2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Beslenmede Çeşitlilik, Denge, Aşırıya Kaçmama
MAKALE #6134 © Yazan Dyt.Gülşen LÜKEL | Yayın Aralık 2010 | 6,764 Okuyucu
ÇEŞİTLİLİK, DENGE, AŞIRIYA KAÇMAMA

Besin çeşitliliği hem sağlıklı hem de hoşa giden yeme şeklinin köşe taşlarıdır. Günlük besin seçimi ile ilgili bu öneriler yaş, besin tercihi, enerji gereksinimi ve yaşam şekli göz önüne alınmaksızın tüm sağlıklı insanların gereksinimine uygundur.

Besin seçiminde çeşitlilik. Besin çeşitliliği vücudun enerji, sağlık ve büyümesi için gerekli besin öğelerini sağlamaktadır. Vücudun gereksinimi olan tüm besin öğelerini içeren tek bir besin veya besin grubu yoktur. İyi bir sağlık için beş besin grubundan da besinler seçilmelidir.

Çeşitliliğin sağladığı diğer kazançlar farklı yiyeceklerin oluşturduğu tat, doku ve renk çeşitliliği sonucu ana ve ara öğünlerde en üst düzeyde zevk almayı sağlamasıdır.
Besin seçiminiz daima dengeli olsun. Her besini ve besin öğesini fazla değil, yeterli tüketin. Yağ içeriği yüksek bir besin tükettiğiniz zaman dengelemek için geri kalan zamanda düşük yağlı bir besin seçin. Kilo kontrolü sağlamak için, yiyeceklerle aldığınız enerjiyi, fiziksel aktivite ile dengeleyin.

Porsiyon ölçüleriniz orta düzeyde olsun. Böylece sevdiğiniz tüm besinleri tüketmekten keyif alırsınız. Aynı zamanda yaşam boyu formda kalmayı sağlayan beslenme şeklini uygulamaya devam edebilirsiniz. Orta düzeyin diğer anlamı; enerji veya kaloriyi, tüketilen toplam yağ, kolesterol, şeker ve sodyumu kontrol etmek için besin seçimi yapmaktır. Alkollü içecek tüketiyorsanız önerilen yine orta düzeydir.

“Kalorisi yoğun besinler” terimi ne anlama gelir?

Bu besinlerin kalorileri veya enerjileri yüksektir, fakat besin öğeleri düşüktür. Besin piramidindeki yağlar, zeytinler ve tatlılar yoğun kalorilidir. Buna karşın besin öğesi yoğun yiyecekler, kalori miktarları ile karşılaştırıldığında besin öğeleri yüksektir. Beş besin grubundaki çeşitlilikte besin öğeleri yoğun olarak bulunur.

Besin öğeleri:

Besinler kompleks öğelerdir. Siz besinlerin duyusal kalitesinden hoşlanırken ( görünüm, aroma, lezzet, yapı) vücudunuz da besinlerde bulunan besin öğelerinin yaşamı sürdürme işlevlerinden yararlanmaktadır.

Vücudunuz yapmadığı için besinler , içindeki besin öğeleri ve sağladıkları enerji nedeniyle sağlığınız için gereklidir. Besinler sindirim sırasında besin öğelerine parçalanır ve kana geçer, kan yoluyla da vücut fonksiyonlarının büyük bölümünün gerçekleştiği hücrelere taşınırlar. Besinlerde bulunan 40’ tan fazla besin öğesi 6 grupta toplanmıştır. Her besin öğesi özel ve eşsiz işlevlere sahip olmakla beraber, sağlık için birlikte fonksiyon gösterir.

Karbonhidratlar; vücudun temel enerji veya kalori kaynağıdır. İki gruba ayrılır. Kompleks karbonhidratlar ( veya nişasta) ve şekerler.

Posa da bir çeşit karbonhidrat olmakla beraber sindirime yardımcı ve bazı hastalıklara karşı koruyucudur. Posa sağlık için önemlidir, ama besin öğesi değildir, çünkü vücutta sindirilip emilemez.

Yağlar enerji sağlar, fakat besin öğelerini taşıma, vücutta pek çok hücrenin yapısını oluşturma gibi diğer işlevleri de vardır. Yağ asitlerinden oluşurlar. Bazı yağ asitleri vücutta yapılmadığından besinlerle alınması şarttır. Yağ asitleri aynı değildir; bazıları doymuş diğerleri doymamıştır.

Proteinler aminoasitlerden oluşur. Aminoasitler vücut dokularının yapı taşıdır, dokularımızın onarılmasını ve devamlılığını sağlar. Vücutta elzem olmayan aminoasitler yapılmaktadır, diğerlerini besin seçimi ile almak gerekmektedir. Proteinler, karbonhidrat ve yağlar gibi enerji sağlar, ama enerji için kullanıldıklarında vücut dokularının devamlılığının sürdürülmesini sağlayamazlar.

Diyetisyen Gülşen Lükel
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Beslenmede Çeşitlilik, Denge, Aşırıya Kaçmama" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Gülşen LÜKEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Gülşen LÜKEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gülşen LÜKEL Fotoğraf
Dyt.Gülşen LÜKEL
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi34 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Gülşen LÜKEL'in Makaleleri
► Beslenmede Karpuz Dyt.Nildem KIZILASLAN
► Beslenmede Boza Dyt.Şenol YILDIZ
► Beslenmede Kahve Dyt.Buket ADANÇ
► Beslenmede Sıvılar Dyt.Aysun SARIN
► Beslenmede Posanın Önemi Dyt.Gökhan ÇELİK
► Beslenmede Psikolojinin Önemi Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Beslenmede Su Tüketiminin Önemi Dyt.Güler ENGİN
► Beslenmede Balığın Önemi Dyt.Emine DEMİR
► Beslenmede Suyun Önemi Dyt.Dilan DALGIÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Beslenmede Çeşitlilik, Denge, Aşırıya Kaçmama' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Uyutan Yiyecekler Nisan 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:50
Top