2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Düzenli Fiziksel Aktivite ve Hareketli Yaşam
MAKALE #6111 © Yazan Dyt.Sernaz ÇAKIR ERCİL | Yayın Aralık 2010 | 5,845 Okuyucu
Günümüzde yaşam kalitesini arttırarak yaşamak, uzun yaşamak kadar önemli bir konu haline gelmiştir.Sağlıklı yaşamak ve yaşa bağlı oluşa*bilecek sağlık risklerini çeşitli yöntemlerle en aza indirebilmek için temel etkenler beslenme ve fiziksel aktivitedir.

Fiziksel aktivite;enerji harcamasıyla sonuçlanan tüm bedensel hreketlerdir. Fiziksel aktivite; ağır, yorucu maraton koşusu ya da rekabete dayalı sporların yapılması demek değildir. Çocukların okula yürüyerek gitmesi, parkta yürüyüş yapmak, asansör yerine merdivenleri kullanmak, otobüsten iki durak önce inerek yürümek fiziksel aktivite olarak değerlendirilmektedir. İnsanlar için çocukluk ve genç erişkinlik dönemi kişilere fiziksel aktivite alışkanlığının kazandırılması ve yaşam boyu devam ettirilmesi için en uygun dönemdir.

OBEZİTEDE FİZİKSEL AKTİVİTENİN ÖNEMİ

Günlük düzenli fiziksel aktivite, enerjiyi kullanarak vücut kas kitlesini, vücut hareketini geliştirir, vücuttan yağ yakımını hızlandırır, sağlıklı beslenme ile birlikte de obezitenin önlenmesinde önemli rol oynar.

Düzenli yapılan egzersizler sadece vücut ağırlığı üzerine değil, obeziteye bağlı olarak ortaya çıkan veya çıkabilecek sağlık risklerini de azaltmaya yardımcı bir unsurdur. Kalp hastalıkları, bozulmuş kan şekeri kontrolü için mutlaka aktivite olmalıdır.

Obez kişilerde her gün fiziksel olarak aktif olmak amaçlanmaktadır. Enerji harcaması kişinin vücut ağırlığı ve aktivite şiddetine göre değişir. Başlangıç temposunu ayarlamaya etki eden etmenler olarak, kişinin geçmişteki egzersiz öyküsü, şu anki hareket düzeyi, yaşı ve cinsiyeti, genel sağlık durumu, vücut ağırlığı ve egzersiz yapmadaki amaçları ve hedefi sayılabilir. Haftada 3 kez 20–30 dk aerobik hareket ya da haftada 5 kez 30 dk orta şiddette aktivite yapılmasını önerilmektedir. .

Aerobik hareketler tempolu yürüyüş,bisiklete binme, yüzme, tenis, kısa süreli hızlı koşular, futbol ,basketbol olarak örneklendirilebilir.Eğer spor yapacak vaktim yok diyorsanız orta şiddette fiziksel aktivitelerle yaşamınızı hareketlendirebilirsiniz.İşte size birkaç öneri;

v Asansör yerine merdiven kullanmayı tercih edin.
v Sabahları 30 dakika erken kalkarak güne yürüyüşle başlayın. Böylece gün içerisinde daha zinde olacaksınız.
v Arabanızı daha uzağa park ederek ya da otobüsten bir durak önce inerek gideceğniz yere kadar yürüyün.
v Akşam yemeğinden sonra kısa bir yürüyüşe çıkın.
v Bilgisayar kullanıyorsanız her saat başı 5 dakikalık yürüyüş molası verin.
v Televizyon izlerken,televizyon karşısında adım atın.
v Öğle tatillerinizde yada molarınızda binanın içerisinde veya etrafında kısa yürüyüşler yapın.
v Kısa mesafelerde araç yerine yürümeyi tercih edin.

Düzenli fiziksel aktivite ayrıca ;
v Kalp hastalığı, felç, yüksek tansiyon, kalınbağırsak kanseri ve diyabet oluşma riskini azaltır.
v Yüksek tansiyonu düşürür.
v Kemklerinizi, kaslarınızı ve eklemlerinizi sağlıklı tutmaya yarar. Osteoporozu(kemik erimesini) önler.
v Sıkıntı ve depresyonu önler ve ruh halini iyileştirir.
v Stressle başa çıkmanıza yardımcı olur.
v Vücut yağ yüzdesini azaltır.
v Kilonuzu kontrol etmenizi sağlar.
v Yaşlılarda oluşabilecek düşme ve kemik kırıklarına karşı koruyucudur.
v Meme kanserine karşı korumada yardımcıdır.
v Eklemlerdeki şişkinliklerin ve artirite bağlı ağrının kontrolünde yardımcı olur.
v Size daha fazla enerji verir.
v Daha iyi uyumanıza yardımcı olur.
v Daha güzel görünmenizi sağlar.

Dyt.Sernaz ÇAKIR

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Düzenli Fiziksel Aktivite ve Hareketli Yaşam" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Sernaz ÇAKIR ERCİL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Sernaz ÇAKIR ERCİL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Sernaz ÇAKIR ERCİL'in Makaleleri
► Düzenli Egzersizin Faydaları Dyt.Özge KARAARSLAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Düzenli Fiziksel Aktivite ve Hareketli Yaşam' başlığıyla benzeşen toplam 86 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Obezite ve Beslenme Aralık 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:40
Top