2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Şımarık Çocuklar ve Ebeveyn Tutumları
MAKALE #6204 © Yazan Psk.Serap DUYGULU | Yayın Aralık 2010 | 16,018 Okuyucu
Şımarıklık çok kullanılan bir kavram olmakla beraber çok geniş bir içeriğe sahiptir.Çocuk yetiştiren bütün ailelerin belki de en sık yaşadıkları sorunlar yumağının en başında bulunan tanımdır ve her yaş,her cinsiyetten çocuğun yaşayacağı tutumlar toplamıdır.
Şımarıklıktan bahsettiğimiz anda ilk bilmemiz gereken şey,şımarıklığın tamamen anne baba tutumlarıyla ilgili olduğudur. Öncelikle bu durumun anne babaların tutarsız yaklaşımlarından kaynaklandığını bilmek gerekiyor.Hiçbir çocuk şımarık olarak doğmaz ama şımarık olarak yetiştirilir.
Şımarıklık nedir önce onu açıklamak gerekirse, her durumda ve her şartta, kendisinin ve isteklerinin ön planda olmasını isteyen,isteklerini ertelemeyi ve beklemeyi bilmeyen,empatiyi yani karşısındakilerin isteklerine de saygı göstermesi gerektiğini öğrenememiş,bulunduğu ortamda bütün ilgiyi üzerine toplamaya çalışan,mızmızlanan, mutsuz,zaman zaman agresif, öfke nöbetleriyle ağlama krizlerine giren,sadece kendi dediğini yaptırmaya çalışan, isteklerini yaptırmak için tutturan, ısrarcı ve inatçı olabilen çocukların davranışları şımarıklık olarak adlandırılır.Bu tavırları zaman zaman hepimiz kendi çocuklarımızda da gözlemlemişizdir. Çocukların bu şekilde davranmaları anormal değildir.Anormal olan bu şekilde davranan çocuğun,aileleri tarafından onay görmesidir.Böylece çocuğun yanlış olan davranışları pekişir ve çocuk bu tip olumsuz davranışlar yaptığında isteklerini kolaylıkla elde edebildiğini öğrenir.Oysa yanlış davranışlar eğer desteklenmezse kalıcı olmazlar.Çünkü çocuk doğru ya da yanlış kavramlarını henüz bilmediği yaşlarda her tür davranışı sergileyerek toplumsal sınırlarını öğrenmeye çalışmaktadır.Yaptığı her davranış sonucunda aldığı geri bildirimlerle yani tepkilerle sosyal bir birey olma yolunda kimliğini ve kişiliğini bulacaktır.
Çocuklar iki temel nedenden dolayı şımarıklık sergilerler:
  • İlgi görmek istedikleri için,
  • Aşırı ilgi gördükleri için.
Her iki durumda da tutarlı ilgi eksikliği var demektir.O nedenle çocuk yetiştirme konusunda en belirleyici olanın aile tutumları olduğunu unutmamak gerekiyor.Anne baba tutumlarının birincil önem taşıdığı çocuk eğitiminde dikkat edilmesi gereken pek çok nokta var aslında.
  • Çocuklar her istediklerini istedikleri anda elde edebiliyorlarsa,isteklerini ertelemeyi ve beklemeyi asla öğrenemeyeceklerdir.
  • Bir çocuk anne babasının sadece kendisine hizmet etmek zorunda olduğuna inanmışsa, kendisinden başka kimseyi umursamayacaktır.
  • Ağlayıp,tepindiği anda kuralların bozulduğunu ve isteklerinin yapıldığını görüyorsa zamanla uyum ve davranış bozuklukları geliştirecektir.Bu da çocuğun özellikle okul sürecinde arkadaşları tarafından istenmeyen çocuk olmasına yol açacaktır.
  • İnat ederek,öfkelenerek isteklerini elde eden bir çocuk,içinde bulunduğu toplumda iletişim dili olarak saldırganlığı benimseyecek ve çevresindeki herkesi sindirecek ve isteklerini bu şekilde onları korkutarak elde etmeye çalışacaktır.
  • Anne babası tarafından sadece kendisi varmış ve en önemli şey onun istekleriymiş gibi davranılarak büyütülmüş bir çocuk,başkalarının duygularına,acılarına,beklentilerine de kayıtsız kalacak ve insanları anlamak,anlayış göstermek gibi bir empati duygusunu öğrenemeyecektir. Bu olumsuzluğun en önemli getirisi ise,çocuğun zamanla kendi anne babasına karşı da duyarsızlaşmasıdır.
  • Başkalarına saygı duyarak büyümemiş bir çocuk aynı şekilde başkalarından da saygı görmeyerek belki de ailenin yanlış tutumlarının sonucu hayatındaki en ağır yaptırımla karşılaşacak ve toplum içinde dışlanan,iletişim sorunları yaşayan sorunlu bir birey olacaktır.
Dolayısıyla anne baba olarak bizim yapacağımız şey çocuğumuzun her istediğini yapmak değil,onu kendi isteklerini yapabilecek,çevresine saygı duyan,başkalarını ve duygularını önemseyen donanımlara sahip bir birey olarak yetiştirmektir.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Şımarık Çocuklar ve Ebeveyn Tutumları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Serap DUYGULU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Serap DUYGULU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Serap DUYGULU'nun Yazıları
► Ebeveyn Tutumları Psk.Dnş.Büşra Gül ALBAYRAK
► Ebeveyn Tutumları Psk.Ahmet SERT
► Ebeveyn Tutumları Psk.M.Enes İMERT
► Ergenlikte Ebeveyn Tutumları PDF Psk.Hatice ÇETİNKAYA ŞAHİN
► Karne ve Ebeveyn Tutumları Psk.Hatice ÇETİNKAYA ŞAHİN
► Farklı Ebeveyn Tutumları Psk.Melisa KÜÇÜK DEDEOĞLU
► Erken Çocukluk Döneminde Ebeveyn Tutumları ÇOK OKUNUYOR Psk.Damla KANKAYA
► Ebeveyn Tutumları ve Özgüvenli Çocuk Yetiştirmek Dr.Psk.Dnş.Ayfer SUMMERMATTER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Şımarık Çocuklar ve Ebeveyn Tutumları' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Baba Çocuk İlişkisi Kasım 2016
► Alınganlık Kasım 2016
► Kıskançlık Kasım 2016
► Yılbaşı ve Çocuklar Kasım 2016
◊ Dizi Dizi Hayatlar Ekim 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:33
Top