak doğal dişlerinizde de olduğu gibi dolgu tarafında da çok sert gıdalar çiğnemeyin. (buz, sert şeker, havuç vb..)
• Dolgu sonrasında soğuk sıcak hassasiyeti ilk bir kaç hafta çok doğaldır. Çürük ve yapılan dolgu ne kadar derinse hassasiyet süresi de o kadar uzun olur. Hassasiyet dolgu altına yerleştirilen ilaçlar sayesinde her geçen gün kendi kendine azalır. 3 hafta sonunda azalmayan bir hassasiyet, dişte gece ağrıları, kendi kendine başlayan ağrılar, ısırdığınızda yükseklik ve çiğnemede dengesizlik varsa lütfen bizi arayıp bir kontrol randevusu alınız.
• Anesteziyi yaptığımız bölgede veya dolgu sırasında zedelenen dişeti alanında bir kaç gün rahatsızlık olabilir bu da kendiliğinden geçecektir. Tuzlu suyla gargara iyileşmenizi hızlandırır, kullanabilirsiniz.
• Dilimiz çok hassastır en ufak bir farkı hisseder ; yeni dolgunun şekline ve yüzey yapısına alışması için bir kaç gün geçmesi gerekir. Yapılan dolguda dişin kalan miktarı çok önemlidir. Eğer dişin %50 sinden fazlası doldurulmuşsa kalan sağlam diş yapısı çok büyük bir yük altına girer ve zamanla kırılması kaçınılmazdır. Yapılan dolgu dişin %60 ı veya fazlasıysa dolgudan sonra dişe kaplama yapılması gerekir. Porselen kaplama dişi birarada tutar ve sağlamlaştırır. Bu sayede diş ağızda uzun yıllarca sorunsuz ve sağlam şekilde kalır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Estetik Diş Dolguları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Osman NURSAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Osman NURSAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Osman NURSAL Fotoğraf
Dt.Osman NURSAL
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Osman NURSAL'ın Yazıları
► Estetik Diş Hekimliği Dr.Dt. Itır Şebnem BİLİCİ
► Estetik Dişhekimliği Dt.Aslı TUNCER
► Estetik Diş Hekimliği Dt.Şule ÜNAL
► Pembe Estetik Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
► Estetik Diş Hekimliği Dr.Dt. Cenap ADAŞ
► Estetik Diş Hekimliği Dt.Kurtul Ali KAPTANOĞLU
► Estetik Dişler Hakkında Dt.Ahmet KİĞILI
► Estetik Diş Yeni Trend Dt.Murat KANLI
► Estetik Dişhekimliğinde Fotoğraf Analizi Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Estetik Diş Dolguları' başlığıyla benzeşen toplam 91 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Porselen Köprüler Hakkında Herşey ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:14
Top