2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Genç Kızların Popüler Sorunu: Polikistikover
MAKALE #6177 © Yazan Op.Dr.Mitra ÖZDEMİR | Yayın Aralık 2010 | 12,303 Okuyucu
Genç kızlarımızın birçoğunda görülen sorunlardır aslında: adet düzensizliği, sivilcelenme, saç dökülmesi, kıllanma, yapılan onca diyete ve spora rağmen kilo verememe…Sıradan görülen bu bulgular aslında çağımızın çok önemli hastalıklarından birisi olan “Polikistik Over’in” baş belirtileridir. Genellikle genç kızlar arasında görülen bu hastalık evli kadınlarda da çocuk sahibi olamamalarında sonra ortaya çıkar.

poli=çok sayıda, kistik= kist içeren, over=yumurtalık dokusu demektir yani polikistik over: "çok sayıda kist içeren yumurtalık dokusu" anlamına gelmektedir. Hastaya yapılan ultrason sonucunda overlerde yani yumurtalıklarda 8-10 mm çapında birçok küçük kistçiklerin bulunması ve kanda yüksek dozda androjen (erkeklik hormonu) saptanması sonucunda tanı konulur. Bazı olgularda insülin direnci denilen şeker metabolizmasında bozukluk ve şişmanlık yaratabilen hormon bozuklukları da mevcuttur.
Kısaca maddelemek gerekirse kadınlar da bu türdeki sürekli bir yumurtlama bozukluğu aşağıdaki sonuçları beraberinde getirir:
· Yalnızca yumurtlama olduğunda üretilebilen progesteron hormonu üretiminin aksaması, adet döngüsünün uzamasına, yani adet gecikmelerine veya düzensiz adet kanamalarına yol açar.
· Çatlayamayan foliküller fazla miktarlarda testosteron ("erkeklik hormonu") üretir. Kadında fazladan üretilen erkeklik hormonu tüylenme ve sivilcelenme gibi kozmetik sorunlar yaratır.
· Yumurtlama olmaması kadını zor gebe kalma veya gebe kalamama sorunuyla, gebe kalınması durumunda ise artmış düşük yapma riskiyle başbaşa bırakır.
· Kan şekerinin düzenlenmesinden sorumlu olan insülin hormonu salgısının bu hastalıkta bozulması kilo alma sorununa veya ileri yaşlarda şeker hastalığına yakalanma riskinde artışa neden olur.
· Uzun dönemde ortaya çıkabilen sorunlardan en önemlisi rahim iç tabakasını östrojen hormonunun kalınlaştırıcı etkisinden koruyucu özelliği olan progesteron hormonunun eksik kalması nedeniyle ortaya çıkan artmış rahim kanseri riskidir.
· Diğer bir uzun vadeli sorun da testosteron hormonunun sürekli olarak yüksek kalmasına bağlı olarak kan yağlarının seviyesinin yükselmesidir. Bu durum uzun vadede kadının çeşitli kalp hastalıklarına yakalanma riskini artırır.
Polikistik overin tedavisinde ise ilk yapılması gereken yumurtlamayı yeniden sağlamaktır. Eğer çocuk yapma isteği var ise yumuertlamayı uyarıcı ilaçlar kullanılabilir. Şişman hastalarda ise kilo verilmesi çoğu zaman yumurtlamanın yeniden başlaması için yeterli olmaztadır çünkü vücuttaki yağ dokusu fazla miktarda östrojen ürettiğinden yumurtlamaya engel olmaktadır.
Genç kızlarda ve çocuk istemeyen hastalarda adeti düzene sokmak için doğum kontrol hapları tercih edilir. 6-12ay süre ile kullanılır. Ya da adetin 15. gününden sonra kullanılan progestoren ilaçlar vardır. Buda 2. bir seçenektir. Hastanın çocuk isteyip istememsine bağlı olarak tedavi yönetimi seçilir.
Tüylenmeye çözüm bulabilmek için ise öncelikle hastaya horman testi yapılmalıdır. Hormon seviyesi yüksek mi?, değil mi? yüksekse bunun sebebi nedir?... gibi soruların cevabı bulunduktan sonra uygun hormon tedavisi uygulanır. Asıl amaç erkeklik hormonunu bastırmak olduğu için mevcut kıllanmanın yok edilmesi sonraki aşamadır. Bunun için lazer epilasyon gibi yöntemler tercih edilir. Yapılan lazer ile varolan tüylerde azalma görülmez sadece yeni çıkacak tüyler engellenir.
İleriki dönemlerde ciddi problemler açan bu hastalığın belirtileri eğer sizde de bulunuyorsa mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurmanızı tavsiye ederim. İyi haftalar dilerim.

Op.Dr. Mitra Özdemir
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Genç Kızların Popüler Sorunu: Polikistikover" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Mitra ÖZDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Mitra ÖZDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mitra ÖZDEMİR Fotoğraf
Op.Dr.Mitra ÖZDEMİR
İzmir
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Mitra ÖZDEMİR'in Makaleleri
► Sigara Sorunu Dr.Serhat İPEKÇİ
► Sertleşme Sorunu Dr.Mehmet Levent SOYLU
► Yüz Kızarması, Kızarıklığı Sorunu ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Bayram Ali ÖZUSLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Genç Kızların Popüler Sorunu: Polikistikover' başlığıyla benzeşen toplam 89 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:21
Top