2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Duyusal Modülasyon
MAKALE #6247 © Yazan Remzi GÜLEÇ | Yayın Ocak 2011 | 8,694 Okuyucu
DUYUSAL MODÜLASYON

Duyusal modülasyon nedir?

Duyusal modülasyon duyuların zamanında birlikte çalışmasıdır.Her anlamda başkaları ile fiziksel,nerede,kim olduğumuzu bir karma resim oluşturmak çevremizde neler çalışır.Duyusal modülasyon bu kompozit resmi üreten sorumlu bir norolojik fonksiyondur.Kullanım için gidiş üzerinde duyusal bilgi organizasyonudur.

Sağlıklı duyusal modülasyon otomatik olarak bilinçsizce oluşur ve çaba olmadan normal çocuklarda gelişir. Gelişimsel problemi olan çocuklarda süreçte çaba ve doğrulama ihtiyacı oluşmaktadır.

Duyusal deneyimleri dokunma ,hareket, vücut farkındalığı, görme,ses ve ağırlık çekme içerir.Beyinin organize süreci ve bu bilgileri yorumlamaya Duyusal Modülasyon denir.Duyusal modülasyon sonrası için önemli bir temel sunar,daha karmaşık öğrenme ve davranış gibi…

Duyusal modülasyon normal çocuklar için sıradan çocukluk faaliyetleri sırasında gelişir. Motor planlama yeteneği sürecin doğal bir sorusu olarak uyum içinde olan duyguların yeteneği olarak gelir. Ancak bazı çocuklar için duyusal modülasyon etkin olarak geliştirilmesi gerektiği zaman süreci geliştirmeye ve davranışı öğrenmede bir takım sorunları getirebilir.

Dokunsal sistem (Tactile):Dokunsal sistem dokunsal anlayışımız olan sistemimizdir.Bu sistem nesnelerin özelliklerini belirleme ve çevre hakkında bize bilgi verir.
Bu sistemin en önemli 3 noktası vardır;
1-Ağız (oral motor)
2-Eller
3-Ayak altı

Bu sistem koruyucu ve ayrımcı olarak iki bölümden oluşmaktdır.

Koruyucu sistem: Vücudun otomatik olarak geri çekilme durumu. Yani algılanan dokunmada kendisini sorumlu veya kendisini zararlı olabilecek duruma karşı savunma.

Ayrımcı sistem: Nesnelerin dokusu, şekli,boyutu ile ilgili bilgileri sağlar.
Bu sistemlerde ileti eksiklikleri bireyin sosyal iletişime girmesinde ve beslenme problemlerini görülmesine neden olmaktadır.

Hareket sistemi (Vestibular system):

Vestibuler sistem dünyayı bize getirir. Bilgi iç kulakta reseptörler tarafından alınır.Önemli 3 noktası vardır.
1-Yükseklik
2-Genişlik
3-Uzunluk

Bu sistem proprioseptic sistem ile birlikte çalışır. Bu sistem bize dik durmayı,dengeyi,motor kontrol hızlı veya yavaş hareket etmeyi,çevresel farkındalık,görsel istikrar ve diğer otomatik fonksiyonları korumak için gerekli denetimleri,boşluk hissi ve denge sağlamada önemlidir.Merkezi sinir sisteminde uyarılma düzeyini sürdürmeyi sağlar.Bireyi sakin ve uyanık tutmak içinde vestibuler iletiye ihtiyaç vardır.

Proprioseptic(derin duyu) Sistem:Proprioseptic sistem kas ve eklem vücut dolaşımın bilinçdışı duygu olmasıdır.Bu sistemden giriş bize ne zaman ve nasıl kası açma ve germe ne zaman nasıl eklemleri bükme iletisini sağlar.Proprioseptic sistem vücut bilincini geliştirmede düzgün ve kontrollü hareketleri üretmeyi sağlar ve motor planlama ile organizasyona yardımcı olur.Proprioseptic sistemde kuvveti verme derecesinden Braim sistem sorumludur. Bu sistem vestibuler ile çalışır.

Görsel (Visval) sistem:Görsel sistem bilgi girdisini almak için gözün retinasını kullanır.Görsel sistem diğer sistemlerle birlikte çalışır ve bilgilerin doğru motor yanıtlarını yönlendirmek için gereklidir.Görsel bilgi bazı çocuklarda çoğunlukla alınır bazı çocuklarda ise yeterince bilgi alınmayabilir.

İşitsel ( Auditory) sistem:Airwaves kulakta işitme reseptörlere ulaşmakla uyarılır.İşitsel işleme algı ve yetenek ne ortamda duyulup ve anlamaktır.Duyulan bu sesler ön dilin şifresini çözer sesleri hatırlamak ve ayırt etmek için ne duyulması önemlidir.Dilin büyük yeteneği sayesinde işitsel bilgi işleme etkilenir.

Taste:Merkezi sinir sisteminin bir duyu fonksiyonudur.Duyusal bütünleme bozukluğu olan bir kişi belirli tadlar ve dokulardan kaçınarak çok seçici yiyen olabilir.Herşeyi yemede gelişi güzel bir kuşku oluşabilir.

Bazı çocuklar giysilerini çiğneme,nesneleri yalama,ağızlarına vücut parçalarını yerleştirme veya nesne yerleştirerek sözlü uyarım bekleyebilirler.Taste eğitimciler ve anne baba için fazla sıkıntı veren bir durumdur.

Smell (koku) sistem:Uzun belleğin koku bilgisi gibi ve duygusal hafızayla güçlü bağlantıları vardır.Koku sistemi limbic sistem ve hipocampus bu duygu ve yer hafızasınıda sırayla yer alarak bilinen beyin bölgelerinde kaynaklanmaktadır.Koku fonksiyon bozukluğu olan birey ayırt etmede zorluklar yaşar veya belirli kokulardan nefret edebilir.

Duyusal modülasyondan yararlanacak olan çocuklar;
-Aşırı hareket,anlamsız sesler dokunmaya duyarlı olanlar
-Kolayca avunmak
-Yaşanan duygusal sorunlar,sosyal sorunlar
-Olağandışı veya alışılmadık yüksek ve düşük aktivite düzeyi
-Fiziksel beceriksizlik veya dikkatsizlik
-Düşük motor planlama
-Kendini kontrol etme zorluğu,itici davranışlar
-Bir durumdan diğerine geçişte zorluklar yaşanması
-Konuşma ve motorda gecikmeler yaşanması
-Akademik başarıda gecikmişlik durumu

Gelişimde boşluklar olmalıdır. PDD çocuklarda gelişim boşlukları yoktur. Bu durumda norolojik olarak bireyin esneklik ve insiyatif kullanamamasına neden olmaktadır.
Sensory Motor system çocuğun 0-6 yaş arasında gelişiminin ilk temel basamağıdır. Bu temel oluşmadığı sürede gelişimde de sınırlar oluşmamaktadır.
Duyusal modülasyon için öncelikli duyusal sistemler üzerine iyi bir değerlendirme alınması gerekmektedir. Duyusal sitemlerdeki gelişim eksiklikleri tespit edilip ihtiyacı doğrultusunda eğitim programı düzenleyip sistematik bir şekilde uygulamaya geçirilmelidir. Unutulmamalıdır ki bireyler kişisel farklılık göstermektedir.Yapılan program bireye yönelik olmalıdır.

Kaynakçalar:
Sensory integration and child A.Jaen AYRES Ph.D
Sensory Processing Disorder Chrıstopher R Auerma, SusanL. Blumberg
Out_of-sync child Carol Stock Kronowitz M.A
The Sensory Team Handbook Nancy Mucklow
Buılding Bridges Through sensory İntegration Ellen Yack, Shirley Sufton ,Paula Aquilla


Remzi GÜLEÇ
Duyusal Bütünleme Terapisti
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Duyusal Modülasyon" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Remzi GÜLEÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Remzi GÜLEÇ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Remzi GÜLEÇ Fotoğraf
Remzi GÜLEÇ
İstanbul
Psikoloji Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Remzi GÜLEÇ'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Duyusal Modülasyon' başlığıyla benzeşen toplam 11 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:49
Top