2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aldatılma Nedenleri ve Evlilikte 3. Kişi Sorunları
MAKALE #6207 © Yazan Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL | Yayın Aralık 2010 | 12,877 Okuyucu
ALDATILMA NEDENLERİ

Üçüncü kişi evliliğin hastalandığına dair bir sinyaldir.

Birinci neden; eşlerden birinin kişilik problemi olduğu ve o zamana kadar göstermediği ancak bir noktadan sonra örtünün altına sığmayıp kendini gösterdiği bir problemdir. Değer görmek konusunda bağımlı kişilik bozukluğuna sahip olan kişiler hayatlarında hep birilerinin kendisini onaylamasını, kendisine sürekli değer pompalamasını beklerler. Evlilik belirli bir zaman sonra doğal olarak bir rutine girdiği zaman bu kişiler değerliliğini görecek yeni kişiler ararlar. Aslında aradıkları mutlu bir ilişkiden çok değerliliğini ve birilerini elde edebildiğini kendi kendilerine ispat etmektir.

İkinci neden; evlilik artık o kadar düğüm olmuş ve taraflar için yük haline gelmiştir ki kişiler taşımaktan yoruldukları için uygun bir limana demir atıp dinlenmek, ruhsal bir sükunete kavuşmak isterler. Bu esnada karşılarına çıkacak ikinci bir kişi aslında öyle olmasa bile hastalık içindeki bireye oksijen gibi gelir. Sorun evliliklerindedir, sistem bozulmuştur. Nefes alması için dışardan ve geçici bir kişi arayışındadır. Bu yeni ilişki de gelecek vaad etmez ama bir teneffüs gibidir.

Üçüncü neden; kişiler eşlerine kendilerini yeniden fark ettirmek için ikinci bir kişiyi kullanmaları ve bu sayede kendilerini eşlerinin gözünde eskisi gibi ilgi odağı olmalarını sağlamaya çalışır.

Bunun gibi sayabileceğimiz pek çok yapı sonuçta 3. kişi sorununu doğurabilir. 3. kişi sorunu nedeni ne olursa olsun ilişkide bazı yaraların işaretidir. Bazen kişilere evliliklerinin değerini anlama ve onun için çaba sarfetmeleri adına iyi bir fırsat sağlarken bazense çözülmez ve yürümez bir evliliğin habercisi olabilir. Bu ikisi arasındaki farkı anlamak, diğer eşte bıraktığı ağır acıyı dindirmek ve sağlıklı düşünmesini sağlamak, düzelebilecek bir evlilikse çarenin adımlarını planlamak ancak profesyonel bir destekle olabilir. Kişiler bu ağır sancılı dönemde değil problemin kaynağını anlamak, önlerini bile göremezler. Kişinin öncelikle bu sağlıksız durumdan çıkarılması ve evliliğini ya tedavi etmesi ya da evliliğiyle vedalaşması gerektiğinden emin hale gelmesi gerekir. Bütün dünyada 3. kişi sorunları benzer etkileri doğurur ve profesyonel destek alınmadıkça eşler, problemlerini çözemez ve ilişkilerini sağlıklı hale getiremezler.

EVLİLİK TERAPİSİ ÇALIŞMALARI

EVLİLİK DANIŞMANLIĞINDA UZUN DÖNEM NELERİ HEDEFLENİR?
  • Eşlerin; diğerinin uygun duygusal, cinsel ve sosyal sınırlarında anlaşmalarını sağlamak,
  • Aldatılan eşin, ilişkideki güveni yeniden sağlamaya başlaması ve affediciliği sağlama hakkında gönüllülük gösterebilmesini sağlamak,
  • Aldatan eşin böyle bir olayı eşine yaşattığı için özür dilemesini ve incinmiş eşin ilişkideki güveni yeniden sağlamaya başlaması için problem ile ilgili bilmek istediği bütün bilgileri vermesini sağlamak,
  • Eşler arasında; problem ile ilgili bireysel hassaslığı savunma olmaksızın terapi ortamında tartışmaları sağlamak,
  • Eşlerin; ilişkilerindeki tehditlerin belirlenmesini ve fark etmelerini sağlamak,
  • Eşlerin; birbirlerinin duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarını karşılamalarını sağlamak,
  • Eşlerin; ilişkiyi düzeltmek için sorumluluğu paylaşmalarını ve birbirleri ile ilgili empati kurmalarını (birbirlerini anlamalarını) sağlamak,
  • Eğer ilişki kurtarılamamışsa, kişilerin ayrılık için anlaşmaları (ancak bu kararla yapılan çalışma neyin bağlılığı yok ettiğini ve aldatmaya neden olduğunu gösteren güvenilir analizler yapıldıktan sonra gerçekleştirilir.)
EVLİLİK DANIŞMANLIĞINDA KISA DÖNEM NELERİ HEDEFLENİR?

Hangi tip çalışmanın yapılacağına karar veriliyor;

a-İlişkiyi sürdürme
b-Kararsızlık
c-Ayrılık
  • Şunları yaparak güvenlik teminatı sağlanıyor;
a- Kişisel güvenlik hakkında tehditlerin olmamasında anlaşılması.
b- Diğerinin güvenliği hakkında tehdit olmayacağında anlaşılması.
c- Eğer herhangi bir eş, tartışmanın kontrol dışına çıktığına inanırsa, evde güç konuları tartışmanın kesilmesi
  • Aldatma sonrası incinen eşte psikolojik rahatsızlıklar oluşup oluşmadığı tespit ediliyor. ( Post Travmatik Stres Bozukluğu ve Major Depresif Bozukluk semptomları gözden geçiriliyor). İncinmiş eşin hangi semptomları yaşadığı tanımlanıyor.
  • Aldatan eşin açık bir şekilde aldattığını itiraf etmesi isteniyor.
  • Sadakatsiz eşin aldatmaya karar vermesinde bütün sorumluluğu üzerine aldığını ifade etmesi ve verdiği acılar için eşinden, ailesinden ve arkadaşlarından özür dilemesi isteniyor.
  • İncinen eşin sadakatsiz eşin özrünü açık bir şekilde kabul ettiğini ifade etmesi ve bağışlama sürecine başlamak için istekli olduğunu belirtmesi isteniyor.
  • Sadakatsiz eşin “Dur ve Paylaş” tekniğini uygulaması yapılıyor. ( Sevgili ile bütün kişisel görüşmelerin ve/veya cinsel temasın kesilmesi ve gelecekte eşe sorulmadan bağlantı kurmayacağını açıkça paylaşması.)
  • İlişkinin ihtiyaçlarının ve güçlü taraflarının ve bireysel ihtiyaçlar tespit ediliyor.
  • İlişkinin ilk zamanları boyunca paylaşılan pozitif yaşantılar konuşuluyor. (flört dönemi, ilk evlilik yılları)
  • lişkiyi zenginleştirebilecek kendisi ve eşindeki davranışsal değişiklikler tanımlanıyor. Listenin önceliğinde gerekli olan güvenin ve bağlılığın arttırılmasıdır.
  • Tartışmalardaki öfke patlamalarının olmaması sağlanıyor.
  • Eşler arasında sağlıklı iletişim becerilerin artması sağlanıyor.
  • İncinen eşin; sorun hakkında bilmek istediği gerçekleri tanımlaması isteniyor. Tartışmak için evde soruşturma yerine bu soruları terapi sürecine getirmesi isteniyor.
  • İncinen eş yaşanan olay ile ilgili yıkıcı düşüncelerle yaşayacağından bu düşüncelerini ve kaygılarını kontrol etmesi öğretiliyor.
  • İncinen eş tarafından aldatan eşin davranışlarının güvenirliliğinin kasten test edilmesi isteniyor ve aldatan eşin güvenin tekrar oluşabilmesi için bu kontrolün gerekli olduğuna katılması ve incinen eş tarafından kontrol edilmeyi kabul etmesi sağlanıyor.
  • Yaşanan olayın içeriğinin terapide tartışılması sağlanıyor.
  • İlişkinin paylaşılmasına ve birlikte yürütülmesine yardımcı olacak düşünce ve değerlerin konuşulması sağlanıyor.
SAĞLIKLI EVLİLİK İÇİN

Psikologlar, araştırmalarında bozulan evliliklere neden olan etkenler üzerinde dururken, iyi evliliklerin özelliklerine bakmayı ihmal etmişlerdir. Psikolog Judith Wallerstein, en az dokuz yıldır evli olan 50 çiftin evliliklerine bakarak bu açığı kapatmaya karar vermiştir.

“Mutlu Evlilik: Aşk Neden ve Nasıl Devam Eder?” adlı kitabında, dokuz önemli psikolojik önlemden söz etmektedir. Yaptığı uzun süreli çalışmalar sonucunda Wallerstein bu dokuz görevi şöyle sıralamaktadır:
  • Çocukluktaki aileden duygusal olarak ayrılmanın sağlanıp, evliliğe tam anlamıyla yatırım yapmak, böylelikle iki aile ile olan bağlantıların tanımlanması,
  • Ortak değerler üzerinde bir birlik kurarken, iki kişinin de bağımsızlığına özen gösterilmesi,
  • Zengin ve zevkli bir cinsel yaşamın kurulması ve bunun aile ve iş yaşamından etkilenmemesinin sağlanması,
  • Çocuğu olan aileler için; ebeveynliğin getirdiği zor görevlerin göğüslenip, bebeğin evliliğe yaptığı etkilerin hazmedilmesi. Herkesin kendi bağımsız alanının kalmasına özen gösterilmesi,

  • Yaşamda yer alan kaçınılmaz krizlerle yüzleşebilmek ve başa çıkabilmek,
  • Zor durumlarda evlilik bağının gücünü koruyabilmek. Evlilik; çiftlerin farklılıklarını, öfkelerini ve çatışmalarını ortaya koyabildikleri bir “güvenli alan” olmalı,
  • Şaka ve neşenin yaşama geçirilmesi; sıkıntı ve insanlardan kopmanın engellenmesi,
  • Çiftin birbirlerinin sevgi, destek, beğenilme ve bakılma ihtiyaçlarını karşılaması,
  • Zamanın getirdiği değişikliklerle yüzleşirken, ilk günlerin romantik, ideal imgelerini canlı tutulması gerekmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Aldatılma Nedenleri ve Evlilikte 3. Kişi Sorunları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Filiz OKUŞ TEZEL Fotoğraf
Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi47 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL'in Yazıları
► Evlilikte Aldatma/Aldatılma Psk.Dnş.İdem TONOZ
► Evlilikte Aldatma ve Aldatılma Psk.Dnş.Sezen SALİHOĞLU
► Narsist Kişi ile Sevgili/ Eş Olmak Psk.Yasemin TÜZEMEN
► Felsefeyi Başlatan Kişi: Thales Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA
► Aldatma ve Aldatılma Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Aldatılma Nedenleri ve Evlilikte 3. Kişi Sorunları' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Öfke Kontrolü Eğitimi Programı ÇOK OKUNUYOR Mart 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:03
Top