2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Jinekomasti (Erkekte Meme Büyümesi)
MAKALE #6205 © Yazan Op.Dr.Mahmut Serden DİNÇLER | Yayın Aralık 2010 | 5,057 Okuyucu
Jinekomasti yani erkekte meme büyümesi anlamına gelen bu kavram son dönemlerde artan sayıda erkeğin sorunu olmaya devam etmektedir. Prevalans dediğimiz toplumda görülme sıklığı çok değişmemiş olsa da jinekomastili hastalarımız artık o görüntüyü daha fazla taşımak istemediklerinden daha fazla beklemeden bizlere tedavi için gelmekteler ve tabii ki bu da sonuçların mükemmeliyeti açısından kesinlikle daha iyi olmaktadır. Sadece estetik açıdan değil aynı zamanda sosyal ve psikolojik açılardan da jinekomasti günümüzde büyük problemler oluşturabilmektedir. Jinekomastisinden dolayı tişört giyemeyenler,göğüsünden çekinip sırf bu nedenle denize , havuza gitmeyi istemeyenler olabilmektedir.Yani jinekomasti adeta kişilerin içindeki yaşam sevincini , coşkuyu (ki bu kişiler genelde 20-40 yaşlar arası dönemde olmaktadırlar) bir perde gibi örtüp baskılayabilmektedir. Nedenlerine bakarsak yapısal, genetik, hormonal, ilaçlar,kilo alımları, alkol gibi değişik faktörlerin jinekomasti oluşumunda etken olabildiği görülebilmektedir.Bu sebepler tek başına etkili olabildiği gibi bazen kombine bir şekilde de karşımıza çıkabilmektedir.Oluşmuş jinekomastinin sebebi genelde meydana gelmiş deformite ile korelasyon göstermez diğer bir deyişle ister yapısal ister genetik veya ilaçlara bağlı olsun jinekomasti görünüm açısından benzerdir. Tanısında en belirgin özellik zaten inspeksiyon dediğimiz dıştan muayenedir. Bilateral (çift taraflı )normalden büyük meme dokuları ana sorunu teşkil etmektedir. Manuel muayenede ise meme dokusu bazen yumuşak olarak karşımıza çıkabilse de nadir olmayarak ta orta sertlikte gland dediğimiz bez dokusuyla da beraber olabilmektedir. Bazı vakalarda tanı ve tedavinin ilerisine yönelik hormonal düzeylerde istenebilir (örneğin:uzun süreli kortizon ve benzeri ilaç kullanmışlar gibi) . Her ne şekilde olursa olsun jinekomasti bir defa oluştuktan sonra ortadan kaldırılması için mutlaka ciddi uğraş gerektirmektedir. Ancak bu konudaki gözlemlerim gerek diyet gerekse kas güçlendirici çalışmaların asla beklenen faydayı sağlayamayıp bazen sadece kişiyi galiba bu artık hep böyle kalacak şeklinde ümitsizliğe sevk edebildiğidir.
İşte Estetik Plastik Cerrahi tam bu noktada devreye girmektedir. Eğitimimizin ilk dönemlerinde jinekomastili hastalarımızın tek tedavi seçeneği dokuların direkt olarak cerrahi metodlarla çıkarılmasıydı, bu doğrultu da bizlerde çok sayıda bu işlemleri uyguladık ancak hep daha iyiye ulaşılabileceği de aklımdaydı Hala çoğu merkezlerimizde bu tedavi usülü ana seçenek olarak sunulmaktadır. Bunun yanlış olduğunu düşünmemekle birlikte daha güncel ve iyi sonuç veren seçeneklerin olduğu da bilinmelidir çünkü cerrahideki uzayabilen yara iyileşme periyodu, izler, meme dokusunda belirgin geçiş hatlarının oluşabilmesine sıklıkla rastlanılabilmektedir.
Bu olasılıklarda meydana geldiği zaman düzeltilmeleri de gerçekten uğraştırıcı olabilmektedir.
İşte bu nedenlerle hem daha etkili hem de bu olasılıkları ortadan kaldırabilecek tedavi seçenekleri üzerine yoğunlaşınca "Dual Plan Lipoglanduloplasty" adlı sistem geliştirildi. Bu sistemde üç boyutlu düşünüldüğü zaman hem meme dokusunun azaltılabilmesi aynı anda da azaltılırken şekillendirilebilmesi mümkün olabilmektedir. Hastane ortamında steril operasyon şartlarında uygulanan işlem sonrası aynı gün çıkılabilmekte hastanede kalınmamaktadır. Tamamen ağrısız, izsiz, yatış gerektirmeyen bu metotla kalıcı mükemmel bir estetik görünümü minimal invasif şekilde verilebilmekte. Bu yöntem sayesinde grade II, grade IIIa,IIIb gibi iri jinekomastili hastaları normal düz bir göğüs duvarı görüntüsüne rahatlıkla kavuşmak mümkün.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Jinekomasti (Erkekte Meme Büyümesi)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Mahmut Serden DİNÇLER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Mahmut Serden DİNÇLER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Op.Dr.Mahmut Serden DİNÇLER
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Mahmut Serden DİNÇLER'in Makaleleri
► Erkekte Meme Büyümesi - Jinekomasti Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU
► Erkekte Meme Büyümesi-Jinekomasti Op.Dr.Eser AYDOĞDU
► Erkekte Meme Büyümesi: Jinekomasti Doç.Dr.Tayfun TÜRKASLAN
► Jinekomasti (Erkekte Meme Büyümesi) Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
► Erkekte Meme Büyümesi (Jinekomasti) Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Erkekte Meme Büyümesi-Jinekomasti Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Jinekomasti(Erkek Meme Büyümesi) Op.Dr.Ekrem KESKİN
► Jinekomasti - Erkek Meme Büyümesi Op.Dr.Güncel ÖZTÜRK
► Jinekomasti (Erkek Meme Büyümesi) Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Jinekomasti (Erkekte Meme Büyümesi)' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Burun Estetiği Temelleri Mayıs 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:05
Top