2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bleaching (Diş Beyazlatma)
MAKALE #6068 © Yazan Dt.Yeşim TÜNAL GÜZEY | Yayın Aralık 2010 | 9,364 Okuyucu
Günümüzde estetiğin önemi yadsınamaz ve estetikte güzelliğimizi bütünleyen etkenlerden biri de dişlerimizdir. Son yıllarda diş hekimlerine en çok sorulan sorulardan biri ise diş beyazlatmadır.

Her insanın kendi yapısına göre (göz rengi, ten rengi vb.) bir diş rengi vardır. Maalesef ki diş fırçalanarak bu yapısal rengi beyazlatamayız. Beyazlatma; çeşitli nedenlerle renklenmiş dişlerin (sigara, çay, kahve, çocuklukta çok fazla ilaç özellikle bazı antibiyotiklerin kullanılmış olması, yaşlanma…vb.) veya kişiye özel diş renginin birkaç ton açılması için kullanılan bir oksijenasyon yöntemidir.
Günümüzde dişlerin beyazlatılmasında inanılmaz gelişmeler olmaktadır. Yapılan çalışmalar sonucunda % 38`lik hidrojen peroksitin diş rengini açtığı kanıtlanmıştır. Bu madde kullanılarak 2 çeşit sistemle dişler beyazlatılmaya başlanmıştır:

1- Ev tipi
2- Ofis tipi
Ev tipi beyazlatmada, diş hekimi hastanın dişlerinin ölçüsünü alarak ona uygun alt çene ve üst çene için birer plastik kalıp hazırlatır. 6-8 şırınga şeklindeki ilaç ve kalıplar hastaya verilir. Kişi bu işlemi evinde uygular. 3-4 gün boyunca, kişi kalıpların içine şırıngada ki ilaçları sıkarak kalıpları dişlerine yerleştirir. 4 saat boyunca kalıplar ağızda tutulur. Bu esnada kesinlikle yemek yemek, sigara içmek yasaktır. 4 gün sonra bembeyaz dişlere kavuşulur. (2-6 ton diş rengi açılıyor.)
Ofis tipinde ise; diş hekimi beyazlatmayı klinikte uyguluyor. Diş etleri özel bir maddeyle izole ediliyor. Dişlere sürülen ilaç 45 dakika süreyle özel bir ışık uygulanarak diş yüzeyinde bekletiliyor. 45 dakika sonra sonuç hemen alınıyor, dişlerin rengi 2-6 ton açılıyor.Ancak bazı durumlarda tek seans yeterli gelmeyebiliyor.Böyle durumlarda seans sayısı arttırılabiliyor.
İki tip beyazlatmada da önemli olan uygulama süresince en az 1 hafta boyunca olabildiğince çay-kahve-sigara-şarap-gazlı içecekler gibi dişleri boyayıcı etkenlerden uzak durulmalıdır.
Tedavide dişler esas olarak 1 hafta sonra gerçek rengine kavuşmaktadır.
Kişinin alışkanlıklarına bağlı olarak renkte geri dönüşüm 2-4 sene içinde olmaktadır. Bu nedenle belli sürelerde pekiştirme tedavisi uygulanması gerekiyor.

Konuyla ilgili olarak diş hekimine genellikle sorulan sorular:

1)Diştaşı temizliği ile dişlerimizin rengini açabiliyor muyuz?
İki türlü tedavi vardır. Diştaşı temizliği olarak bilinen detertraj işleminde; sadece dişler üzerinde ki lekeler(sigara,çay,kahve….vs) ve diştaşları temizlenir. Dişlerin doğal renginde bir değişiklik olmaz, dişlerin rengi açılmaz. Bleaching dediğimiz işlemde ise önce diştaşı temizliği yapılır, sonra dişlerin rengini açan bir ilaç kullanılarak dişlerin doğal rengi birkaç ton açılır.
2)Yan etkisi var mı?
İşlem esnasında kısa süreli hassasiyet oluşabilir. Sonrasında hemen flor uygulanarak hassasiyetler ortadan kaldırılır.
3)Dişlerimizi beyazlattıktan sonra etkisi ne kadar sürüyor?
Kişinin alışkanlıklarına bağlı olarak renkte geri dönüşüm 2-4 sene içinde olmaktadır. Bu nedenle belli sürelerde pekiştirme tedavisi uygulanması gerekiyor.
4)Dişerimizi beyazlattıktan sonra ne yapmamız gerekiyor?
En az 1 hafta olabildiğince çay-kahve-sigara-şarap-gazlı içecekler gibi dişleri boyayıcı etkenlerden uzak durulmalıdır. Dişlerin rengi esas olarak bir haftada oturmaktadır,bu nedenle ilk hafta dikkat edilmedilir.
5)Diş beyazlatmayı ne sıklıkta yapmalıyız?
Kişinin alışkanlıkları diş renginin eski rengine dönmesinde önemlidir.Çok sigara çay kahve… içenlerde geri dönüş daha hızlı olmaktadır.Kişiye göre pekiştirme tedavisi uygulanmalıdır.

6)Kaç tip beyazlatma yöntemi vardır?

İki tiptir. Ev tipi ve ofis tipi olarak adlandırılmaktadırlar.
7)Hangi beyazlatma yöntemini önerirsiniz?
Ofis tipinde diş hekimi beyazlatmayı klinikte uygular. Yaklaşık 45 dakika gibi bir sürede sonuç hemen alınmış olur.
Ev tipinde ise kişiye özel kalıplar hazırlanır. Kişi bu işlemi evinde uygular. 3-4 gün boyunca, kişi kalıpların içine şırıngada ki ilaçları sıkarak kalıpları dişlerine yerleştirir. 4 saat boyunca kalıplar ağızda tutulur. Bu esnada kesinlikle yemek yemek, sigara içmek yasaktır. 4 gün sonra bembeyaz dişlere kavuşulur.

8)Ev tipi diş beyazlatma 3-4 saatten fazla uygulanırsa dişe herhangi bir zararı olur mu?
Dişlerde hassasiyet oluşturabilir. İlaçlar, mutlaka diş hekiminin önerdiği şekilde uygulanmalıdır.

9)Ofis tipi diş beyazlatmada uygulanan lazer ışınının herhangi bir yan etkisi var mı?
Özel olarak diş beyazlatmaya uygun olarak tasarlanmış cihazlar kullanıldığı için herhangi bir yan etkisi yoktur.

Dişlerimizle mutlu ve sağlıklı olmak dileğiyle…

Dt. YEŞİM TÜNAL GÜZEY
Dişhekimi
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bleaching (Diş Beyazlatma)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Yeşim TÜNAL GÜZEY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Yeşim TÜNAL GÜZEY'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Yeşim TÜNAL GÜZEY'in Makaleleri
► Diş Beyazlatma (Bleaching) Dr.Dt. Selim AYDIN
► Diş Beyazlatma (Bleaching) Dt.Ayşe GÜR
► Diş Beyazlatma (Diş Ağartma - Bleaching) Dt.Halil İbrahim SAHİ
► Diş Beyazlatma Dt.Songül MİRZAOĞLU
► Diş Beyazlatma Dt.Mesut MUTLU
► Tek Diş Beyazlatma Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
► Diş Beyazlatma Dt.Murat KANLI
► Diş Beyazlatma Dt.Osman NURSAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Bleaching (Diş Beyazlatma)' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:56
Top